راهنمای نگهداری ماهی زبرا
به نقل از هوشمل ماهی زبرا یکی از ماهی های زیبای آب شیرین و بسیار جان سخت است که رنگهای متنوع و زیبایی دارد، زبرا فیش ، ماهی زبرا ( به انگلیسی : Zebrafish ) یا ماهی گور خری با نام علمی دانیو ریرو Danio rerio شناخته می شود. زبرا فیش از ماهیان زیبا و جان سخت آب شیرین محسوب می شود و می توانید در کنار دیگر از آنها نگهداری کنید. این ماهی بومی مناطق گرمسیر هند و بنگلادش است و در بستر پوشیده از سنگ و شاخه و درمانی 25 – 27 درجه سانتیگراد با 12 ساعت نور خورشید زندگی میکند. نگهداری این ماهی حتی برای مبتدیان هم کار ساده ای است به راحتی میتوانید در یک تنگ از این ماهی نگهداری نمایید. این ماهی زیبا ، جزو ماهیان آرام محسوب می شود و حداکثر 5 سانتی متر رشد میکند و تنوع رنگی بالایی دارد.
این ماهی ها در همه سطح آب شنا میکنند و در صورتی که باهم نگهداری شوند میتوانید شنای گروهی زیبایی از ن ها ببینید. ماهی زبرا یا ماهی راه راه ، ماهی آب شیرین است که با دیگر ماهی های سازگری دارد و عمر نگهداری مناسب حدود 5 – 6 سال دارد. این ماهی بسیار اجتماعی است و به راحتی با دیگر ماهی های آکواریوم کنار می آید ولی در مقابل ماهی های کوچک تر و کندتر ممکن است رفتاری پرخاشگرانه نشان دهد. از آنجا که زبرا فیش در قسمت مینی و بالایی آکواریوم شنا می کند بهتر است در آکواریوم کم عمق نگهداری شود. ماهی زبرا بدنی نقره ای رنگ با راه های آبی دارد که با اصلاح ژنتیکی رنگهای متنوعی در این ماهی بوجود آورده اند، از جمله صورتی ، قرمز آبی ، نارنجی سبز ، سبز زرد فسفری و بنفش. جهت خرید پمپ آب و دیگر تجهیزات آکواریوم با ما تماس بگیرید.
شرایط نگهداری از ماهی زبرا
برای نگهداری ماهی زبرا بهتر است از آکواریوم کم عمق استفاده شود. کف آکواریوم با شن و ماسه تصفیه شده پر کنید. دمای آب را بین 25 – 27 درجه سانتیگراد نگه دارید. اسیدیته آب را بین 6 – 8 حفظ کنید. از گیاهان آب شیرین مانند جاوا یا دم گربه ای ، روتالا نخودی و غیره برای تامین اکسیژن آب استفاده کنید تا از رفتارهای پرخشگرانه ماهی جلوگیری شود.
برای زیباتر شدن محیط آکواریوم میتوانید از شاخه های آبنوس و سنگ های تزئینی استفاده کنید ا محیط آکواریوم مشابه زیستگاه اصلی ماهی شود. با وجودی که ماهی زبرا زیاد محیط اطرافش را آلوده نمی کند ولی بهتر است از فیلتراسیون متناسب با تعداد ماهی ها در آکواریوم استفاده کنید. برای هر ماهی زبرا 4 لیتر آب در آکواریوم نیاز است و حداقل آکواریوم برای نگهداری زبرا فیش باید 38 لیتر آب بگیرد.
ماهی های سازگار با ماهی زبرا
ماهیان سازگار با زبرا فیش عبارتند از :
زبرا ماهی باربی – هانی گورامی – اسکارلت بدیس – زمرد – امبر تترا – فیروزه بنگاه – برمه – برنز کوری – لوچ – حلزون و قورباغه .
از قرار دادن ماهی های درنده مثل گربه ماهی یا ماهی های کوچکتر از زبرافیش مانند گوپی و سالفین مولی خودداری کنید.
