تازه های کسب و کارعلمی و پزشکی

ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟

کاشت ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟

محدودیت سنی: کودکان و نوجوانان نمی توانند ایمپلنت دندان بکارند.

به نقل از مرکز تخصصی ایمپلنت دکتر آرش غفوری ، بسیاری از افراد سالمند به اشتباه تصور می کنند دیگر ایمپلنت برای آنها دیر شده است اما این تصور اشتباه است. اگر شرایط آن را داشته باشید، سن بالا هیچ مانعی برای این کار نیست اما کودکان و نوجوانان نمی توانند این درمان را انجام بدهند. چون استخوان فک در این سنین هنوز در حال رشد و تغییر است و تا زمانی که به اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی (اوایل دهه بیست زندگی) برسید این رشد ادامه دارد.

دخانیات: افرادی که زیاد سیگار می کشند ممکن است برای کاشت ایمپلنت مناسب نباشند.

هنگامی که برای کاشت ایمپلنت دندان مراجعه می کنید ممکن است از عادات زندگی شما مانند مصرف الکل و دخانیات سوال شود. چون الکل بر انعقاد خون تاثیر می گذارد که میتواند در جراحی مشکل ایجاد کند. سیگار و سایر دخانیات نیز بر اکسیژن رسانی به بافتها تاثیر می گذارند و گردش خون را کند می کنند. این باعث می شود التیام کندتر انجام شود و احتمال عفونت خیلی بیشتر شود.

علاوه بر این، سیگار و سایر محصولات تنباکو در عملکرد سیستم ایمنی اختلال ایجاد می کنند که این هم به نوبه خود خطر عفونت را افزایش می دهد.

با این حال اگر سیگار می کشید یا الکل مصرف می کنید به این معنی نیست که نمیتوانید ایمپلنت بکارید بلکه باید چند هفته پیش از جراحی مصرف را قطع کنید و تا چند هفته بعد نیز شروع نکنید تا بافتها جوش بخورند. همچنین باید به رعایت بهداشت دهان پایبند باشید.

·         استخوان فک: اگر استخوان فک حجم یا تراکم کافی ندارد نمیتوانید ایمپلنت بکارید.

شرایط استخوان فک نقش کلیدی در موفقیت ایمپلنت ایفا می کند. استخوان باید رشد کند و به پایه ایمپلنت جوش بخورد تا آن را ثابت در جای خود نگه دارد. اما اگر مدتی از کشیدن دندان گذشته باشد استخوان به سرعت شروع به تحلیل رفتن و ضعیف شدن می کند بنابراین ممکن است حجم زیادی از آن از دست برود و قابلیت کاشت ایمپلنت دیگر وجود نداشته باشد. در این شرایط باز هم میتوان این درمان را انجام داد به شرطی که پیش از آن با پیوند استخوان، قاعده و پشتیبان محکمی برای ایمپلنت فراهم نمایید.

در تصویر سمت چپ دهان و فک سالم را نشان می دهد و عکس وسط، دندان کشیده شده که جای آن خالی شده و باعث فرو رفتگی اندکی در گونه شده و در تصویر بعد، مدتی پس از کشیدن دندان، استخوان تحلیل رفته و باعث شده ارتفاع فکها کاهش یافته و صورت پیر و چروکیده شود.

·         سلامت دهان: اگر عفونت لثه یا عفونت دهانی دیگری دارید نمیتوانید ایمپلنت بکارید.

در این موارد باید ابتدا مشکل دهان و دندان را درمان کنید و سپس برای کاشت ایمپلنت اقدام نمایید.

·         بارداری: ممکن است در بارداری نتوانید ایمپلنت بکارید.

کارشناسان زنان باردار را تشویق می کنند به دنبال مراقبتهای بهداشتی درمانی دهان خود باشند از جمله تمیز کاری حرفه ای و جرمگیری و معاینه های منظم. اما در مورد درمانهای انتخابی مانند ایمپلنت توصیه می شود این کار پس از سه ماهه اول صورت بگیرد.

