تازه های کسب و کارعلمی و پزشکی

افزایش شانس مادر شدن با برنامه غذایی

مادر شدن یکی از آرزوهایی است که تقریبا هر بانویی بارها و بارها به آن فکر کرده است و خود را در موقعیت داشتن یک فرزند دلبند و دلنشین قرار داده است. تجریبات پزشکی در سالیان اخیر نشان داده‌اند که برخی از عوامل خارجی می‌توانند بر باردار شدن بانوان تاثیر مثبت یا منفی بگذارند. رژیم یا برنامه غذایی یکی از مواردی است که می‌تواند شانس باردار شدن را در خانم‌های جوان افزایش دهد؛ البته به شرطی که از یک برنامه درست و اصولی استفاده شود.

بر اساس گزارش اپلیکیشن رژیم؛ در صورتی که مجموعه‌ای از مواد غذایی در کنار هم به مقدار مشخص و در یک بازه زمانی تعیین شده مصرف شوند؛ می‌توانند شانس باردار شدن و در نهایت تجربه لذت زیبا و مقدس مادری را در خانم‌ها افزایش دهند. اما سوالاتی مانند : کدام مواد غذایی شانس مادر شدن ما را افزایش می‌دهند؟ رژیم غذایی مادر شدن را از چه زمانی باید شروع کنیم؟ خوردن چه غذاهایی می‌توانند شانس بارداری را کاهش دهند ؟ و … مواردی هستند که همگی در این مقاله پاسخ داده می‌شوند.

اشتباه رایج و بسیار بزرگی که در این زمینه به وجود می‌آید؛ این است که برخی گمان می‌کنند برای افزایش شانس بارداری، تنها بانوان باید به رژیم غذایی روی بیاورند! این فرضه به طور مطلق نادرست است؛ زیرا مردان نیاز باید پا به پای همسرشان در این رژیم غذایی شرکت کرده و با مصرف برخی از مواد غذایی، شانس تولید اسپرم‌های بارور را افزایش دهند.

مواد غذایی که می‌تواند شانس مادر شدن شما را افزایش دهند

مواردی که در این لیست قرار می‌گیرند؛ غذاهای سالمی هستند که تقریبا همگی ما با فواید آن‌ها آشنا هستیم. به بانوان عزیز توصیه می‌کنیم که این مواد غذایی را در برنامه روزانه خود و همسرشان قرار داده تا با توکل بر خداوند؛ شانس بارداری خود را بالا ببرند. تقریبا در هر رژیم غذایی سالمی که سراغ داریم؛ سبزیجات جایگاه ویژه و غیر قابل جایگزینی دارند. سبزی‌هایی مانند کاهو، بروکلی، فلفل دلمه سبز و … می‌توانند هم بر روی بانوان اثر مثبت بگذارند و هم در تولید اسپرم سالم به آقایان کمک کنند. استفاده از حبوبات بیشتر در رژیم غذایی می‌تواند به تولید بیشتر پروتئین در بدن منجر شود. بدن مردان برای تولید یک اسپرم سالم، نیاز مبرمی به پروتئین داشته و حبوباتی مانند لوبیا ، نخود، عدس، ماش و لپه می‌توانند در این زمینه نقش غیر قابل انکاری ایفا نمایند.

عنصر روی تاثیر بسیار زیادی در تولید اسپرم‌های سالم دارد و بادام درختی به عنوان یکی از غنی‌ترین منابع روی در طبیعت شناخته شده است. پزشکان توصیه می‌کنند که پیش از رابطه جنسی، چند عدد بادام درختی خام مصرف نمایید تا شانس بارادری و در نهایت تولید مثل در شما و همسرتان افزایش یابد. ماده‌ای به نام اسید فولیک می‌تواند تا حد فراروانی به تخمک گذاری موثر در بانوان کمک کند. توت فرانگی یکی از غنی‌ترین منابع اسید فولیک به شمار می‌رود که به راحتی نیز در دسترس بانوان قرار دارد. بنابراین مصرف این میوه لذیذ و خوشمزه را فراموش نکنید.

