رسول دانیال زاده یکی از کارآفرینان عرصه فولاد است که مدیریت بزرگترین گروه فولادی کشور در بخش خصوصی را عهده دار است . این گروه شامل شرکتهای مجتمع فولاد گیلان ، گروه کارخانجات نورد و ولوله سمنان ، دانیال استیل و فولاد کاویان است .
رسول دانیال زاده نخستین تولیدکننده ورقهای فولادی
فولاد کاویان به عنوان نخستین تولیدکننده ورقهای فولادی ضخیم در کشور بوده که بیش از ۲۵ سال سابقه در زمینه ی تولید این محصولات دارد امّا چند سال دچار مشکلاتی بود تا اینکه دانیال زاده سهام عمده آن را تملک کرده و با اصلاحات مدیریتی لازم ، این شرکت را به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پلیت میل در کشور تبدیل کرده است . مصاحبه حاضر گفتگویی با رسول دانیال زاده پیرامون فولاد کاویان است .
سوال: موقعیتِ فولادِ کاویان در صنعتِ فولادِ کشور را تشریح نمایید.
رسول دانیال زاده : همانطور که میدانید هدف چشم انداز 1404 در حوزهی فولاد ، رسیدن به ظرفیت تولید سالانه 55 میلیون تن فولاد خام است . لازمه تحقق این هدف ایجاد ظرفیتهای جدید در کنار افزایش ظرفیت کارخانجات فولادی مستقر در بخش بالادستی این صنعت است . از طرف دیگر به نظر میرسد پیچیدگی فرآیندهای حلقه نوردکاران به نسبت فولاد سازان ، ایجاد ظرفیتهای جدید در این حوزه را با دشواریهای بیشتری همراه کرده و مستلزم صرف هزینه و زمان بیشتری باشد . لذا شاید افزایش ظرفیت کارخانجات موجود بدلیل هزینه و زمان کمتر ، موجب تسریع در رسیدن به اهداف سند چشم انداز و رشد متوازن هر دو بخش شود . به همین دلیل است که توجه به افزایش ظرفیت کارخانجات نوردی مهّم جلوه میکند .
یکی از این کارخانجات شرکتِ فولادِ کاویان است که جزو بزرگترین کارخانههای نوردِ گرمِ کشور بوده و قادر به تولیدِ ورقهای فولادیِ با ضخامتِ بالا است . بنابراین توجه به توسعه و افزایش ظرفیت این مجموعه تولیدی یک مزیتِ رقابتیِ در افقِ استراتژیک تلقی میشود که در همین راستا برنامه هایی برای تنوع بخشی به محصولات و افزایش ظرفیت این کارخانه در دستور کار است .
موقعیت مکانی و جانمایی این کارخانه نیز از چند منظر حائز اهمیت است بطوریکه در طرح جامع فولاد به آن توصیه و تأکید شده است . اول اینکه همجواری و نزدیکی فولاد کاویان به مرزِ ایران و عراق، فرصتِ بینظیری برایِ صادرات محصولات این کارخانه به عراق است . کشوری که به دلیلِ از بین رفتنِ زیرساختها به شدت نیازمندِ انواع محصولات فولادی ایران برای امر بازسازی است . نکته دوم امکان تامین کافی و مناسب منابع آب و انرژی است . سوم، نزدیکی به آبهای خلیجِ فارس بمنظور دسترسی ارزان تر و سهلتر به بازارهای جهانی خصوصاً بازارهای منطقه ای است .
نکته بعدی حضور شرکت فولاد خوزستان در کنار این کارخانه است که امکان تأمینِ کافی و بموقع موادِ اولیهی موردِ نیاز این کارخانه را فراهم می آورد . از دیگر مزایای این جانمایی ، دسترسی به شبکه ریلی و مسیرهای اصلی جاده ایی برای تامین مواد اولیه از سایر تامین کنندگان همچون فولاد هرمزگان و نیز ارسال آسان و کم هزینه محصولات آن به بازارهای داخلیست . اینها بخشی از مزیت های مهمِ این مجموعه صنعتی بواسطه مکان استقرار مناسب آن به حساب می آیند.