تشخیص ماهی زبرا نر و ماده
ماهی زبرا نر جثه ای ریزتر دارند و باله ای تیز در برخی گونه ها مانند داینو راه راه یا رنگ زرد بین خطوط ماهی از ویژگی های جنس نر زبرا فیش است. ماهی ماده معمولا شکمی متورم دارد که نشان دهنده پر تخم بودن ماده است . جثه اش بزرگتر است و باله های گرد و پهن تری دارند.
نحوه تکثیر ماهی زبرا
ماهی زبرا به صورت گروهی تکثیر می شود بنابراین باید مراقب مناسب بدن محیط و تغذیه کافی ماه ها باشید. برای تکثیر ماهی ها آب آکواریوم باید سختی پایین به سمت قلیایی داشته باشد و دمای آب حدود 27 درجه باشد. داخل آب گیاهان طبیعی و مصنوعی برای پنهان شدن بچه ماهی ها وجود داشته باشید. از آنجا که این ماهی تمایل زیادی به خوردن تخم های خود دارد باید حل مناسبی برای تخم ریزی درست کنید تا مانع از خوردن تخم ها شوید.
برای این کار میتوانید به محض اتمام تخم ریزی و بارور کردن تخم ها ، ماهی ها را به تانگ دیگری منتقل کنید یا این که از توری مناسبی برای جدا کردن کف آکواریوم استفاده کنید تا به محض ته نشین شدن تخم ها از دسترس ماهی ها دور شوند. مرحله تکثیر زبراها با پرشدن شکم ماهی ماده و دنبال شدنشان توسط ماهی های نر مشخص می شود.
هر ماده را با 2 – 3 نر به داخل تانک تکثیر منتقل کنید و بعد از گذشت 24 – 48 ساعت که ماهی ها در محیط آرام بگیرد شاهد تخم ریزی و بارور کردن تخم ها خواهید بود. در تانک تخم ریزی بهتر است از نخل مردابی استفاده کنید تا ماهی ماده داخل نخل ها و ریشه ها تخم ریزی کند .بعد از تخم ریزی ماهی ها را به خوبی تغذیه کنید تا تقویت شوند و انرژی از دست رفته شان را بدست آوردند.
تغذیه ماهی زبرا
ماهی زبرا معمولا گیاه خوار است و بهتر است از غذای گیاهی برایشان استفاده کنید. البته این ماهی همه چیر خوار است و میتوانید از انواع غذاهای خشک ، پولکی ، کرم های منجمد و غیره برایشان استفاده کنید. استفاده از غذای کم در دفعات زیاد باعث می شود ماهی های زیباتر و سالم تری داشته باشید. غذای مناسب زبراها معمولا بیومار 0٫5 و پودر اسپیرولینا یا آرتیمیا است.
ماهی زبرا که به نام ماهی راه راه نیز شناخته می شود، یک ماهی کوچک متعلق به آب های شیرین است. این ماهی از محبوبیت زیادی در نظر افرادی که علاقه مند به نگهداری از ماهی در آکواریوم هستند می باشند. این ماهی ها که دارای گونه های بسیار متنوعی هستند، با سایر ماهی ها سازگار بوده و مراقبت از آن ها بسیار آسان است. عمر ماهی های زبرا چیزی حدود پنج سال و نیم است و در مطالعات علمی نیز مورد آزمایش قرار مید گیرند. در این قسمت از به ارائه توضیحاتی در زمینه مراقبت و نگهداری از ماهی زبرا خواهیم پرداخت .
خلقیات
ماهی های زبرا بسیار اجتماعی بوده و به راحتی با سایر ماهی ها سازگاری پیدا خواهند کرد اما با این وجود، این ماهی ها در برابر ماهی های کوچک و کند ممکن است برخی رفتار های پرخاشگرانه را از خود نشان دهند و همچنین لازم به ذکر است که این ماهی ها مستعد و ابتلا به بیماری نیز می باشند . این ماهی ها نیازمند نگهداری شدن در آکواریوم های کم عمق هستند و در بیشتر مواقع در قسمت های میانی و بالایی آکواریوم شنا می کنند .
