دبیرکل کمیسیون مبارزه با دخانیات با تاکید بر اینکه مالیات مهمترین عامل در کنترل مصرف و رشد محصولات دخانی است، به ارتباط مصرف دخانیات با سرطان اشاره کرد در کشور، نرخ سرطان قطعا یک سوم کاهش خواهد یافت.»
دکتر محمدرضا مسجدی در گفت وگو با سلام آنلاین. وی با اشاره به اینکه برخی موارد از نظر علمی تبدیل به مدرک شده است، خاطرنشان کرد: موارد زیادی وجود دارد که از نظر علمی تایید شده است. به عنوان مثال، خوردن بیش از حد نمک می تواند فشار خون را افزایش دهد و فشار خون بالا می تواند عاملی برای حمله قلبی و سکته باشد. بسیاری از کشورها مطالعات گسترده ای در مورد اثرات بالای نمک انجام داده اند. بنابراین در چنین شرایطی نیازی به تحقیق در مورد اثرات مصرف زیاد نمک نیست. از این نظر باید گفت که افزایش میزان مالیات دخانیات می تواند بر میزان مصرف تأثیر بگذارد. تأثیر مالیات بر میزان مصرف دخانیات نیز نمونه ای از این موارد است.
وی افزود: افزایش مالیات بر سیگار و تاثیر این مولفه در کاهش مصرف نباید برای پاسخ به این سوال که آیا افزایش مالیات بر میزان مصرف تاثیر دارد؟ بررسی های انجام شده نشان می دهد که نرخ های مالیات بر مصرف دخانیات تأثیر می گذارد.
مالیات مهمترین عامل در مهار رشد محصولات دخانی است
دبیرکل انجمن مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه بررسی برخی از تشکلهای اقتصادی نشان میدهد که دخانیات بر توسعه پایدار تأثیرگذار است، گفت: عناصر صنعت و مصرف دخانیات از موانع توسعه هستند ” کشورها. . به گفته بانک جهانی، اقتصادهای در حال توسعه باید برای توسعه، رشد و ایجاد شغل با مصرف دخانیات مبارزه کنند. اگرچه بانک جهانی یک سازمان اقتصادی است و در بخش سلامت کار نمی کند، اما از خطرات سیگار می گوید.
وی با تاکید بر اینکه بانک جهانی بر لزوم مبارزه با مصرف دخانیات در کشورهای توسعه یافته تاکید کرده است، افزود: مالیات مهمترین عامل در کنترل مصرف و جلوگیری از رشد محصولات دخانی است.
مسجدی با اشاره به کنوانسیون چارچوب جهانی کنترل دخانیات گفت: سازمان بهداشت جهانی در سال 2003 کنوانسیون چارچوب جهانی کنترل دخانیات را تصویب کرد. معاهده سازمان بهداشت جهانی (WHO) در مورد کنترل دخانیات حاوی تعدادی ماده است که در یکی از بیانیه های خود به موضوع مالیات پرداخته شده است.
متوسط مالیات مورد نیاز 70-75٪ در قیمت خرده فروشی تنباکو
این کارشناس با اشاره به اینکه ایران در منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی قرار دارد، خاطرنشان کرد: مراکش تا پاکستان یکی از اعضای منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت محسوب می شود. کشورهای حوزه مدیترانه شرقی از پارامترهای مختلفی برای سنجش وضعیت مصرف سیگار استفاده می کنند. میزان مالیات بر محصولات دخانی باید حداقل 70-75٪ قیمت خرده فروشی تقسیم به مالیات باشد.
وی با بیان اینکه مالیات بر فرآورده های دخانی در کشور معادل 28 درصد است، گفت: برخی مخالف افزایش نرخ مالیات بر محصولات دخانی هستند و مدعی هستند افزایش تعرفه محصولات دخانی می تواند با صنعت و اشتغال زایی مواجه شود. مخالفان افزایش مالیات نیز معتقدند که افزایش مالیات می تواند به قاچاق محصولات دخانی منجر شود.
دبیرکل انجمن مبارزه با دخانیات ایران افزود: باز هم تاکید می کنم مخالفان افزایش تعرفه محصولات دخانی به دلیل افزایش تعرفه ها بر قاچاق محصولات دخانی تاکید دارند. این در حالی است که میزان مالیات بر محصولات تنباکو در پاکستان 76 درصد است. سوال “آیا محصولات دخانی در این کشور قاچاق می شود؟” پیشنهاد میکنم؛ در پاسخ به این سوال باید گفت که قاچاق تنباکو در پاکستان رواج دارد. اگر نرخ مالیات بر محصولات دخانی در کشور پایین باشد، محصولات دخانی همچنان در پاکستان قاچاق می شود.
وی با بیان اینکه سازمان مالیاتی کشور تخصصی ترین نهاد مالیاتی کشور محسوب می شود، افزود: در سال 1401 سازمان امور مالیاتی کشور طی نامه ای به شورای اسلامی شهر نحوه محاسبه نرخ مالیات دخانیات را اعلام کرد. روشهای محاسبه مالیات بر تنباکو. سازمان امور مالیاتی کشور در این نامه اعلام کرده است که با نرخ ابلاغی مالیات، میزان مالیات دریافتی از 22 هزار میلیارد تومان به 60 هزار میلیارد تومان قابل افزایش است. بدون شک افزایش مالیات می تواند بر مصرف تاثیر بگذارد و اثر بازدارندگی داشته باشد.
مسجدی همچنین با اشاره به میزان مالیات سایر کشورها خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان می دهد عراق هر سال نرخ مالیات را 100 درصد افزایش می دهد تا میزان مصرف دخانیات را به صفر برساند.
با کنترل تنباکو میزان سرطان را کاهش دهید
دبیرکل انجمن مبارزه با دخانیات ایران با تاکید بر اینکه قوانین ارزشمندی در کشور وجود دارد، افزود: قوانین در کشور ارزشمند است اما همچنان در اجرای آن ضعیف هستیم. قوانین مبارزه با دخانیات در کشور وجود دارد اما از نظر اجرای آن ضعیف هستیم. دو کشور استرالیا و نیوزلند اعلام کردند که تا پایان سال 2025 در کشورهای خود سیگار نخواهند داشت. سوال “چگونه این کشورها به این نقطه رسیدند؟” پیشنهاد می کنم موضوع کنترل دخانیات بسیار مهم است.
وی در پایان گفت: موضوع مبارزه با دخانیات بسیار مهم است و باید در کانون توجه قرار گیرد. بررسی ها نشان می دهد که سالانه 150 هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا می شوند و میزان مرگ و میر ناشی از سرطان سالانه 80 هزار نفر است. اگر بتوانیم مصرف دخانیات را در این کشور کنترل کنیم، مطمئناً میزان سرطان یک سوم کاهش می یابد.
انتهای پیام/