کارت اقامت دائم (Permanent Resident Card) چیست؟
به نقل از کارشناس مهاجرت به کانادا ملک پور؛ کارت اقامت دائم (Permanent Resident Card) یا همان PR کارت مدرکی است که افراد مقیم کانادا (افرادی که هنوز شهروند کانادا نشده و پاسپورت کانادایی ندارند) می توانند در زمان سفر، به وسیله آن به کشور کانادا بازگردند. این کارت همچنین نشان دهنده وضعیت اقامت افراد در کانادا می باشد. بسیاری کارت PR را معادل کانادایی Green Card آمریکا می دانند. مهاجران جدید در اولین ورود به کانادا فرم کارت PR را تکمیل کرده و برای دریافت این کارت اقدام می نمایند. بسیار مهم می باشد که افراد در زمان ورود بتوانند آدرسی را در کانادا برای دریافت این کارت ارائه دهند. در صورت عدم ارائه آدرس در زمان ورود، مهاجر موظف است که در کمتر از ۱۸۰ روز آدرس خود را به اطلاع اداره مهاجرت کانادا برساند.
افرادی که در زمان ورود آدرس محل اقامت خود را در فرم ها اعلام نمایند، معمولا در کمتر از ۹۰ روز کارت خود را از طریق پست دریافت می کنند. این زمان برای متقاضیانی که پس از ورود محل اقامت خود را به اطلاع اداره مهاجرت کانادا می رسانند تا ۱۲۰ روز می باشد. اگر فرد متقاضی پس از اولین ورود و پیش از دریافت کارت PR خاک کانادا را ترک نماید برای ورود مجدد به کانادا باید درخواست ویزای ورود شهروند دائم (Permanent Resident Travel Document ) یا (PRTD) نماید.
کارت PR معمولا دارای اعتباری ۵ ساله بوده و افرادی که مجموعا به مدت ۷۳۰ روز در این ۵ سال در خاک کانادا اقامت داشته باشند، می توانند برای تمدید کارت خود اقدام نمایند. کارت اقامت دائم کانادا PR Card نشانه این است که فرد می تواند در هر نقطه از کانادا زندگی و کار کند (به شرط آنکه قوانین استانی کار و زندگی وی را محدود نکنند). این کارت که تا حدود زیادی شبیه گرین کارت کشور آمریکاست در اختیار همه افرادی که اقامت دائم کانادا را دارند قرار می گیرد. اگر فرد تابعیت کانادا را اخذ کند (یعنی شهروند یا سیتی زن کانادا بشود) یا آنکه اقامت دائم کانادا را از دست بدهد، در آن صورت کارت اقامت دائم وی (پی آر کارت) باطل خواهد شد و لازم است آن را به دولت کانادا بازگرداند.
توجه کنید که اقامت شما دایم است و کارت پی آر دلیل اقامت شما نیست بنابراین چ بسا که کارت شما معتبر نباشد ولی وضعیت اقامت دایم شما برقرار باشد. به طور کلی پی آر کارت متعلق به دولت کاناداست و باید در خاک کانادا صادر شود. به همین دلیل تازه مهاجران هنگام ورود به کانادا باید آدرسی را در داخل کانادا در اختیار افسر مهاجرت قرار دهند تا کارت اقامت دائم آنها به آن آدرس ارسال شود. بعضی از تازه مهاجران که قصد اقامت طولانی مدت در کانادا ندارند برای دریافت این کارت، آدرس دوستان، اهل فامیل، یا وکیل خود را در کانادا ارائه می کنند. این افراد سپس کانادا را ترک می کنند و وقتی که کارتشان صادر شد، فرد دریافت کننده کارت، کارت را برایشان به آدرس خارج از کشور پست می کند. این عمل در اصل غیرقانونی است و نباید انجام شود.
