اهالی رسانه و هنر عموماً از بهترین روش ها برای ایجاد ارتباط ویژه با مخاطب استفاده می کنند و سخنان خود را با مخاطبان رسانه زنده می کنند.
به گزارش سلام آنلاین تابناک نوشت: امید است این تحلیل با توجه به گزارش های سالانه خبرنگاران فوتبال و در راستای نگاه تخصصی به کار رسانه ها و لزوم اثربخشی آن نوشته شده باشد. توجه بیشتر به اهمیت کار در رسانه ملی را تشویق می کند و در نتیجه منجر به لجاجت بیشتر می شود.
جدال جدید پرسپولیس و هواداران خبانی پس از شکست قرمزها مقابل السد آغاز شد. برخی از پرسپولیسی ها معتقدند هر وقت او از بازی تیمشان گزارش می دهد نتایج خوبی برای پرسپولیس به دست نمی آید.
گزارش جواد خبانی از دیدار پرسپولیس و السد در هفته سوم لیگ برتر با واکنش های زیادی همراه بوده است. خیبانی در بخشی از گزارش بازی به مسائل و موضوعات ملی و تاریخی از جمله مالکیت ابدی ایران بر جزایر سه گانه اشاره کرد و در مورد خلیج فارس نیز اظهاراتی مشابه داشت و گفت: هر دو کشور همه اینها در گذشته متعلق به ایران بوده است. این نوع گفتار در فضای مجازی پژواک زیادی دارد و برخی آن را تلاشی برای جلب توجه و پرهیز از اشتباهات رایج در گزارش او تعبیر می کنند. البته این سه جزیره برای همیشه تحت مالکیت ایرانیان خواهد بود اما با توجه به سابقه نحوه ارائه بسیاری از موضوعات غیرفوتبالی در گزارش های آنها این اظهارات نیز به اشتباه از بازدیدکننده کتمان شده و با جبران آن همخوانی دارد گزارش خطای او مطرح می شود.
این بحث های خیابانی بحث های زیادی را در شبکه های اجتماعی به راه انداخته است. برخی از کاربران آن را نوعی اظهار نظر می دانند که به ماهیت ورزشی بازی مربوط نمی شود. به نظر برخی منتقدان این رویکرد خیابانی که هر از چند گاهی نشان می دهد برای سرپوش گذاشتن بر ضعف های اصولی گزارشگری است.
پس از شکست قرمزها مقابل السد دیدار جدید هواداران با خیابان آغاز شد. برخی از پرسپولیسی ها به گزارش جاده نحسی اشاره می کنند و معتقدند هر وقت او از بازی تیمشان گزارش می دهد نتیجه خوبی برای پرسپولیس نخواهد بود. البته این ادعا مملو از خرافات است و این حق را به خایانی می دهد که هرگونه اعتراض به گزارش خود را معتبر رد کند.
برخی دیگر از پرسپولیسی ها نیز از انتقاد جواد خیانی از ژائو مهاجم پرتغالی تیمشان گلایه داشتند. خیبانی در این دیدار با اشاره به عدم آمادگی بدنی و شوت ضعیف مهاجم جدید سرخ ها از گرانی پرسپولیس برای خرید این مهاجم انتقاد کرد. خائانی البته به همین جا بسنده نکرد و از آنجایی که در روز و شب ساعت ها پخش زنده در دیسپس داشت. او خیلی زود به اعتراض هواداران پرسپولیس واکنش نشان داد و گفت خبرنگاران به جای اعتراض دلالان این گروه را عوض کنند. خبانی سپس در اقدامی که باعث لجبازی بیشتر پرسپولیس شد از مسئولان صداوسیما خواست تا از بازی بعدی پرسپولیس نیز گزارش دهند. اما عادت این شبکه به اندازه دو بازی متوالی یک تیم توسط خبرنگاران گزارش نشده و بازی پرسپولیس و شمس آذر پخش نشد.
متأسفانه منتظر واکنش های خیابانی و تداوم چالش ها با ترکیبی از طغیان ها و دعواهای او نیست. اتفاقی که واقعاً جایی در رسانه ها با انبوه مخاطبان فوتبال ندارد. نکته پنهان در پیشنهاد سرسختانه این خیابان این است که طی سالیان گذشته تعداد زیادی از هواداران و منتقدان فوتبال به نحوه گزارش او اعتراض کرده اند. ضمن اینکه خودش هم به این ارزیابی اعتقادی ندارد و صدا و سیما را برای توجه به دیدگاه مخاطبان اقدام موثری نمی بیند.