از سوی دیگر فولادِ کاویان به عنوان نخستین تولید-کننده ی ورقِ فولادی ضخیم در کشور از بیش از ۲۵ سال سابقه در زمینه ی تولید، تعمیرات، و بهره-برداری از کارخانه ی نورد برخوردار است. بهره-مندی از ماشین ها و تجهیزهای با-کیفیت (ساختِ شرکت های اس.ام.اس، زینمنس و …)، نیرویِ انسانیِ با-تجربه، زیر-ساخت و سابقه ی معتبر در صادرات به کشورهای همجوار ، بخش دیگری از مزیت های مشهودِ این شرکت به شمار می رود.
فولادِ کاویان که در فاصله ای اندک از کارون قرار گرفته و دارای واحدِ اختصاصیِ برداشت و تصفیه در ساحلِ این رود است و از حیثِ زیرساختِ حمل و نقل نیز با اتصال به راه آهنِ سراسریِ جمهوریِ اسلامی که تا انبارِ موادِ اولیه و محصول ادامه یافته است ، در زمره ی برترین فولاد سازانِ کشور قرار دارد. مطابقتِ محصول های این شرکت با استانداردِ ملیِ ایران و استانداردهای اروپاییِ EN10025 و EN10029 گواهی بر قدرتِ کیفیِ تولید در این شرکت و ایجادِ اشتغالِ پایدار برای بیش از ۸۰۰ نفر به طورِ مستقیم و حدودِ ۴۰۰۰ نفر به شکلِ غیرِ-مستقیم، شاهدی بر اهمیتِ اقتصادیِ این شرکت در یکی از حساس ترین مناطق کشور به شمار می رود.
سوال: ظرفیت اسمی کارخانه فولاد کاویان چقدر است و متاثر از چه عواملی حجم تولیدات واقعی به ظرفیت اسمی نزدیک میشود ؟
رسول دانیال زاده : ظرفیت اسمی شرکت مطابق پروانه بهره برداری 27581-06، برای تولید سالیانه 1.150.000 تن انواع پلیتهای فولادی معادل یا بر مبنای ورق 25 میلیمتری می باشد. ظرفیت عملی شرکت هم متأثر از محدوده وسیع ضخامت (40-8 میلیمتر) و تنوع عرض محصولات (1500- 600 میلیمتر) و سایر ملاحظات تولید و بازار میباشد .
سوال: سطح تولید واقعی شرکت طی چند سال اخیر چگونه بوده است؟
دانیال زاده : با توجه به شرایط تحریمی کشور و نیز محذورات دیگر در خصوص تامین کافی و بموقع مواد اولیه طی سال های اخیر، این کارخانه به ظرفیت کامل خود نرسیده و طی چند سال گذشته بطور متوسط سالانه تا 400 هزارتن تولید داشته است که بشرط تامین پیوسته مواد اولیه و فراهم آمدن شرایط تولید اقتصادی ، امکان افزایش هم دارد.
سوال : از نظر انرژی، زیرساختهای شرکت چگونه است؟
رسول دانیال زاده نمین : از نقطه نظر زیرساخت های انرژی، شرکت در وضعیت مطلوبی قرار دارد و امکان دسترسی مناسب به حاملهای انرژی از جمله برق و گاز و آب مهیا است و درصورت بهینه سازی در مصرف، میتوان بهره برداری بیشتری از آنها نمود که توضیح مختصری از وضعیت هر یک عنوان میکنم.
- فاصله کوتاه تا رودخانه کارون و بهره برداری از واحد برداشت و تصفیه خانه مقدماتی اختصاصی، وجود ظرفیت مازاد در تولیدات تصفیه خانه صنعتی نسبت به مصارف معمول و فعلی، نقطه قوت این بخش میباشد.