شکل ظاهری ماهی های زبرا
این ماهی های کوچک دارای بدنی به رنگ نقره ای و نوارهای آبی رنگ هستند . تفاوت نوع نر این ماهی در مقایسه با نوع ماده آن براق تر بودن رنگ نقره ای بدن آن ها می باشد . ماهی های نر همچنین نسبت به ماهی های ماده پر جنب و جوش تر و لاغرتر و باریک تر هستند . نوع پرورش یافته این ماهی ها در مقایسه با نوع وحشیشاند، دارای باله های طولانی تری هستند اما با این وجود ، این ماهی ها دارای تنوع رنگی بالایی در زمینه پرورش و نگهداری در آکواریوم می باشند . نوع متداول این ماهی ها در صنعت پرورش در آکواریوم فاقد رنگ می باشند .
این نوع از ماهی های زبرا در طبیعت به طور خیلی نادری یافت می شوند و به سرعت از جانب سایر آبزیان مورد حمله قرار می گیرند. اصلاح ژنتیکی این ماهی ها باعث ایجاد تنوع رنگی بالایی در آن ها شده است. انواع مختلف رنگ های این ماهیان عبارتند از :قرمز ، آبی ، سبز ، نارنجی ، زرد و بنفش. این ماهی ها به دلیل ضعیف بودن، به راحتی در طبیعت شکار می شوند.
اندازه ماهی زبرا
اندازه طبیعی ماهی زبرا حدود 5 سانتی متر است اما با این وجود ممکن است این ماهی در اندازه بزرگتری نیز رشد کرده و در استخر نگه داری شود. البته این امر مستلزم تامین مورد نیاز ماهی زبرا و فضای کافی برای آن است.
زیستگاه و شرایط ایده آل برای آکواریوم
هماینطور که گفته شد ، ماهی زبرا متعلق به نقاط گرمسیری هند و بنگلادش می باشد. این ماهیان در طیف وسیعی از زیستگاه های مختلف از جمله رودخانه ها و استخر ها و حوضچه ها یافت می شوند . این ماهی ها همچنین ممکن است در مناطقی دارای بسترهای سنگی و پوشش شاخه ای زندگی کنند . در این مناطق ماهی زبرا در دمای 25 تا 27 درجه سانتی گراد زندگی می کند و حدود 12 ساعت در روز از نور آفتاب برخوردار است .
شرایط مناسب آکواریوم
در مرحله اول باید از یک رسوب نرم مانند ماسه تصفیه شده استفاده شود. قبل از قرار گرفتن ماهی در آکواریوم ، بستر آن باید به خوبی تمیز شود و پس از قرار دادن بستر در آکواریوم، لازم است آب را به آهستگی به آکواریوم اضافه کنید تا از تکان خوردن آن جلوگیری شود. دمای آب باید بین 17 تا 25 درجه سانتی گراد و pH آب بین 6 تا 8 باشد. با افزودن گیاهان مخصوص آب شیرین مانند گیاهان جاوا و آمازون ، می توانید سطح اکسیژن آب آکواریوم را افزایش دهد. این گیاهان همچنین باعث کاهش رفتارهای پرخاشگرانه ماهی زبرا نیز خواهد شد. اضافه کردن تکه چوب و قطعه های سنگ ریزه به آکواریوم نیز باعث ایجاد شرایطی مشابه شرایط زیستگاه طبیعی ماهیان زبرا می شود. سیستم تصفیه مورد نیاز آکواریوم نیز بسته به تعداد ماهی ها و اندازه آکواریوم متغیر است . برخوردار بودن آکواریوم از نور کافی نیز نباید فراموش شود.
اندازه مناسب آکواریوم برای نگهداری ماهی زبرا کدام است ؟
حداقل اندازه آکواریوم برای نگهداری ماهی زبرا 38 لیتر می باشد.
در هر 4 لیتر آب، می توان چه تعداد ماهی زبرا نگهداری کرد؟
توصیه می کنیم که در هر 4 لیتر آب، 1 ماهی زبرا نگهداری کنید. به این ترتیب فضای کافی برای نگهداری ماهی زبرا تامین خواهد شد . این کار همچنین مانع از وجود فشار بیش از حد بر روی ماهی ها خواهد شد.
منبع: باسلام