شاید حضور پررنگ جاده در گزارش مسابقات بزرگ باعث شد که به جای اینکه فرصتی برای تعامل خوب با مخاطبان فراهم کند فکر کند که وضعیت همچنان یک گزارشگر اصلی در رادیو و تلویزیون است قدرت اگر خائانی را خرافاتی نمی دانستیم در مواردی بسیار عاطفی بود. او در مسیری پر از موانع پیش رفت. اظهارات بیشتر در مورد فوتبال اصرار بر ایده های شخصی درست و نادرست اطلاعات ناقص و قدیمی در مورد فوتبالیست ها و فوتبال پس از سال ها گزارش و حالا اضافه شدن لجبازی با هواداران این لیست را برای او سنگین تر می کند. مدیران تلویزیون نشان داده اند که برای مخاطبانی که از وضعیت فعلی خود راضی نیستند احترام چندانی قائل نیستند ترجیح می دهند به روند فعلی ادامه دهند. این حلقه در سال های اخیر تکرار شده است.
صدای گزارشگر و کلمات و عبارات او برای توصیف اتفاقاتی که جلوی چشمان ما می افتد زمانی که ارزش افزودن به بازی مهم می شود در غیر این صورت “در تله آفساید گرفتار می شویم “و” زمان را می کشد” که همه ما می بینیم. اضافه شدن جواد ختانی در جریان گزارش از این دست نیست و به نظر می رسد از دنیای دیگری سرچشمه گرفته باشد و منطق اغلب متناقض و متناقض با حوادث این جهان است. حداقل درک آن سخت است.
سبک خاص خطای گزارشگر
یکی از نکات قابل توجه در گزارش جاده خطاهای آماری و اطلاعاتی است. به عنوان مثال او گاهی اوقات بازیکنان را با نام اشتباه صدا می کند یا اطلاعات نادرستی در مورد سابقه آنها می دهد. این برای برخی از هواداران آزاردهنده است زیرا از خبرنگاران حرفه ای انتظار می رود اطلاعات دقیق و به روزی درباره تیم ها و بازیکنان ارائه دهند. در مواردی مثل جام جهانی و بازی های بزرگ دیگری مثل پرسپولیس – السد این اشتباهات آشکارتر و بحرانی تر است.
یک جاده به دلیل توصیفات و شرایط خاص و گاه مبهم خود مشهور است. این توصیفات به جای تفسیرهای عمیق تکراری و ساده به نظر می رسند. علاقه مندان از خبرنگاران انتظار تحلیل تکنیکال و توضیحات دقیق تری از جریان بازی دارند اما گاهی خبانی با جملات کلیشه ای از تحلیل دقیق و هدفمند پرهیز می کند. خوب این نشان می دهد که او از تعداد آماری بینندگانی است که به اطلاعات فعلی مجهز هستند. عقب افتاد
یکی دیگر از ویژگی های منفی سبک گزارش خیابانی اشتباهات زبانی و جمله ای است که گاهی به شوخی تبدیل می شود. همین موضوع باعث شده است که برخی از او به دلیل عدم دقت کافی انتقاد کنند. این اشتباهات باعث شد تا کمیک استریپ گزارش او در فضای مجازی پخش شود و نوعی طنز ناخودآگاه پیرامون شخصیت او ایجاد شود.
خبانی یاد گرفت که چگونه جملاتی بسازد که مفهومی را حتی اگر از نظر دستور زبان فارسی نادرست باشد به مخاطب منتقل کند و از این رو اهمیت «کلیدواژه ها» در زبان را به همه ما یادآوری کند. تئوری این است؛ میگم حدس زدی البته او این کار را ناخودآگاه انجام می دهد و به واکنش های انسانی اهمیتی نمی دهد.
انتقاد دیگر از گزارش خیابانی مربوط به تحلیل تکنیکال وی است. برخلاف بسیاری از خبرنگاران جوان که سعی می کنند با استفاده از تحلیل و ترفندهای تکنیکی دیدگاهی عمیق به مخاطب ارائه کنند خبانی معمولاً توضیحاتی ساده و سرراست ارائه می دهد که گاهی به نتیجه نمی رسد. در این مورد او اصرار دارد که سادگی خود را به نتیجه بچسباند و جمله عجیب تری را تشکیل دهد.
