حسابداری مالیاتی چیست؟ + وظایف حسابدار مالیاتی
حسابداری مالیات به مجموعهای از اطلاعات حسابداری اطلاق میشود که بیشتر به محاسبه و گزارش مالیات مربوط میشود تا نمایش صورتهای مالی عمومی. اگر میخواهید بدانید که حسابداری مالیاتی چیست (tax accounting) و وظایف حسابدار مالیاتی چیست در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
حسابداری مالیاتی (tax accounting) چیست؟
نگهداری سوابق مالی برای استفاده دولت به عنوان حسابداری مالیاتی شناخته میشود. افراد در سطح فردی و سازمانها، شرکتها و سایر موسسات به این نوع از حسابداری نیاز دارند. نکته حائز اهمیت در خصوص حسابداری مالیاتی این است که ممکن است افرادی که حتی موظف به پرداخت مالیات نیستند، همچنان ملزم به شرکت در فرآیند حسابداری مالیاتی هستند. حسابداری مالیاتی بهگونهای طراحی شده است که امکان نظارت بر پولهای مرتبط با شرکتها و افراد (اعم از ورودی و خروجی) را فراهم میکند.
حسابداری مالیاتی زیربخشی از حسابداری است که بر تهیه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت تعهدات مالیاتی تمرکز دارد. حسابداری مالیاتی برای مشاغل دشوارتر است؛ زیرا نظارت بیشتر بر استفاده از وجوه و تعیین درآمد مشمول مالیات است و معاف از مالیات است.
همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، چارچوب سیستمهای حسابداری که به عنوان حسابداری مالیاتی شناخته میشود، عمدتاً به گزارش مالیاتها مربوط میشود تا ارائه صورتهای مالی به مردم و به صورت عمومی. حسابداری مالیات بر درآمد برای تعیین سود مشمول مالیات و میزان مالیاتی که باید پرداخت شود ضروری است. این صورتها برای اهداف دادرسی مالیاتی حفظ میشوند و همه این کارها در اظهارنامه مالیاتی به عنوان بخشی از خود اظهارنامه گنجانده شده است.
حسابداری مالیاتی به جای تمرکز بر تهیه صورتهای مالی عمومی، در درجه اول به تهیه اظهارنامه مالیاتی برای شرکتها و مدیریت پرداختها میپردازد. هنگام محاسبه درآمد مشمول مالیات شرکت شما، حسابداری مالیاتی درآمد حاصل از کسب و کار شما و هر گونه کسر و اعتبار دولتی را که میتوانید واجد شرایط آن باشید در نظر میگیرد. به همین دلیل، درآمد ثبت شده در صورت سود و زیان ممکن است لزوماً با درآمد مشمول مالیات یکسان نباشد.
حسابدار مالیاتی کیست؟
حسابداران مالیاتی به افراد و شرکتها کمک میکنند تا اظهارنامه مالیاتی دقیقی را تهیه و تنظیم کنند که تمام استانداردهای قانونی را رعایت کند. آنها همچنین از دانش خود در مورد قوانین مالیاتی برای کمک به مشتریان برای افزایش پس انداز و اجتناب از مجازات استفاده میکنند. برخی از حسابداران مالیاتی دارای موقعیت شغلی دائمی داخلی در کسب و کارها هستند. برخی دیگر برای ارائه دهندگان خدمات حقوق و دستمزد یا شرکتهای حسابداری کار میکنند. سازمانهای دولتی، شرکتهای بیمه و شرکتهای خدمات مالی نیز حسابداران مالیاتی را جهت دریافت مشاوره مالیاتی استخدام میکنند.
وظایف حسابدار مالیاتی چیست؟
حسابداران مالیاتی برای تهیه اسناد اظهارنامه مالیاتی که از قوانین و مقررات پیروی میکنند با مشتریان همکاری میکنند. قبل از زمان مالیات، این متخصصان به مشتریان کمک میکنند تا برنامهای برای رسیدن به اهداف مالی مورد نظر خود ایجاد کنند. حسابداران مالیاتی اغلب در طول زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی ساعات بیشتری کار میکنند. مسئولیتهای آنها میتواند شامل موارد زیر باشد:
· بررسی صورتهای مالی
حسابداران مالیاتی با مشتریان کار میکنند تا تصویر روشنی از وضعیت مالی کلی آنها به دست آورند. حسابداران تمام صورتهای مالی مربوطه را بررسی میکنند تا دقیقترین دید را از امور مالی مشتری به دست آورند. آنها باید مطمئن شوند که همه مواد با قوانین و مقررات مالیاتی مطابقت دارند.
· برنامه ریزی برای بودجه
یکی از مسئولیتهای اصلی حسابداران مالیاتی کمک به مشتریان خود در صرفه جویی در هزینه و پایبندی به بودجه مناسب است. حسابداران همچنین به مشتریان در افزایش درآمد و بهبود سودآوری کمک میکنند. این وظیفه شامل توضیح چگونگی تأثیر تغییرات درآمد بر اظهارنامه مالیاتی مشتریان است.
