گیج فشار روغنی چیست؟

آشنایی با گیج‌های روغنی، ویژگی‌ها و کاربردهای آن

صفحه مانیتورینگ در برخی از گیج‌ها با مایعی روغنی پر شده است‌. اما دلیل این موضوع چیست؟ چرا گیج روغنی (liquid-filled pressure gauges) تولید می‌شوند؟ در این مطلب که توسط شرکت گذرگاه صنعت و تجارت ایرانیان تهیه گردیده می­‌خواهیم به این موضوع بپردازیم.

تماس با شرکت گذرگاه
ادرس: تهران ضلع شمالی میدان هفتم تیر ساختمان تجاری ادری نگین ابی طبقه اول واحد ۱۰۲
تلفن: ۰۲۱۸۸۸۲۰۰۸۹
همراه1: 09353234729
همراه2: 09122039983
همراه3: 09123505979

گیج فشار چیست؟

همواره در داخل لوله و اتصالات سیال در حرکت وجود دارد که با فشار و دمای خاصی حرکت می کند و تا زمانی که این دما و فشار در محدوده طراحی مهندسی باشند هیچ گونه مشکلی ایجاد نمی شود ولی گاهی اوقات پیش می آید که فرآیندهایی و یا اختلالاتی در سیستم پایپینگ پیش می آید که باعث افت و یا افزایش فشار سیستم می شود.

هر دو عامل افت و یا زیاد شدن فشار سیالات می تواند باعث تخریب و یا عدم کارایی بخشی از سیستم پایپینگ و لوله کشی شود که می بایست نظارتی به این سیستم ها و فشار سیال داشته باشیم لذا برای این نظارت می بایست از فشار سنج ها استفاه کنیم . فشار سنج ها می توانند مفدار دقیقی از فشار سیال جاری درون لوله و اتصالات را به ما نمایش دهند و ما متوجه حرکت ها غیر عادی سیالات درون لوله و اتصالات شویم.

سیالات با عبور از داخل گیج های فشار می توانند فشار خود را از طریق عقربه هایی که درون فشار سنج موجود هست را نمایش دهند و با دسته بندی هایی که دارند فشار را در بازه های 0 تا 10 بار ( اتمسفر ) و یا 0 تا 16 بار و حتی 0 تا 40 بار برای سیستم های پرفشار نمایش دهند. نام دیگر فشار سنج نیز مانومتر می باشد که می توانید برای خرید این محصول نیز با این نام اشاره کنید و حتی برخی نیز با نام گیج فشار اقدام به تعریف این اقلام پایپینگی می کنند.

اتصال فشار سنج چگونه است؟

فشار سنج ها عموما به صورت رزوه ایی می باشند و اتصال آن ها به صورت دنده ایی رو پیچ می باشد که می تواند به لوله و یا دستگاه های حاوی سیالات متصل شوند که سایز رایج آن ها به صورت ½ اینچ می باشد و در برخی از مواقع سایز ¾ اینچ نیز موجود می باشد. اتصال به صورت دنده ایی نیز به دو صورت می باشد که به ذکر آن ها خواهیم پرداخت:

اتصال از پایین

در گیج های فشار که نوع اتصال آن ها از پایین می باشد ، رزوه در زیر گیج فشار قرار دارد و اتصال آن به صورت عمودی خواهد بود.

اتصال از پشت

در گیج های فشار که نوع اتصال آن ها از پشت می باشد ، رزوه در زیر گیج فشار قرار دارد و اتصال آن به صورت افقی خواهد بود. نوع دیگری از اتصال فشارسنج ها می باشد که به صورت فلنج دار می باشد و به صورت پیچ و مهره و به واسطه فلنج ها نصب می گردند.

آلیاژ فشار سنج ها

فشارسنج های موجود در بازار عموما در دو آلیاژ برنجی و استنلس استیل می باشند که نوع استنلس استیل آن بسیار گران قیمت می باشد و مخصوص سیالات با خورندگی بالا و محیط های خورنده می باشد.

