روش ساخت کود سفید چیست؟
کود سفید معمولا ماده ی اولیه تمامی کود های NPK است. از کود اوره معمولا برای تامین نیتروژن اکثر کود های مختلف جامد و مایع استفاده می شود. این کود از واکنش دی اکسیدکربن با آمونیاک غیرهیدرات در دمای 180 درجه سانتی گراد و تحت فشار زیاد تولید می گردد. فرم فیزیکی اوره به شکل گرانول یا دانه های کوچک گرد است.
کود سفید معمولا به صورت آبیاری استفاده می شود و به راحتی در آب محلول می گردد. آمونیوم موجود در اوره در فضای باز تبخیر می شود. اگر قصد دارید کود اوره را به صورت مستقیم به خاک اضافه کنید و با آب مخلوط نکنید باید حتما کود را در زیر یک لایه خاک قرار دهید تا فرایند تبخیر کود انجام نشود. در غیر این صورت اگر کود مستقیما روی خاک نهالستان پاشیده شود در معرض هوا قرار گرفته و تبخیر می شود. جهت دریافت لیست قیمت نهال بادام با کارشناسان ما در نهالستان ارغوان نهال تماس بگیرید.
نقش کود سفید چیست؟
همانطور که گفتیم کود سفید یا کود اوره، کودیست که از عنصر نیتروژن تهیه شده است. نیتروژن اصلی ترین و پر مصرف ترین عنصر مورد نیاز گیاهان است و مشکلات زیادی را برای آن ایجاد می کند. این عنصر جز عناصر پر مصرف طبقه بندی می شود و نقش مهمی در رشد رویشی در گیاه دارد. نیتروژن یا ازت یکی از عنصرهای شیمیایی در جدول تناوبی است که نشان شیمیایی آن N و عدد اتمی آن 7 است. نیتروژن معمولاً به صورت یک گاز، نافلز، دو اتمی بی اثر، بی رنگ، بی مزه و بی بو است که 79٪ جو زمین را دربر گرفته و عنصر اصلی در بافت های زنده است.
نیتروژن ترکیبات مهمی مانند آمونیاک، اسید نیتریک و سیانیدها را شکل می دهد. نیتروژن از اجزای اصلی ساخت پروتئین ها و آمینو اسید است. آمینو اسید ها منبع اصلی انرژی در گیاهان هستند و اگر نیتروژن گیاه کم باشد در گیاه ساخته نمی شوند. نیتروژن همچنین در ساخت کلرفیل و بسیاری از بخش های گیاهان شرکت می کنند. نیتروژن نقش مهمی در فرایندهای فیزیولوژیکی مختلف دارد. نیتروژن موجود در کود سفید باعث افزایش رشد رویشی، برگدهی و رشد ساقه می شود.
شکل طبیعی داخل خاک کود سفید چیست؟
می توان گفت کود سفید یا اوره به شکل طبیعی ولی به صورت دیگری داخل خاک وجود دارد. نیتروژن داخل خاک به سه شکل است: نیتروژن آلی، یون آمونیوم (+NH4) و یون نیترات (+NO3)
نیتروژن آلی:
نیتروژن موجود در خاک معمولا به صورت نیتروژن آلی می باشد. این نیتروژن در بقایای گیاهی، جانوری، مواد ارگانیک و ارگانیسم های زنده ی موجود در خاک وجود دارد و برای گیاهان قابل جذب نیست. میکرو ارگانیسم های موجود در خاک نیتروژن به فرم عالی را تجزیه کرده و به فرم قابل جذب برای گیاهان تبدیل می کند.
نیتروژن غیر آلی( معدنی):
دو فرمی که در بالا ذکر شد ( آمونیوم و نیترات) فرم های معدنی نیتروژن داخل خاک هستند. حتما تا به حال خاک هایی که حالت شوره بسته و سفید شده دارد را مشاهده کرده اید. این شوره ها یا رسوب ها ممکن است نمک های داخل خاک باشند. اما گاهی نیتروژن داخل خاک که به فرم آمونیوم است نیز به صورت شوره در کناره های کرت های داخل زمین یا کناره ی جوب ها رسوب سفید رنگی از خود به جای می گذارد که البته این رسوب قابل حل در آب است. یون آمونیوم نیز با ذرات جامد خاک کمپلکس تشکیل می دهد و در خاک می ماند.
نیتروژن موجود در جو:
بیشترین میزان نیتروژن در جو و اتمسفر کره ی زمین وجود دارد. این نوع نیتروژن به شکل خنثی و به فرم N2 است. این نیتروژن در هنگام تخلیه بار الکتیریکی هوا توسط رعد و برق با آب باران به خاک رسیده و با فعالیت باکتری های داخل خاک به صورت قابل جذب برای گیاهان در می آید.