جالب است بدانید که اسید فولیک نقش بسیار مهمی در عدم بروز ناهنحاری‌های ژنتیکی و در نهایت تولید نوزاد ناقص دارد. بنابراین اگر می‌خواهید فرزند شما در نهایت سلامتی به دنیا بیاید؛ حتما منابع اسید فولیک را فراموش ننمایید. اگر به دنبال یکی دیگر از منابع غنی اسید فولیک می‌باشید؛ باید به مصرف مارچوبه عادت کنید. این ماده غذایی مفید، علاوه بر اسید فولیک، دارای مقادیر زیادی فیبر و مس نیز می‌باشد که همگی آن‌ها می‌توانند شانس بارداری در بانوان را افزایش دهند. البته علاوه بر افزایش شانس بارداری، مارچوبه می‌تواند در تولید یک نوزاد سالم و بدون نقص نیز بسیار موثر واقع شود.

موز یک منبع غنی از پتاسیم است که تاثیر بسیار زیادی در باورو شدن بانوان دارد. پتاسیم محیط واژن را قلیایی می‌کند و این امر سبب می‌شود که تخمک گذاری بهبود یافته و در نهایت بارداری آسان‌تر گردد. روزانه حداقل یک عدد موز را در برنامه غذایی خود داشته باشید. مغزهایی مانند فندق، گردو ، پسته و بادام نیز می‌توانند شانس مادر شدن را افزایش دهند. همه مواردی که به آن‌ها اشاره شد؛ علاوه بر داشتن مقادیر زیادی اسید فولیک، به عنوان منابع قوی امگا ۳ نیز شناخته شده‌اند. بدیهی است که اجیل‌های تازه و خام، تاثیر به مراتب بیشتری از نوع بو داده آن‌ها از خود به جای می‌گذارند.

مصرف آووکادو قبل از رابطه جنسی، می‌تواند بر روی بارداری خانم‌ها تاثیر بگذارد. البته آووکادو باید توسط آقایان مصرف شود. اسیدهای چرب موجود در این ماده غذایی، بر روی افزایش کیفیت اسپرم‌ها تاثیر مثبت گذاشته و در نهایت می‌تواند به بارداری خانم‌ها منجر شود. تخم مرغ نیز از آن دسته غذاهایی است که بر روی اکثر مکانیزم‌های بدن، تاثیر مثبت دارد. با توجه به خواص پرتعداد تخم مرغ، اصلا جای تعجب نیست که مصرف آن بتواند در افزایش شانس بارداری نیز تاثیر گذار باشد. تخم مرغ سرشار از پروتئین و اسیدهای چرب و مصرف آن در دورانی که برای بارداری تلاش می‌کنید؛ توصیه می‌شود.

چه غذاهایی شانس بارداری بانوان را کاهش می‌دهند ؟

   حال که با مواد غذایی موثر در افزایش شانس مادر شدن آشنا شدیم؛ وقت آن رسیده که به نبایدها و پرهیزهایی که رعایت آن‌ها توسط زوجین ضروری است نیز اشاره شود. برخی از مواد غذایی به دلیل خاصیت و نوع عملکردشان در بدن، می‌توانند شانس بارداری را در بانوان به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش دهند:

این ماده غذایی که از قضا نقش بسیار پررنگی در سبد غذایی روزانه خانواده‌ای ایرانی ایفا می‌کند؛ می‌تواند باعث ایجاد اختلال در روند بارداری شما شود. برنج باعث افزایش انسولین در بدن می‌شود که می‌تواند شانس مادر شدن را در بانوان کاهش دهد. البته این به معنی حذف کامل برنج از رژِم غذایی نیست؛ بلکه کاهش مقدار مصرف آن می‌تواند به ثابت ماندن سطح انسولین و در نهایت افزایش شانس بارداری کمک کند.

این ماده غذایی نیز درست به مانند برنج، از اهمیت و نقش پررنگی در سبد غذایی ایرانی‌ها برخوردار است. اما نان به دلیل داشتن مقدار زیادی کربوهیدرات تصفیه نشده، می‌تواند در نهایت سطح انسولین بدن شما را افزایش داده و به طبع آن، احتمال بارداری را کاهش دهد. زمانی که قصد اقدام برای مادر شدن را دارید؛ بهتر است در مصرف نان، اندکی صرفه جویی نمایید.

مواد غذایی مصرفی بر تمام بدن شامل خون، سلول و هورمون‌ها تأثیر می‌گذارد. اگر تصمیم دارید باردار شوید، بهتر است نسبت به رفع عادت‌های غذایی خود و بهبود آن سریع‌تر اقدام کنید. یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند در باروری شما و همسرتان مؤثر باشد و باعث شود که بارداری آرام و راحتی را پشت سر بگذارید. در این مطلب می‌توانید با مواد غذایی مناسب برای بارداری آشنا شوید.