کلمات نامناسب در لحظات حساس
خبیانی گاهی در لحظات حساس بازی به جای توصیف هیجان و هماهنگی با جریان بازی از مسائل فرعی صحبت می کند. به عنوان مثال زمانی که یک تیم در شرف گلزنی است ممکن است همچنان نکات کلی را توضیح دهد و تمرکز خود را روی ست اصلی از دست بدهد. این موضوع برای بسیاری از بینندگان ناخوشایند است زیرا آنها از خبرنگاران انتظار دارند که بازی را با هیجان و توجه کامل در لحظات حساس توصیف کنند. بینندگان در این فکر مانده اند که آیا خط ساحلی معنایی که این کشتی اطلاعات نامربوط روی آن قرار خواهد گرفت یا خیر؟ و البته آن رشته توهمات نادرست است.
برخی از تماشاگران او را به قدیمی بودن متهم می کنند
نسل جدید گزارشگران ورزشی در ایران و جهان رویکرد مدرن و دقیق تری دارد. جواد خبانی را گاه به دلیل شیوه گزارشگری و رویکرد سنتی اش با این نسل جدید مقایسه می کنند و برخی از بینندگان او را به قدیمی بودن فناوری و اطلاعات دنیا متهم می کنند و حق هم دارند. همچنین لازم به ذکر است که کنی عادت به استفاده از عبارات و عبارات خسته کننده و تکراری دارد که شاید برای برخی از بینندگان اکنون ستاره ای را به یاد بیاورند که همیشه عبارت “نان پدر و شیر مادر” را به مخاطب می دهد. این سخنان تکراری باعث شده است که برخی از موافقان گزارش او را به «خائن بودن» متهم کنند.
خاییانی می گفت: «من همیشه می گویم افرادی که هزار فیلم می بینند می توانند درباره کارگردان نظر بدهند. درباره تمرین هرکسی که میکروفون را به درستی در دست گرفته باشد یا با میکروفون کار کرده باشد و جمله و کلمات خوبی گفته باشد می تواند در مورد آن نظر دهد یا با جمله و کلمات من مخالفت کند. او باید قدرت برخی کلمات و قدرت بیان را داشته باشد.
برای نقد گزارش خود هر منتقدی باید یک بار میکروفون را به دست بگیرد این روشی منسوخ در برخورد با انتقاد است. خایانی فراموش کرد از تصمیم سرمربی تیم ملی برای اظهارنظر دیگری انتقاد کند و نیازی به انتقاد ندید. واضح است که خبانی به یکی از خاطره انگیزترین قسمت های مخاطب تبدیل شده است اما بخش مهمی از همین مخاطبان از گزارش های آن خسته شده اند. جواد خبانی اواخر سال گذشته در تلویزیون اعلام کرد که کار خود را از سر می گیرد تا به زودی بازنشسته شود. او می گوید: «این تصمیمی بود که در این سال ها گرفته بودم و به خداحافظی فکر می کردم و دیگر در کنارم نبودم. این بیانیه امید را در دل هواداران ابراز کرد. اما کمتر از دو ماه بعد جواد خبانی خبر بازنشستگی خود را کاملا تکذیب کرد و گفت: «خیلی ها پرسیده اند که چرا رفتم و برگشتم؟ من اصلا برنگشتم. گفتم به بازنشستگی فکر می کنم.
به قول برخی از بزرگان هرگاه کلمه مردم را شنیدید صبور باشید و کمی فکر کنید. به احتمال زیاد گوینده در مسیر کذب است. متأسفانه سوء استفاده از کلمه و خواسته ها و سلایق آنها به یکی دو خبرنگار و مجری محدود نمی شود و اظهارات و اظهارات رسمی فراوانی وجود دارد. از آنجایی که پیمان یوسفی از بازنشستگی جواد خبانی گلایه دارد و مدعی است مردم صدای شما را به خاطر دارند و «باید بمانید» سوال اینجاست. آیا این هواداران فوتبال که باید با گزارش شما بازی تیم محبوبشان را تماشا کنند و ترسیده باشند؟ یوسفی دو شب پیش در گزارشی از ال کلاسیکو گفت: «صنعت فوتبال به کوچکی گوسفندپروری نیست» که به تعبیر همکار جواد خیانی اوج نوآوری است. و البته برای اینکه عمر طولانی داشته باشد باید غصه بازنشستگی همکارانش را هم بخورد.
نکته اصلی این است که خیابانی نه تنها بازنشسته نمی شود بلکه حضوری بی وقفه در تلویزیون دارد. اکنون یک خیابان به بخشی جدایی ناپذیر از برنامه های شبانه روزی رادیو تبدیل شده است. از این شبکه تا آن شبکه از برنامه های صبحگاهی تا ویژه برنامه های فوتبال که تا پاسی از شب ادامه دارد.
انتهای پیام/