تولید نیتروژن توسط ریزوبیوم ها
برخی از گیاهان هستند که شامل خانواده لگوم ها یا حبوبات می شوند. این گیاهان با باکتری های ریزوبیوم همزیست هستند. باکتری های ریزوبیوم ریشه ی گیاهان لگومه را آلوده می کنند و ایجاد گره می نمایند. این باکتری ها می توانند نیتروژن داخل خاک را تثبیت کنند و به فرم قابل جذب برای گیاهان تبدیل نمایند. به همین دلیل این گیاهان می توانند نیتروژن مورد نیاز خود را از از خاک جذب کنند و نیازی به کود سفید یا اوره ندارند. کاشت این گیاهان داخل خاک باعث افزایش نیتروژن داخل خاک برای کشت های بعدی نیز می شود.
نکته: تثبیت کننده های مستقل از گیاهان نیز در خاک وجود دارند ولی میزان تثبیت نیتروژن توسط آنها بسیار کمتر از تثبیت کننده های هم زیست با گیاهان است.
علائم کمبود کود سفید چیست؟
همانطور که گفتیم نیتروژن از اصلی ترین مواد غذایی برای گیاهان است که داخل خاک معمولا به اندازه کافی وجود دارد. با برداشت های غیر اصولی و بیش از حد از خاک، تامین این عنصر در خاک برای گیاه مشکل شده است. به همین دلیل در بسیاری از محصولات در صورت عدم استفاده از کود سفید، با علائم کمبود نیتروژن داخل گیاه مواجه می شویم. چون نیتروژن از سمت ریشه به سمت بالا حرکت می کند در نتیجه علائم کمبود ابتدا در برگ های قدیمی و پایینی مشاهده می شود. این برگ ها شروع به رنگ پریدگی و زرد شدن می کنند و به مرور زمان با عدم تامین نیتروژن خاک، کل گیاه زرد می شود. کمبود نیتروژن همچنین باعث کوتاه ماندن گیاه و عدم رشد ریشه و ساقه نیز می گردد. گیاهانی که با کمبود نیتروژن درگیر هستند برگ های کوچک تر و بوته ضعیف تری دارند.
نحوه مصرف کود سفید برای درختان
استفاده از کود سفید نیاز به تخصص و مهارت خیلی زیادی ندارد اما باید دقت خود را بالا ببرید و کار کوددهی را با توجه زیادی انجام دهید تا به خاک و درختان آسیبی وارد نشود. استفاده از این کود در زمان های نامناسب ممکن است موجب آبشویی شود و تاثیر کود نیز از بین برود. بنابر این اگر آگاهی کافی درباره نحوه کوددهی ندارید، بهتر است از افراد با تجربه کمک بگیرید. بعد از این که کود سفید را تهیه کردید، باید آن را با مقدار مناسبی آب مخلوط نمایید تا یک ماده رقیق و یک دست حاصل شود.
شما می توانید مایع به دست آمده را به صورت مستقیم پای درخت بریزید تا جذب ریشه شود و به مرور زمان املاح مورد نیاز را به قسمت های مختلف درخت برساند. کود سفید برای درختان را می توانید به روش محلول پاشی نیز استفاده کنید. در این روش باید محلول به دست آمده را در یک آبپاش مناسب بریزید و با احتیاط آن را به تمام قسمت های درخت اسپری کنید تا کود جذب برگ ها شود و نتیجه خود را به بهترین شکل ممکن بر روی درخت به جایی بگذارد.
بهترین زمان مصرف کود سفید برای درختان
کوددهی به درختان با استفاده از کود سفید باید در زمان معیین و مشخصی صورت بگیرد تا نتیجه شگفت انگیزی داشته باشد. به همین علت بهتر است بدانید، بهترین زمان برای مصرف کود سفید، در مراحل رشد درخت است. شما می توانید در این مرحله درختان خود را به خوبی تغذیه کنید و تمام کمبودهای آن را جبران نمایید. استفاده از کود سفید هنگام رشد درخت کمک می کند سرسبزی و باروری آن افزایش یابد.
دقت داشته باشید استفاده از کود سفید در زمان های نامناسب موجب زرد شدن برگ ها و توقف رشد درخت خواهد شد. شما می توانید در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار نیز کار کوددهی را انجام دهید. البته اگر می خواهید نتیجه مطلوب تری به دست آورید، بهتر است این کار را به صورت برنامه ریزی شده انجام دهید و کوددهی را به یک زمان کوتاه و نامناسب محدود نکنید.
استفاده از کود سفید به دلیل مضراتی که برای انسان ها و موجودات زنده دارد و مشکلاتی که برای محیط زیست ایجاد می کند در کشاورزی جدید توصیه نمی شود. برای تامین نیتروژن مورد نیاز گیاهان می توان از انواع کود های NPK با درصد نیتروژن زیاد استفاده کنید. در سبد کالایی کود NPK30-10-5، نیتروژن بالایی دارد که با تماس با شماره های شرکت می توانید از کارشناسان ما مشاوره بگیرید و در صورت نیاز سفارش دهید.
منبع: thegardenstore.sg