مواد غذایی مناسب برای باروری زنان

مصرف سبزیجات و میوه‌ها

سبزیجات و میوه‌‌ها، مولتی‌ویتامین‌های طبیعی هستند که نه تنها سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است، بلکه منبعی غنی از مواد ضد رادیکال آزاد و آنتی‌اکسیدان‌ها نیز هستند. رادیکال‌های آزاد، مولکول‌های خطرناکی هستند که ممکن است از راه‌های مختلف، از نور خورشید گرفته تا دود خودروها وارد بدن شود و موجب آسیب به تخمدان‌، اسپرم و اندام‌های تولیدمثل شود. مصرف سبزیجات و میوه‌های دارای رنگ روشن مانند فلفل قرمز و کلم‌پیچ منابع مقرون به صرفه‌ای از مواد مغذی هستند. هرچه رنگ آنها پرنشاط‌تر باشد، مواد مغذی موجود در آن بیشتر است. تلاش کنید هر روز مقدار کافی میوه و سبزیجات مصرف کنید.

مصرف ماهی

اگر گزارش‌های مربوط به میزان بالای جیوه باعث شده است ماهی مصرف نکنید، اکنون زمان بازنگری است. ماهی دارای یک اسید چرب ضروری به نام امگا۳ است که بدن شما برای داشتن قدرت باروری مناسب به آن نیاز دارد و منابع غذایی دریایی بهترین منبع آن محسوب می‌شود. امگا ۳ نه تنها برای رشد مغز و چشم‌های کودک ضروری است، بلکه مزایای دیگری برای بارداری دارد از جمله کاهش خطر ، کاهش خطر  و بهبود افسردگی.

به این علت که بدن شما امگا ۳ تولید نمی‌کند، مصرف مواد غذایی حاوی آن ضروری است. امگا ۳ در طیف گسترده‌ای از مواد غذایی دریایی وجود دارد اما به خاطر داشته باشید که امگا ۳ غیرگیاهی حاوی اسیدهای چرب زنجیرۀ بلند است که در امگا ۳ گیاهی مانند گردو و تخم کتان وجود ندارد.

با این وجود باز هم حذف نگرانی در مورد آلوده بودن مواد غذایی دریایی به جیوه کار سختی است. جیوه برای رشد جنین سمی است و می‌تواند تا بیش از یک سال در جریان خون زنان باقی بماند ولی خبر خوب این است که تمام ماهی‌ها حاوی مقدار یکسانی جیوه نیستند. زنانی که قصد باردار شدن دارند، می‌توانند هفته‌ای دو وعده از غذاهای دریایی با جیوۀ پایین مانند میگو یا ماهی‌های آب سرد یا رودخانه‌ای یا ماهی‌های پرورشی مثل ماهی سفید، قزل‌آلا، ساردین و سالمون استفاده کنند.

توجه کنید که هرچه اندازۀ ماهی کوچک باشد، شانس این که میزان جیوۀ کمتری دریافت کرده باشد نیز بیشتر است. اگر تمایلی به مصرف ماهی ندارید، می‌توانید از مکمل‌های روغن ماهی استفاده کنید اما برای اطلاع از این موضوع که چه میزانی باید مصرف کنید با پزشک خود مشاوره کنید.

افزایش مصرف آهن

پیش از باردار شدن، ذخیرۀ آهن بدن خود را به حداکثر برسانید، به ویژه اگر خونریزی دوره‌های عادت ماهانۀ شما زیاد بوده است. خونریزی ماهانه یک دلیل دائمی از دست رفتن آهن است. همین حالا  را آغاز کنید، زیرا زمانی که باردار می‌شوید و کودک شما شروع به جذب مواد معدنی از بدنتان می‌کند، بدن نمی‌تواند ذخیرۀ آهن خود را حفظ کند. موردی که موجب تشدید مشکل می‌شود این است که اگر در آغاز بارداری دارای ذخیرۀ آهن کمی باشید، در معرض خطر کم‌خونی پس از زایمان قرار می‌گیرید.