با این حال بیشتر جراحان ترجیح می دهند از بیمار بخواهند صبر کند تا بارداری اش تمام شود و سپس برای این درمان اقدام نماید. تحقیقات نشان می دهند استفاده از بی حسی موضعی در دوران بارداری هیچ ضرری ندارد اما بی حسی که برای کاشت ایمپلنت لازم است قوی تر است و ممکن است برای مادر یا جنین ضرر داشته باشد. همچنین نیاز به عکس برداری رادیولوژی که با اشعه ایکس صورت می گیرد را نیز باید در نظر بگیرید که در سه ماهه اول بارداری نباید انجام شود. بنابراین اگر میتوانید بهتر است تا بعد از زایمان صبر کنید.

·         بیماری قلبی: اگر بیماری قلبی دارید یا سکته کرده اید پیش از کاشت ایمپلنت با پزشک خود مشورت کنید.

جراحی ایمپلنت ممکن است با داروهایی که برای برخی بیماران قلبی تجویز می شود تعارض داشته باشد. اما باید بدانید بیماری قلبی عروقی مانع کاشت ایمپلنت دندان نمی شود. یک رویکرد کم تهاجمی تر برای کاشت ایمپلنت در بیماران قلبی توصیه می شود که به بیمار امکان می دهد بدون قطع مصرف طولانی مدت داروهای ضد انعقاد خون (داروهای رقیق کننده خون که برخی بیماران قلبی باید مصرف کنند) این جراحی دهان را پشت سر بگذارد.

در Journal of Oral Implantology دو مورد گزارش شده است که در آنها بدون نیاز به بریدن لثه جراحی صورت می گیرد. به این روش فلپ لِس می گویند. در این تکنیک به جای بریدن لثه و دسترسی به استخوان، لثه سوراخ می شود و ایمپلنت مستقیما از بافت نرم وارد استخوان می شود. در این پژوهش پتانسیل این روش اصلاحی برای کاهش خونریزی و طول مدت جراحی، درد پس از عمل و التهاب بافت نرم بررسی شد و نتایج موفقیت آمیز بود.

·         دیابت: کسانی که دیابتشان تحت کنترل نیست ممکن است نتوانند ایمپلنت بکارند.

کاشن ایمپلنت برای بیماران دیابتی مانعی ایجاد نمی کند اما اگر دیابت دارید باید بدانید احتمال عدم موفقیت درمان در شما بیشتر از دیگران است. اگر دیابت تان تحت کنترل نیست نباید این جراحی را انجام دهید بلکه باید بیماری تان به سطحی از کنترل برسد که برای جراحی مطلوب باشد.

·         پرتو درمانی سرطان: پرتو درمانی ممکن است کاشت ایمپلنت را با خطر مواجه سازد.

پرتو درمانی (رادیوتراپی) که برای درمان سرطان صورت می گیرد، تا حد زیادی احتمال شکست درمان ایمپلنت را افزایش می دهد. تکنولوژی پیشرفته و پزشکی مدرن به ما کمک کرده است بتوانید پرتو درمانی را در یک ناحیه کوچک متمرکز کنیم تا بافتهای سالم کمتری صدمه ببیند. بنابراین اگر پرتو درمانی تان خیلی دورتر از ناحیه دهان انجام می شود، احتمالا می توانید ایمپلنت دندان بگذارید.

با این حال برای کسانی که در ناحیه سر یا گردن تحت درمان رادیوتراپی قرار دارند، احتمال صدمه دیدن فک بسیار زیاد است به طوری که احتمال شکست درمان ایمپلنت دو تا سه برابر دیگران است. شدت تشعشع نیز اهمیت زیادی در تعیین احتمال عدم موفقیت ایمپلنت دارد. هر چه ناحیه پرتو درمانی از دهان دورتر باشد، تاثیر آن بر موفقیت ایمپلنت کمتر است.

کسانی که مدتها پیش پرتو درمانی انجام داده اند، میتوانند اکنون جراحی کاشت ایمپلنت را پشت سر بگذارند اما همیشه چنین نیست. به همین علت حتما باید با دندانپزشک و پزشک پرتو درمانی خود در این زمینه صحبت کنید و نظر آنها را جویا شوید.

·         شیمی درمانی: بیماران شیمی درمانی ممکن است نتوانند ایمپلنت بکارند.

شیمی درمانی بر تراکم استخوان تاثیر می گذارد. شیمی درمانی ممکن است باعث پوکی استخوان شود که در آن مواد معدنی از استخوان جدا می شوند و تراکم استخوان کاهش می یابد. بیمارانی که در شیمی درمانی بیس فسفونات به صورت تزریق درون رگی دریافت می کنند، بیشتر در خطر پوکی استخوان فک هستند.