اخیراً اداره مهاجرت کانادا در دستورالعمل 491 خود راهکارهایی را به افسران مهاجرت پیشنهاد داده است که جلوی این دست حرکات تا حد امکان گرفته شود. برای مثال وقتی که فرد آدرسی در کانادا ارائه می کند، اگر افسر مهاجرت مطمئن شود که وی هنگام آماده شدن کارت اقامت در کانادا حضور نخواهد داشت، از ارسال کارت اعتباری به آن آدرس خودداری می کند و متقاضی را از این امر مطلع می سازد. همچنین اگر تازه مهاجر آدرس پستی وکیل خود را به عنوان آدرس خود در کانادا ارائه کند، نامه ای برای وکیل ارسال خواهد شد و در آن نامه تذکر داده می شود که کارت اعتباری تنها به آدرس خود فرد در کانادا ارسال خواهد شد، نه آدرس وکیل وی.لازم به ذکر است که به طور معمول زمان صدور و ارسال کارت اعتباری از زمان ورود به کانادا حدود 4 الی 8 هفته است.
بنابراین اگر در آینده نزدیک به عنوان یک تازه مهاجر به کانادا وارد می شوید یکی از راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:
حتی المقدور سعی کنید حداقل دو الی سه ماه در کانادا بمانید. در این فرصت می توانید بسیاری از کارهای اداری خود را پیش ببرید و در ضمن کارت اعتباری خود را نیز دریافت کنید.
گر لازم است پس از مدت کوتاهی از کانادا خارج شوید، این امر را هنگام ورود به کانادا به اطلاع افسر مهاجرت برسانید و از ایشان خواهش کنید که کارت اعتباری شما سریعتر صادر شود. به طور معمول تقاضای شما پذیرفته خواهد شد.
در صورتی که هیچ کدام از موارد فوق برایتان مقدور نیست، می توانید بدون کارت اقامت از کانادا خارج شوید و برای ورود بعدی خود از سفارت کانادا در ترکیه (یا یکی سفارت کانادا مربوط به کشوری که در آن زندگی می کنید)، تقاضای صدور مدرک سفر Travel Document کنید. این امر هزینه می برد و گاه پر دردسر است. در نتیجه ارجح آن است که یکی از دو گزینه فوق را اختیار کنید.
البته برخی از عزیزان راه دور زدن اداره مهاجرت را پیشه می کنند که علاوه بر غیر قانونی بودن ممکن است موجب دردسرهای جدی شود. که البته هیچ وجه این روش را توصیه نمی کنیم.
یکی از سوال هایی که برای افراد پیش می آید، این است که با کارت پی آر به کدامین کشورها می توان سفر داشت و به کدامین کشور نمی توان سفر کرد. در این رابطه می توان گفت با این کارت می توان به کشورهایی چون باهاما، ایسلند، کاستاریکا، مکزیک، پاناما، جاماییکا، جزایر کیمن، دومینیکن، برمودا، گواتمالا، جزایر کارائیب و کوبا سفر کرد. در کشورهای نام برده می توان تنها با ارائه کارت پی آر و بدون ویزا سفر نمود. پس می توان گفت این کارت برای افرادی که قصد اقامت در کانادا و سفر به کشورهای مختلف را دارند بسیار خوب و کارآمد می باشد. لازم به ذکر است کشورهای نام برده شده از لحاظ امنیتی آنقدرها سختگیر نیستند و می توان گفت کشورهای مهمی چون چین، برزیل، روسیه کشور های مهمی هستند، که با این کارت نمی توان به راحتی به این کشورها سفر نمود. اما در هر صورت وجود این کارت برای افرادی که در این کشور هستند بسیار مفید است که می تواند مزایای زیادی داشته باشد.