این مشکل برای بیشتر زنانی که به تازگی مادر شده‌اند پیش می‌آید و باعث می‌شود که سطح گلبول‌های قرمز به کمتر از مقدار طبیعی کاهش یابد که موجب بی‌حالی در فرد می‌شود. اگر به اندازۀ کافی گوشت قرمز مصرف نمی‌کنید یا گیاه‌خوار هستید، مولتی‌ویتامین حاوی آهن مصرف کنید و جهت اطمینان بیشتر از پزشک خود بخواهید که به ‌عنوان بخشی از آزمایش‌های پیش از بارداری، کم‌خونی را در شما بررسی کند. مصرف مکمل‌های آهن به همراه ویتامین c که در آب پرتقال موجود است، می‌تواند در جذب خوب آن مؤثر باشد.

دریافت پروتئین کافی و مناسب

پروتئین بخش بسیار ضروری رژیم غذایی است. اما بسیاری از افراد برای دریافت پروتئین مورد نیاز بدنشان به گوشت گاو و مرغ وابستگی دارند. متخصصان بر این عقیده‌اند که مصرف روزانۀ گوشت به همراه پروتئین‌های گیاهی یا لبنیات مانند انواع لوبیا، نخودفرنگی، دانۀ سویا یا پنیر آن و آجیل می‌تواند قدرت باروری را افزایش دهد. این انتخاب‌ها معمولاً نسبت به خوراک گوشت یا مرغ، چربی و کالری پایین‌تری دارند و به حفظ وزن مناسب نیز کمک می‌کنند.

جبران کمبود ویتامین‌ها

دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز برای بهبود باروری به تنهایی از مواد غذایی کار بسیار سختی است. می‌توانید با مصرف ویتامین‌های پیش از بارداری یا مصرف منظم مولتی‌ویتامین‌ها این کار را انجام دهید. هرچند ویتامین‌های پیش از بارداری، مواد مغذی مهم و مورد نیاز را فراهم می‌کند اما ممکن است گران‌تر باشد و همچنین به این دلیل که نسبت به مولتی‌ویتامین‌هایی که به صورت منظم مصرف می‌شود شامل میزان بیشتری از مواد مغذی است، معدۀ شما برای جذب آنها کمی اذیت می‌شود.

برخی از کارشناسان پیشنهاد کرده‌اند که ویتامین‌های پیش از بارداری را درست پیش از خواب مصرف کنید تا معدۀ شما کمتر اذیت شود. در هر صورت برای مصرف قرص‌های ویتامین و مولتی‌ویتامین‌های بارداری، با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید که میزان مورد نیاز شما را تجویز کند.

محدود کردن مصرف کافئین

نتایج مختلفی در مورد تأثیر کافئین در باروری وجود دارد. اغلب کارشناسان در این مورد اتفاق نظر دارند که مصرف پایین کافئین یعنی کمتر از ۳۰۰ میلی‌گرم در روز یا حدود دو فنجان قهوه در باردار شدن تأثیری نخواهد داشت. اما اگر برای باردار شدن با مشکلاتی مواجه هستید یا در جریان انجام لقاح خارج از رحم یا ivf هستید، شاید بهتر باشد مصرف کافئین را قطع کنید. تا زمانی که علم با قطعیت بیان نکرده است که مصرف کافئین در بارداری شما تأثیری نخواهد گذاشت، بهتر است شما نیز خطر نکنید. همچنین مصرف چای، قهوه و نوشابه می‌تواند در قدرت جذب آهن و کلسیم جنین شما تأثیر منفی بگذارد، در نتیجه بهتر است از مصرف آن در طول بارداری خودداری کنید.

در نظر داشته باشید که قطع مصرف مانند قهوه، چای و نوشابه‌های انرژی‌زا می‌تواند موجب سردردهای شدیدی ‌شود. بنابراین اگر تصمیم گرفته‌اید که نوشیدنی‌های حاوی کافئین مصرف نکنید، بهتر است این کار به ‌صورت تدریجی صورت گیرد؛ به این صورت که هر روز مقداری از میزان مصرفی خود را کم کنید. زمانی که به زندگی بدون کافئین عادت کردید، ممکن است یک لیوان شیر داغ جایگزین مناسبی برای قهوه یا چای محسوب شود و کلسیم موجود در شیر نیز برای شما مفید خواهد بود.

منبع:

youtube.com

healthnutritionist.co.uk

دکتر رضا غیاثوند

تدریس بیش از 300 واحد تغذیه در 10 سال گذشته برای دانشجویان رشته های تغذیه، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، بهداشت عمومی و پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استاد راهنما 35 دانشجوی کارشناسی ارشد و 10 دانشجو دکتری تغذیه.
دکمه بازگشت به بالا