· سازماندهی سوابق مالی
در کنار تهیه اسناد اظهارنامه مالیاتی، حسابداران مالیاتی به مشتریان کمک میکنند تا سوابق مالی شخصی خود را سازماندهی کنند. حسابداران مالیاتی اطلاعات مشتریان خود را در پرونده نگهداری میکنند تا در صورت لزوم بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
· محاسبه مالیات
حسابداران مالیاتی، مالیاتی را که مشتریان خود بدهکار هستند محاسبه میکنند و اظهارنامه مالیاتی خود را آماده میکنند. آنها مشتریان را از هرگونه بازپرداخت یا مانده بدهی مطلع میکنند و اطمینان حاصل میکنند که مشتریان از جریمه برای مهلتهای از دست رفته اجتناب میکنند.
· بازرسی سیستمهای حسابداری
حسابداران مالیاتی موفق باید سیستمهای حسابداری خود را بررسی کنند تا مطمئن شوند که تا حد امکان کارآمد و موثر هستند. انجام این کار به حسابداران اجازه میدهد تا هر گونه مشکل یا خطا را تصحیح کنند.
· برقراری ارتباط با مشتریان
افراد و صاحبان مشاغل دوست دارند در روند اظهارنامه مالیاتی خود درگیر بمانند. برای مشتریان مهم است که فرآیند تشکیل پرونده را درک کنند و بدانند که با اظهارنامه مالیاتی خود چه انتظاری دارند. حسابداران مالیاتی باید با مشتریان خود در ارتباط باشند و اطلاعات به موقع را در اختیار آنها قرار دهند.
چه چیزی باعث شده حسابداری مالیاتی به عنوان یک تخصص شناخته شود؟
پاسخ کوتاه: اهمیت امور مالیاتی
پاسخ کامل: امور مالیاتی همواره از مهمترین بخشهای امور مالی هر کسب و کار محسوب میشود و علت آن حساسیت این موضوع است. رسیدگی درست و تخصصی به موضوع امور مالیاتی هر کسب و کار میتواند از متضرر شدن یک کسب و کار جلوگیری کند و سهل انگاری در این موضوع میتواند خسارات زیان باری بر شرکت وارد نماید. به همین دلیل در بسیاری از شرکتها اعم از شرکتهایی با سایز بزرگ و حتی شرکتهای سایز متوسط نیز از افراد و حتی تیمهای تخصصی در زمینه مالیات بهره گرفته میشود.
جالب اینجاست که حسابداری مالیاتی به قدری موضوع پراهمیت و تخصصی استراتژیک محسوب میشود که در دانشگاه و تحصیلات آکادمیک نیز دو گرایش حسابداری مالیاتی و مالی در نظر گرفته شده است. تحصیل در گرایش مالیاتی تقریبا حدود 3 سال زمان لازم دارد و در نهایت فرد فارغ التحصیل توانایی کار به عنوان کمک ممیز مالیاتی را نیز خواهد داشت.
هدف حسابداری مالیاتی چیست؟
هدف حسابداری مالیاتی نیز نظارت بر وجوه نقد و غیر نقدی است که وارد سازمان میشود یا از آن خارج میشود و با افراد و نهادهای مختلف ارتباط دارد. هدف حسابداری رسیدگی به موضوع مالیات بر درآمد، پیگیری معافیتهای مالیاتی، محاسبه هزینههای قابل قبول مالیاتی و استهلاک، قرائن و ضرایب مالیاتی، تشویقها و جریمههای مالیاتی و … است. به طور واضح هدف اصلی حسابداری مالیاتی جلوگیری از بروز جرائم مالیاتی سنگین و بهره مند ساخت واحد اقتصادی از معافیت های مالیاتی و تشویقهای مالیاتی است تا بتواند با استفاده از این موارد از تضرر شرکت جلوگیری و سودی به آن برساند.
خدمات شرکتهای حسابداری در زمینه حسابداری مالیاتی
همانطور که در مقالات قبل نیز به آن اشاره کرده ایم یک شرکت حسابداری که خدمات تخصصی در رابطه با انواع حسابداری ارائه مینماید قطعا در زمینه ارائه خدمات مالیاتی نیز فعالیت ویژه ای خواهد داشت. معمولا خدمات حسابداری مالیاتی در شرکتهای ارائه دهنده این خدمات نیز از بالاترین سطوح خدمات حسابداری محسوب میشوند و افرادی که در این بخش فعالیت میکنند تجربه کافی را در این زمینه دارند. به طور خلاصه مهمترین خدماتی که در زمینه حسابداری مالیاتی توسط شرکتهای مالیاتی ارائه میشود به شرح زیر خواهد بود:
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
- تهیه و تنظیم گزارشهای فصلی
- مالیات بر درآمد پرسنل
- تهیه و تنظیم دفاتر قانونی شرکت مانند دفتر روزنامه و دفتر کل و …
- تنظیم اظهارنامه عملکرد
- پیگیری مسائل و مشکلات مالیاتی و تلاش برای رفع آنها
- رسیدگی به پروندههای دادرسی مالیاتی
- و …
حالا که صحبت از اظهارنامه مالیاتی شد نیز پیشنهاد میکنیم در پایان سری به مقاله اظهارنامه مالیاتی و آموزش حسابداری مالیاتی بزنید تا از نکات مهمی که در این مقاله به آن پرداخته ایم آگاهی کافی به دست بیاورید. البته پیش از آن فراموش نکنید که باید اطلاعات بیشتری درباره مالیات شرکت ها به دست آورید.