مزایای کارت پی آر:
می توان گفت کارت پی آر مزایای بسیاری برای افراد دارد و علاوه بر سفرهای آسانی که افراد می توانند، به کشورهای نام برده داشته باشند، مزایایی چون تحصیل در مراکز آموزشی این کشور، حق کار کردن در این کشور، برخورداری از حقوق شهروندی در کانادا، اقدامی برای دریافت شهروند شدن در این کشور بعد از گذشت ۳ سال، استفاده از منابع بانکی در کانادا و بسیاری از امکانات دیگر که می توان آن ها را از مزایای کارت پی آر دانست نام برد. لذا افرادی که از کشور کانادا می توانند این کارت را دریافت نمایند، بسیار خوش شانس می باشند.
قوانین کارت اقامت دائم از نظر زمانی:
اگر در زمان ورود به کانادا آدرس محل اقامت خود را در فرم ها اعلام کنید، معمولا در کمتر از ۹۰ روز کارت پی آر خود را از طریق پست دریافت می کنید.
اگر در هنگام ورود به کانادا، آدرس خود را به اداره مهاجرت اعلام نکنید، بایستی در کمتر از ۱۸۰ روز آدرس خود را به اطلاع اداره مهاجرت کانادا برسانید.
اگر پس از اولین ورود و پیش از دریافت کارت PR خاک کانادا را ترک کنید، برای ورود مجدد به کانادا باید درخواست برگ سفر برای ورود مقیم دائم (Permanent Resident Travel Document or PRTD) نمایید.
اگر کارت اقامت دائم منقضی شده باشد:
در هنگام دریافت کارت پرواز در فرودگاه، به یاد داشته باشید که باید کارت پی آر معتبر یا برگ سفربرای ورود مقیم دائم ارائه دهید. اگر یکی از دو کارت PR یا گواهی PRTD را نداشته باشید، کارت پرواز برای شما صادر نخواهد شد.
مسئولیت چک کردن تاریخ انقضای کارت پی آر بر عهده خود فرد می باشد. تاریخ انقضا بر روی کارت نوشته شده است.
بهتر است قبل از سفر، وضعیت اعتبار کارت پی آر خود را بررسی کنید.
اگر فکر می کنید که شرایط لازم برای کارت اقامت دائم را دیگر ندارید، وضعیت اقامت دائم شما باید قبل از اینکه برای ویزای ویزیتوری یا گواهی اجازه سفر الکترونیکی (Electronic Travel Authorization or eTA) اقدام کنید، برطرف شود. برای مثال، اگر می خواهید از وضعیت اقامت دائم انصراف دهید، می توانید درخواست خود را برای دریافت ETA یا ویزا ارسال کنید.
نکته مهم دیگر
اگر اداره مهاجرت کانادا مشخصات کارت پی آر شما را به اشتباه چاپ کرده است، می توانید با پرکردن فرم های لازم نسبت به تصحیح آن اقدام کنید. البته توجه داشته باشید که تعداد کاراکتر مجاز برای کارت هایی که قبل از تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۵ چاپ شده اند، نام:حداکثر۱۵کاراکتر و نام خانوادگی:حداکثر۲۰ کاراکتر می باشد و برای کارت هایی که بعد از تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۵ چاپ شده اند، نام: حداکثر ۲۸ کاراکتر و نام خانوادگی: حداکثر ۲۸ کاراکتر در نظر گرفته شده است؛ بنابراین اگر اسم شما بیش از این مقدار باشد، روی کارت به صورت خلاصه چاپ خواهد شد.
با پاسپورت کانادا به چه کشورهایی می توان سفر کرد – سفر به کشورهای مختلف بدون اخذ ویزا، یکی از بهترین موقعیت هایی است که هر فردی می تواند دارای آن باشد. اعتبار پاسپورت برخی از کشورها به قدری است که بدون نیاز به اخذ ویزا می توانید به سایر کشورهایی که پاسپورت کشور مورد نظر را به عنوان مدرکی معتبر در نظر میگیرند سفر کنید.