انواع گیج های فشار موجود در بازار

گیج های فشار موجود در بازار ایران عموما در دو مدل گیج فشار روغنی و گیج فشار خشک می باشند که این دو مدل دارای تفاوت هایی با یکدیگر می باشند ولی هر دوی این مدل های گیج فشار وظیفه اصلی خود را که نشان دادن فشار سیال می باشد را انجام می دهند اما دقت اندازه گیری و یا میزان کارایی این دو مدل با یکدیگر متفاوت می باشند.

موارد مصرف گیج فشار و یا مانومتر چیست؟

فشارسنج های خشک نقش مهمی در دنیای صنعت و تجارت دارند. از کاربردهای متداول فشارسنج های خشک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمپرسورهای هوا
  • بسیاری از ماشین آلات صنعتی
  • برخی از پمپ ها
  • مخازن تحت فشار
  • لوله و اتصالات

گیج فشار خشک چیست؟

گیج فشار خشک رایج ترین فشار سنجی می باشد که در پروژه های صنعتی و تاسیساتی مورد استفاده قرار میگیرد که درون این فشار سنج خالی بوده و عقربه نمایشگر اقدام به نمایش فشار سیال می کند که در برندهای متفاوتی موجود می باشد .فشار سنج های خشک به علت لرزش دستگاه های مکانیکی و لوله های متصل به آن ها همواره در ارتعاش هستند و این لرزش باعث می شود که عقربه های فشار سنج نیز به ارتعاش درآمده و نتوانند عدد دقیق فشار سیال را نمایش دهند. لذا ارتعاش عقربه های فشار سنج از مشکلات بزرگ این نوع از فشارسنج ها می باشد.

دیگر مشکل مربوط به فشارسنج های خشک ایجاد رطوبت درون محوطه نمایشگر فشار سیال می باشد که رطوبت ایجاد شده باعث می گردد که اعداد داخل فشار سنج دیده نشوند و اپراتور توانایی مشاهده فشار سیال را نداشته باشد. در فصول سرد و با پایین آمدن دما، رطوبت داخل فشار سنج های خشک به یخ زدگی تبدیل می شوند که دیگر قادر به خواندن اعداد داخل فشار سنج نخواهیم بود و عملا فشار سنج دیگر هیچ کارایی نخواهد داشت. مزیت فشارسنج های خشک قیمت پایین و صرفه اقتصادی آن ها می باشد که می توان با مبالغی کمتر نسبت به نوع دیگر، این فشار سنج ها را تهیه نمود.

گیج فشار روغنی چیست؟

فشار سنج روغنی همان فشار سنج خشک می باش که داخل محفظه آن به وسیله مایعی مانند گلیسیرین و یا سیلیکون پر شده است و دلیل این کار را بررسی خواهیم کرد :

مایعاتی همانند گلیسیرین و یا سیلیکون باعث می شود که لرزش عقربه های فشار سنج گرفته شود و فشارسنج بتواند عدد بسیار دقیق تری از فشار را در مقایسه با نمونه خشک نشان دهد زیرا مایع روغنی که دارای ویسکوزیته بالایی نیز می باشد می تواند ارتعاش عقربه فشارسنج را دفع کند . همچنین فشارسنج روغنی می تواند اصطکاک حرکت عقربه درون محوطه را کاهش دهد و از این رو با بالا بردن راندمان و طول عمر فشار سنج کمک شایانی به بحث اقتصادی خرید و تعویض فشار سنج می کند .

برای سفارش خرید فشار سنج می بایست در ابتدا مشخص کنید که از کدام نوع فشار سنج را احتیاج دارید و در صورت نیاز به فشار سنج روغنی ، فروشنده اقدام به پر کردن محفظه فشارسنج از روغن می کند و در این صورت قیمت بالاتری نسبت به حالت خشک خواهد داشت .

توجه : دقت فرمایید که گیج های فشار اعم از نوع فشارسنج روغنی و یا فشار سنج خشک نباید در معرض شوک های فشاری و مکانیکی قرار گیرند و بایستی در محیطی آرام و با حداقل لرزش و ارتعاش کار کنند و این کار باعث بالاتر رفتن طول عمر و کاهش هزینه های مربوط به تعویض فشارسنج شود.