تراکم استخوان نقش مهمی در کاشت ایمپلنت ایفا می کند. اگر استخوان قوی نباشد نمیتواند ایمپلنت را نگه دارد و جوش بخورد. شیمی درمانی بر ساختار استخوان تاثیر می گذارد و اغلب باعث می شود استخوان ضعیف شود. احتمالا استخوان فک پس از پایان شیمی درمانی رشد کند و خود را بازسازی کند، باز هم ممکن است کمبود تراکم داشته باشد و نتواند ایمپلنت را نگه دارد.

از طرف دیگر شیمی درمانی بر سیستم ایمنی نیز تاثیر می گذارد. در درمانهای مقابله با سرطان سیستم ایمنی ضعیف می شود و احتمال عفونت افزایش می یابد. این به این معنی است که اگر کاشت ایمپلنت را بلافاصله پس از شیمی درمانی انجام بدهید، ممکن است بدنتان نتواند با عفونت مقابله کند و درمان با شکست مواجه شود.

از آنجایی که واکنش بدن هر کسی به شیمی درمانی متفاوت است، بسیار مهم است که پیش از کاشت ایمپلنت با پزشک خود و دندانپزشک ایمپلنت مشورت کنید تا مشخص شود میتوانید این درمان را پشت سر بگذارید یا نه.

در برخی موارد ممکن است لازم باشد صبر کنید و بعدا این کار را انجام دهید و گاهی ممکن است اصلا این درمان مناسب شما نباشد.

·         ضعف سیستم ایمنی: کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نمیتوانند ایمپلنت دندان بکارند.

ضعیف بودن سیستم ایمنی تاثیر جدی بر جوش خوردن بافتها و مقابله با باکتریها می گذارد در نتیجه میتواند موفقیت درمان ایمپلنت را به خطر بیندازد. اگر به هر دلیلی سیستم ایمنی تان ضعیف است ممکن است به راحتی دچار عفونت شوید و سخت تر از دیگران بهبود یابید. به همین علت توصیه می شود درمانهای پزشکی غیر ضروری را انجام ندهید.

·         پوکی استخوان: برخی از کسانی که پوکی استخوان دارند نمی توانند ایمپلنت دندان بگذارند.

 بسیاری از کسانی که پوکی استخوان دارند نگران هستند آیا میتوانند ایمپلنت دندان بکارند یا هرگز این کار برایشان امکان پذیر نیست. این تصور گاهی درست و گاهی اشتباه است. روشهای مختلفی برای کاشت موفق ایمپلنت دندان در کسانی که پوکی استخوان دارند وجود دارد.

اگر استخوان فک تان زیاد تحلیل نرفته باشد ممکن است بتوانید مینی ایمپلنت بگذارید یا پیوند استخوان انجام بدهید تا استخوان فک تقویت شده و برای پشتیبانی ایمپلنت آماده شود.

پوکی استخوان در بسیاری از موارد نمیتواند مانع کاشت ایمپلنت شود. به نظر می رسد اگر بلافاصله پس از این پروتز را بکارید احتمال موفقیت آن بیشتر است. بنابراین هر چه زودتر اقدام کنید بهتر است.

·         بیس فسفونات: کسانی که خیلی بیس فسفونات مصرف کرده اند ممکن است نتوانند ایمپلنت دندان بگذارند.

استئونکروز (مرگ استخوان) یکی از عوارض جانبی برخی داروهای تقویت کننده استخوان است که بسیاری از زنان برای درمان پوکی استخوان یا وضعیت خفیف تر آن یعنی استئوپنی مصرف می کنند.

این داروها معمولا با متوقف کردن فعالیت برخی سلولها در استخوان که استئوکلاست نام دارند، تاثیر می گذارند. استخوانها درست همانند پوست دائما در حال رشد و تجدید سلولی هستند. استئوکلاستها به عنوان بخشی از این فرآیند دائما سلولهای قدیمی استخوان را باز جذب می کنند و گروه دیگری از سلولها استخوان جدید تولید می کنند. داروهای پوکی استخوان بر عملکرد استئوکلاست ها تاثیر می گذارد و مانع بازجذب و تحلیل رفتن سلولهای استخوانی می شود.