- فاصله کوتاه تا ایستگاه پست برق اختصاصی نورد (جهت توسعه)، و وجود ظرفیت و دیماند مازاد در این بخش نیز مزیت دیگری است.
- برخورداری از دو ایستگاه اختصاصی تقلیل فشار گاز، دارا بودن انشعاب از خط گاز اختصاصی صنایع جنوب غرب اهواز و وجود ظرفیت بالا و مازاد طراحی شده در این زمینه نیز مزیتی مورد توجه می باشد.
سوال : آیا برنامه ای برای تنوع بخشی و افزایش ظرفیت تولید در فولاد کاویان دارید ؟
همانگونه که اشاره کردم یکی از راه های رسیدن به اهداف فولادی سند چشم انداز 1404 ، افزایش ظرفیت کارخانجات موجود در کشور میباشد که حجم سرمایه گذاری کمتری نسبت به ایجاد ظرفیتهای جدید الاحداث احتیاج دارد . در همین خصوص شرکت فولاد کاویان هم برای افزایش ظرفیت از طریق تنوع بخشی به محصولات خود برنامه هایی را شروع کرده است .
هدف اصلی این پروژه امکان تولید ورقهای با عرض 2 متر میباشد که یکی از نیازهای جدی بازرهای داخلی و خارجیست . بهمین منظور مطالعات اولیه این طرح با مشاوره یک شرکت چینی انجام شده و در مرحله طراحی و ساخت تجهیزات است . با بهره برداری از این طرح ضمن تنوع و افزایش ظرفیت تولیدات کاویان ، میزان قابل توجهی به ظرفیت اشتغال مستقیم این کارخانه نیز اضافه میشود .
سوال : آیا شرکت فولاد کاویان آمادگی لازم برای حضور در بازار های جهانی دارد؟
رسول دانیال زاده : به لطف خدا شرکت در وضعیت عمومی خوب و رضایت بخشی قرار دارد . تجهیزات و ماشین آلات مناسب و فرآیندهای کارای تولیدی در کنار بهره مندی از کادر متخصص و مجرّب ، همگی شرایط را برای تولید طیف وسیعی از محصولات فراهم آورده که نه تنها بخش عمده ای از نیاز بازارهای داخلی را تامین میکند بلکه با دارا بودن استانداردهای لازم ، پتناسیل بالایی برای صادرات دارد.
لذا با عنایت به این موارد و مشروط به کسب مجوزهای قانونی و نیز تصمیم سهامداران مانعی ، برای صادرات نیست. بهمین منظور این شرکت آمادگی حضور فعّالتر در عرصه صادرات محصولات فولادی داشته و قادر است قویتر از گذشته در بازارهای جهانی فعالیّت کند . به نظر بنده نکته مهم اینست که می توان از ظرفیت این شرکت برای صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر بجای صادرات مواد اولیه ، بهره بیشتری نشرکتها1402-3-28 10:42:20 +00:00
(کارخانه تولید ورق رنگی و گالوانیزه)
این کارخانه قبلاً زیرمجموعه گروه کارخانجات نورد و لوله سمنان بود که از سال 1400 ماهیت مستقل حقوقی پیدا کرد . این کارخانه در شهرک صنعتی سمنان واقع شده و شامل دو خط تولید ورقهای گالوانیزه و یک خط تولید ورقهای رنگی است . مجموع ظرفیت تولید دو خط ورقهای گالوانیزه این کارخانه سالانه 390 هزار تن و خط ورقهای رنگی هم با ظرفیت سالانه 150 هزار تن در حال بهره برداریست .
بمنظور تکمیل زنجیره ارزش و کاهش هزینه های تولیدی ، طرح توسعه احداث واحدهای اسیدشویی و نورد سرد در این شرکت از چندسال گذشته در دستور کار بوده که تاکنون مراحل مطالعاتی و طراحی و خرید ماشین آلات بعلاوه زیرساختهای مرتبط انجام و در مرحله نصب ماشین آلات است.
