اگر به گذشته و دهه ها برگردیم و این فروشگاه های مجازی را به خاطر بسپاریم بی شمار خواهند بود اما مطمئن هستم که همه ما حداقل چند مورد آخر را در ذهن خود به یاد داریم واکسن کرونا اسکنر ویروس تحقیقات در آینده. صندلی های تئوری خانه های ملی خودروهای ملی پوشاک اسلامی ایران و… به قدری زیاد است که حیف است وقت را تلف کنیم و آنها را فهرست کنیم.
در اخبار و در همین راستا امروز می بینم که هم بزرگ و کوچک هم روحانی و غیر معنوی هم تحصیل کرده و بی سواد و هم تقریبا پیر و جوان از هوش مصنوعی صحبت می کنند. این قسمت از کار عالی است اما با توجه به اینکه تکنولوژی و قابلیت های آن را به درستی درک می کنیم یا حداقل اصول اولیه یا حتی تعریف کلی آن را می دانیم! بر این اساس چند روز پیش خبری دیدم که هوش مصنوعی به دانشگاه اسلام کمک می کند! یا اینطوری بگو! همان مد فکری و ژست هایی که در بالا ذکر کردم.
به نظر حقیر همه این ها از آنجا ناشی می شود که ما برنامه های قوی کوتاه مدت میان مدت و بلندمدت برای کشور نداریم بر این اساس که بتوانیم حرکت توسعه ای خود را آهسته اما پیوسته و محکم ادامه دهیم جنجال روزی چنین موضوعی حرف اول کشور می شود! و همه از اهالی کوچه و بازار گرفته تا سیاستمداران و مدیران و سپس حتی تالارها و چند روز بعد موضوع دیگری تبدیل به موضوعی روزانه شد و دیگر خبری از صرف میلیاردها دلار تولید واکسن کرونا نشد.
مثلا الان در وزارت علوم کلمه هوش مصنوعی حرف اول را می زند و تا چند سال آینده ایران جزو 5 یا 10 کشور اول یا … بهترین کشورهای دنیا در این زمینه و در این راستا هر بودجه ای در هر وزارتخانه ای اگر به کلمه هوش مصنوعی ضمیمه شود تقریبا تصویب می شود. خدایا حیف که عناوین زیر چتر هوش مصنوعی در کشور بودجه می گیرند!
بد نیست ساده ترین تعریف هوش مصنوعی را به شرح زیر بررسی کنیم:
هوش مصنوعی شبیه سازی هوش انسان توسط ماشین ها به ویژه سیستم های کامپیوتری است.
کاربرد سریع دانش و کشف انسان توسط محاسبات ماشینی و کامپیوتری!
البته این ساده ترین تعریف است! این کار از ابتدا توسط افراد در همه رشته ها انجام شده است: یک روز با بچه یک روز با ماشین دود یک روز با ماشین حساب یک روز با خر و گاری و یک روز با هواپیما و در به همین ترتیب با و وسایل دیگر (ماشین ها) از سوی دیگر همان خردی که انسان در طول زندگی بشر به دست آورده اما سریعتر! البته باید توجه داشت که الگوریتم های زیادی را می توان به این محاسبات و فرآیندها اضافه کرد مثلاً برای مقایسه نظرات یا حتی ایجاد جمع بندی های خود و غیره. دانستن این نکته ضروری است که هوش مصنوعی همان هوش مصنوعی یا جدید نیست بلکه فرآیندی سریع و جمع بندی دانش درباره بشریت و اسناد تاریخی و اکتشافات بشر در گذشته و حال است.
مثلا وقتی از این منبع (به نام هوش مصنوعی) می پرسی فارسی چیست؟ این منبع آنچه در گنجینه خود در مورد زبان فارسی است مقایسه و خلاصه می کند و نظر منبع را بیان می کند !!! بنابراین او این کار را سریعتر از دیگران انجام می دهد نه اینکه فکر کند و خودش را بیان کند! البته در ساده ترین شکل تعریف. چنین قابلیت هایی را می توان به آن اضافه کرد که پس از آن توصیه می شود و لزوماً دقیق نیست مگر اینکه ورودی بسیار بزرگ باشد.
مثال دیگر اگر 1000 ماموگرافی و اسکن سرطان سینه را برای خواندن در اختیار رایانه قرار دهید اگر هزارمین اسکن را ارائه دهید ممکن است بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل 1000 گزارش قبلی بازخورد ارائه کند. پس به طور کلی مبنا علم و حکمت ذاتی است.
متأسفانه در کلیپ ها و مقالاتی که گاهی اوقات به دستم می رسد تصور می کنم بسیاری از مردم فکر می کنند این یک ایده هوشمندانه دیگر است اما اینطور نیست!؟ بنابراین شما نباید بیش از حد دیوانه باشید و زیاد نگران نباشید! اما ابزارهایی برای نتیجه گیری و تصمیم گیری سریعتر از علم موجود وجود دارد که می تواند در آینده بسیار مفید و همچنین خطرناک باشد.
بهتر است در کار خود و به خصوص در مدیریت خود در سطح ملی فریب کلمات را نخوریم و بدانیم که حد و مرز هر نوآوری یا فناوری کجاست تنها در این صورت است که می توانیم بر اساس آن صحبت و عمل کنیم.
در نهایت دانش من از خانواده ام به علاوه دانش (اجداد) والدینم در گذشته در مورد خانواده من که برای تجزیه و تحلیل سریع در رایانه ذخیره شده است می تواند هوش مصنوعی خانواده من و غیره در نظر گرفته شود. من این مقاله را برای عموم مردم خالی می دانم امیدوارم مفید باشد.
و مفهوم کاملتر هوش مصنوعی در واقع همه بر اساس علم موجود و جاری بشر با امکان جمع بندی است:
هوش مصنوعی (AI) مجموعه ای از فناوری ها است که رایانه ها را قادر می سازد تا بسیاری از عملکردهای پیشرفته از جمله توانایی دیدن تفسیر و ترجمه زبان ها صحبت کردن و نوشتن تجزیه و تحلیل داده ها ایجاد دستورالعمل ها و غیره را انجام دهند.