اما اگر چه این اتفاق میتواند جلوی تحلیل رفتن استخوان را بگیرد، اما به نظر می رسد ممکن است جلوی جوش خوردن و ترمیم استخوان را هم بگیرد چرا که استئوکلاستها بخش مهمی از فرآیند ترمیم استخوان هستند.

در واقع داروهای درمان پوکی استخوان از جمله بیس فسفونات در حالت عادی خطری برای سلامت دهان ندارند و کسانی که این داروها را مصرف می کنند بیشتر از دیگران دچار نکروز یا مرگ استخوان نمی شوند بلکه فقط کسانی که دوز بالای این داروها را که در درمان سرطان به صورت تزریق درون رگی داده می شود، مصرف می کنند در خطر نکروز استخوان قرار می گیرند و نباید ایمپلنت دندان بگذارند.

برآورد می شود احتمال نکروز استخوان در کسانی که داروهای پوکی استخوان را به صورت خوراکی مصرف می کنند یک نفر در هر ده هزار نفر است و اگر این دارو را مدت طولانی نیست که (به صورت خوراکی) مصرف می کنید، ریسک نکروز استخوان در شما تنها یک در صد هزار است.

اگر قصد کاشت ایمپلنت دندان را دارید، حتما با پزشک خود صحبت کنید و هر بیماری که دارید یا دارویی که مصرف می کنید را به اطلاع دندانپزشک برسانید.

از دو بخش تشکیل شده که بخش پیچ آن در داخل بافت استخوانی قرار میگیرد و شل نشدن و عدم جابه‌جایی آن برای بلند مدت عامل تعیین کننده‌ای در دوام آن است. بنابراین دندانپزشک به بافت استخوان و سلامت لثه ها توجه ویژه‌ای میکند زیرا در صورت عدم اطمینان از مقاومت استخوان و سالم بودن لثه ها احتمال این که فرد مناسب دریافت ایمپلنت نباشد بالا میرود.

افراد مناسب ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان یکی از بهترین راه های جبران و جایگزینی دندان از دست رفته است اما برخی افراد کاندید ایمپلنت دندان نیستند. ابتدا بهتر است مشخص شود چه کسانی میتوانند ایمپلنت دندان را بدون مشکل دریافت کنند. پنج نشانه کسانی که کاندیداهای مناسبی برای دریافت ایمپلنت هستند:

  1. لثه و دندانها سالمی دارند
  2.  از نظر قوام استخوان فک در وضعیت خوبی هستند
  3. عادتهای دهانی سالم دارند ( مثل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن)
  4.  غیر سیگاری هستند
  5.  افراد صبوری هستند(زیرا تکمیل روند کاشت و جوش خوردن ایمپلنت ممکن است تا۱۲ ماه طول بکشد)

چه کسانی کاندید ایمپلنت دندان نیستند؟

وضعیت سلامت دهان و دندان و عادتهای درست فرد توسط دندانپزشک بررسی میشوند. در برخی موارد علت از دست رفتن دندان بیماری های لثه است پس فرد نمی تواند کاندید دریافت ایمپلنت باشد. از طرف دیگر وضعیت سلامت استخوان فک یکی دیگر از عوامل مهم در این زمینه است چرا که استخوان ها بستر حمایتی برای ایمپلنت پدید می آورند. در صورت ضعف بافت استخوانی احتمال شل شدن ایمپلنت پس از گذشت مدتی بالاست. افراد غیر سیگاری شانس بهتری در موفقیت کاشت ایمپلنت نیز دارند. دخانیات به شکل کلی روند ترمیم استخوان را دچار مشکل می کنند و خطر ایجاد عفونت در افراد سیگاری بیش از سایرین است. به همین دلیل غیر سیگاری ها مناسب ترین کاندید دریافت ایمپلنت دندان هستند. در افراد سیگاری که خواستار دریافت ایمپلنت دندان هستند مدت زمان سیگار کشیدن، تعداد روزانه آن نیز می تواند اثرگذار باشد.

در موارد بالا به فاکتورهای مناسب برای دریافت ایمپلنت اشاره شد.