پیش بینی میشود این طرح توسعه در اواسط سال 1402 به بهره برداری برسد . ظرفیت تولید واحد اسیدشویی این طرح سالانه 350 هزار تن و ظرفیت واحد نورد سرد نیز سالانه 250 هزارتن خواهد بود . در حال حاضر نزدیک به 300 نفر در این شرکت مشغول بکار بوده که بعد از شروع بکار واحدهای اسیدشویی و نورد سرد به بیش از 500 نفر افزایش خواهند یافت .
شرکت فولاد کاویان در آذر ماه سال 1370 در شهر اهواز بعنوان اولین تولید کننده ورق های ضخیم فولادی کشور تأسیس شد . ظرفیت اسمی این کارخانه سالانه معادل 1 میلیون و 150 هزار تن انواع ورقهای ضخیم از سایز 8 تا 50 میلیمتر میباشد. محصولات این کارخانه کاربردهای مختلف داشته و بعنوان مواد اولیه بسیاری از صنایع همچون ساختمان سازی و کشتی سازی و غیره شناخته میشود. این شرکت علاوه بر اخذ انواع گواهینامه های مختلف ، دارای علامت استاندارد ملّی به شماره 3694 از سازمان ملّی استاندارد ایران میباشد .
این شرکت پس از راه اندازی و بهره برداری ، زمینه اشتغال پایدار برای هزاران نفر را طی سالهای مختلف فراهم آورده و هم اکنون بیش از 700 نفر در آن مشغول بکار هستند . محل استقرار این کارخانه بدلیل دسترسی آسان به کریدرهای اصلی ریلی و جاده ای کشور فرصت مناسبی برای توزیع محصولات این شرکت به بازارهای داخلی را فراهم آورده و از طرف دیگر ، همجواری با منطقه آزاد اروند و بنادر خرمشهر و امام خمینی (ره) ، مزیتی رقابتی جهت صادرات محصولات آن به سایر کشورها خصوصاً بازار گسترده کشورهای حوزه خلیج فارس محسوب میشود .
کارخانجات متال صنعت با هدف طراحی، ساخت و نصب انواع سازه های سبک و سنگین فلزی و نیز انواع خدمات مهندسی در حوزه ساختمان سازی و صنایع فلزی از 18 سال پیش تاکنون فعّال می باشد. این شرکت با در اختیار داشتن فضایی بالغ بر ۹۰۰۰۰ متر مربع شامل ۱۶۰۰۰ متر فضای سرپوشیده در سه سوله مجهز به انواع دستگاه های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک، یکی از شرکت های شناخته شده در این صنعت بوده و با ظرفیت تولیدی معادل ماهیانه ۲۰۰۰ تن در حال کار است. متال صنعت در سال 1398 موفق به اخذ گواهینامه های ایزو ۳۸۳۴ و ۹۰۰۱ شده است . سه کارخانه گروه متال صنعت مجموعاً دارای ۷ سالن تولید و مجهز به تجهیزات ذیل میباشد.
۱- خط تولید اتوماتیک مونتاژ و جوشکاری H,BOX
۲- ۶ دستگاه قیچی (۲ الی ۶ متر) با قابلیت برش ورق از ۴ الی ۲۵ میلیمتر
۳- ۵ دستگاه برش گرم CNC شکل بُر و رشته بُر با قابلیت برش ورق تا ۱۲۰ میلیمتر
۴- دستگاههای جوشکاری زیر پودری دروازه ای تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک
۵- دستگاههای جوش 2CO و ریکتیفایرها، دریل های رادیال، پانچ، جرثقیل های سالنی و دروازه ای با تناژهای ۳ الی ۲۵ تن و لیفتراک های ۷ الی ۱۵ تن، دستگاه رول بازکن تا ۲۵ میلی متر در طول مورد نیاز و ….
۶- دستگاه CNC سه محور جهت سوراخکاری همزمان تیرورق ها در سه محور