دلیل ساخت گیج‌های روغنی

در بسیاری از فرآیندهای صنعتی، گیج‌های فشار باید تحت شرایط‌ سختی مانند لرزش، شوک، رطوبت و … کار کنند. این شرایط می­‌تواند بر کارایی مطلوب گیج‌های فشار خشک تأثیر بسیار مخربی بگذارد. پمپ‌ها، کمپرسورها و سایر تجهیزات چرخشی و متحرک دائماً تحت لرزش‌های شدیدی قرار می‌گیرند؛ که نه تنها دستگاه را فرسوده می­‌کنند بلکه می­‌توانند منجر به عدم دقت شوند. زیرا ارتعاش، خواندن گیج را دشوار می‌کند و ممکن است کالیبراسیون آن را نیز مخدوش کند. استفاده از گیج‌های فشار روغنی در شرایط کاری سخت می­‌تواند به کم شدن این مشکلات کمک کرده و از هزینه‌ها بکاهد.

ویژگی‌های گیج‌های فشار روغنی

یک گیج فشار روغنی معمولاً با یک مایع غیر آبی پر می­‌شود تا به صورت مؤثری لرزش، شوک و جهش­‌های فشاری را تعدیل ­‌کند. علاوه بر این، روغن به عنوان یک روان کننده عمل می‌­کند.در نتیجه، اجزای گیج فشار به خصوص اجزای متحرک و ظریف آن را در برابر اصطکاک و خوردگی محافظت می‌­کند. همچنین رطوبت و غبار را از داخل نمایشگر فشار دور نگه می­‌دارد و مشکل کاهش وضوح را در شرایط کاری مرطوب و پر غبار مرتفع می­‌کند. آب بندی، آنها را به یک انتخاب عالی برای استفاده در محیط‌های خورنده تبدیل کرده است.

انتخاب روغنی مناسب در گیج فشار روغنی برای کارایی خوب و طول عمر بالای آن بسیار مهم است. این انتخاب باید بر اساس محدوده دمایی و محیط کار گیج انجام شود. برای مثال، دمای خیلی بالا ممکن است خواص مایع روغنی را تغییر داده و ماهیت آن را از بین ببرد و دمای خیلی پایین نیز ممکن است آن را به جامد تبدیل کند. در هر دو مورد کارایی ابزار از بین رفته و خراب خواهد شد.

برخی روغن‌های مورد استفاده در مانیتور گیج‌های فشار:

الف) گیلیسیرین(Glycerin): گیلیسیرین متداولترین مایع مورد استفاده در گیج‌­های روغنی است. گیج‌های حاوی گلیسیرین قیمت مناسبی دارند و در دمای اتاق به خوبی لرزش­‌ها را تعدیل می­‌کنند. این گیج‌ها در دماهای بین 200C- تا 600C+ به خوبی کار می­‌کنند.

ب) سیلیکون(Silicone): سیلیکون و سایر روغن‌های مانند آن حتی در دمای بسیار پایین ویسکوزیته کمی دارند. بنابراین گیج‌های حاوی سیلیکون برای کار در شرایطی که تغییرات دمایی شدید باشد بهتر هستند، به خصوص در آب و هوای بسیار سرد که احتمال یخ زدگی وجود داشته باشد. بازه دمایی کارکرد این مایع بین 400C- و 600C+ گسترده است.

ج) هالوکربن(Halocarbon): گیج‌های پر شده از هالوکربن برای کاربردهایی که شامل عوامل اکسید کننده مانند کلر، اکسیژن و پراکسید هیدروژن هستند، مناسب­ترند. بازه دمایی کارکرد این مایع نیز مانند گیلیسیرین ما بین 200C- تا 600C+ است.

ملاحظات

اگر در محیطی که فشارسنج نصب شده، تجهیزات برقی زیاد باشد، استفاده از مایع روغنی عایق بهتر خواهد بود. همچنین ممکن است در شرایط به خصوص دیگر، از روغن‌های مختلفی به این منظور استفاده شود. شرکت‌های تولید تجهیزات و ابزار معتبری مانند ویکا مدل­‌های متنوعی از فشارسنج­‌های روغنی را تولید و عرضه کرده­‌اند.

دکمه بازگشت به بالا