در مقاله مفصلا درباره اعتبار پاسپورت های کشورهای مختلف دنیا صحبت کردیم. البته میزان اعتبار و قدرت پاسپورت های مختلف دنیا هر ساله با توجه به شرایط اقتصادی و تجاری ممکن است تغییر پیدا کند. یکی از کشورهایی که از پاسپورت معتبری برخوردار است است به طوری که با اخذ شهروندی و سپس دریافت پاسپورت این کشور می توانید به بیش از 171 کشور دنیا سفر کنید. کانادا کشوری است که در سال های اخیر پذیرای مهاجران بسیاری از سرتاسر دنیا و به خصوص ایران بوده است.
کشور کانادا طرق مختلفی را برای پذیرش مهاجر در نظر گرفته که در ادامه مطلب به آن اشاره می کنیم. اما در این میان بیشترین تقاضا برای کسب ویزای توریستی و یا کاری کانادا مطرح می شود؛ که دریافت آن کار دشواری نیست. فقط کافی است واجد شرایط اخذ این ویزا باشید و مدارک کافی و معتبر برای دریافت ویزای مد نظر خود داشته باشید.
کشورهای بدون نیاز به اخذ ویزا با پاسپورت کانادا
وب سایت هر ساله لیستی از اعتبار پاسپورت های دنیا منتشر می کند. بر طبق آخرین آماری که این وبسایت منتشر کرده است پاسپورت کانادا در رده 8 ام دنیا قرار دارد و با دارا بودن آن می توانید به 184 کشور دنیا بدون نیاز به ویزا، یا از طریق ویزای الکترونیکی و یا فرودگاهی سفر کنید. برای دریافت شهروندی و پاسپورت کانادا در ابتدا باید اقامت دائم یا PR کانادا را داشته باشید. برای دریافت اقامت دائم و پس از آن پاسپورت کانادا روش های مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- مهاجرت به کانادا از طریق ازدواج با یک شهروند کانادایی
- دریافت ویزای تحصیلی
- مهاجرت از طریق سرمایه گذاری
- دریافت ویزای کار کانادا
- مهاجرت از طریق تولد فرزند در کانادا
پس از اینکه به یکی از طرق گفته شده موفق به اخذ شهروندی و پس از آن پاسپورت کانادا شدید می توانید به کشورهایی که نام می بریم بدون نیاز به اخذ ویزا سفر کنید.
در ادامه لیست کشورهایی که با پاسپورت کانادا و بدون نیاز به اخذ ویزا می توانید به آنها سفر کنید را ذکر می کنیم.
مدارک مورد نیاز برای سفر با پاسپورت کانادا
درست است که برای سفر به کشورهایی که دربالا ذکر شد با پاسپورت کانادایی نیاز به اخذ ویزا ندارید اما برای سفر به مدارکی نیاز دارید که عبارتند از:
ارائه تمکن مالی کافی برای سفر
متقاضی سفر با پاسپورت کانادا میبایست اثبات کند که دارای تمکن مالی کافی برای سفر می باشد و در مدت زمانی که در کشور مقصد به سر می برد با کمبود بودجه مواجه نمی شود.
همچنین فرد متقاضی باید دارای بیمه نامه معتبر بین المللی نیز باشد.
رزرو بلیط و هتل نیز یکی دیگر از مدارکی است که مسافر باید همراه خود داشته باشد و به محض ورود به کشور مقصد آن را به مسئولان مربوطه تحویل دهد.
کشورهای نیازمند ویزا با پاسپورت کانادا
جالب است بدانید در مقابل با پاسپورت کانادا به چه کشورهایی می توان سفر کرد برخی از کشورها هستند که از دارندگان پاسپورت کانادایی یرای ورود به کشور خود ویزا تقاضا می کنند. از جمله این کشورها ایران است که برای ورود شهروندان کانادایی شرایط اخذ ویزا را در نظر گرفته است. از دیگر کشورهایی که شهروندان کانادا برای ورود به آنها می بایست ویزا دریافت کنند عبارتند از: چین، افغانستان، بحرین، کره شمالی، بنگلادش، سوریه، پاکستان و یمن.