اما در مواردی فرد کاندید ایمپلنت دندان نیست:

افراد سیگاری کاندید مناسب ایمپلنت دندان نیستند

  • (کسانی که روزانه و با تعداد زیاد سیگار مصرف میکنند)
  • افرادی که درگیر بیماری های مزمن و کنترل نشده هستند مثل دیابت و مشکلات قلبی. برای اطلاعات بیشتر مطلب  را مطالعه کنید.
  • افرادی که پرتودرمانی ناحیه سر و گردن به علت سرطان و یا درمان تومور داشته اند

میزان موفقیت ایمپلنت دندان

میزان موفقیت ایمپلنت دندان به محلی که ایمپلنت قرار داده شده بستگی دارد اما به طور کلی افراد کاندید ایمپلنت دندان در حدود ۹۸ درصد موارد موفقیت آمیز بوده است.

آیا بیمه هزینه های ایمپلنت دندان را می پردازد؟

به طور کلی ایمپلنت دندان جز مواردی که تحت پوشش بیمه باشند نیستند هر چند در مواردی چون بیمه های تکمیلی که خاص هزینه های دندانپزشکی است، ممکن است بخشی از هزینه کاشت ایمپلنت کاهش پیدا کند. این موارد کاملا بستگی به نوع بیمه درمانی فرد و علت از دست رفتن دندان برمیگردد. به عبارت دیگر چون جز و زیبایی می باشد تحت پوشش همه بیمه ها قرار نمیگیرد ولی ممکن است بعضی بیمه ها مثل بیمه کارمندان بانک ها ایمپلنت دندان را تحت پوشش قرار بدهند.

1. به طور مرتب دهان خود را با دهانشویه یا آب نمک بشویید

یکی از دلایل این امر این است که احتمال آلوده شدن شکاف ایمپلنت با باکتریهای ناحیه دهان بسیار زیاد است و شستشوی مرتب دهان از ایجاد عفونت در ایمپلنت جلوگیری میکند. پس تا جای ممکن دهان خود را تمیز نگه دارید تا خطر کاهش پیدا کند.

2. حفظ بهداشت دهان و دندان

پس از دریافت ایمپلنت نیز همچنان روزانه حداقل دو بار بزنید و از نخ دندان استفاده کنید، فقط دقت کنید که در ناحیه ایمپلنت این عمل را با ملایمت و به آهستگی انجام دهید. مسواک زدن نیز ناحیه ایمپلنت را از عفونتهای باکتریایی دور نگه میدارد و یکی از شرایط کاندید مناسب ایمپلنت دندان بودن است.

3. بعد از کاشت ایمپلنت بهتر است توسط دندانپزشک معاینه شوید

در روند بهبود ایمپلنت دندان معاینه مرتب توسط دندانپزشک ضروری ست تا اطمینان پیدا کنید که عفونت خاصی در ناحیه ایمپلنت وجود ندارد. از آن جایی که ایمپلنت مستعد آلوده شدن به باکتری است هر چند هفته فرد باید توسط دندانپزشک ویزیت شود.

4. از نوشیدنی و غذاهای قندی پرهیز کنید

در حین بهبود ایمپلنت دندان، از خوردن غذاهایی که قند بالایی دارند اجتناب کنید چرا که غذاهای قندی میزان باکتری های داخل دهان را افزایش میدهند.

با وجود انجام این توصیه ها و مراقبت از ایمپلنت دندان احتمال عفونت آن کاهش می یابد اما در صورتی که فرد به دلایلی نتواند شرایط بهداشتی ایمپلنت را ایجاد کند، ایمپلنت دندان دچار عفونت میشود. در صورت وجود عفونت باید بلافاصله به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا از ابتدا جلوی آسیب های احتمالی بعدی گرفته شود.

آیا ایمپلنت دندان بعد از سالها کشیدن دندان امکان‌ پذیر است؟

از آن جایی که امروزه ایمپلنت های دندان بسیار شناخته شده هستند می توانیم حدس بزنیم که بسیاری از افرادی که قصد انجام آن را نداشتند هم اکنون ممکن است تغییر عقیده داده باشند. حتی اگر سال ها از کشیده شدن دندان فرد میگذرد احتمال دارد که همچنان بتواند کاندید ایمپلنت دندان باشد و از مزایای آن بهره مند شود. در برخی از موارد ممکن است که دندانپزشک برخی اعمال و اقدامات را انجام دهد تا نقطه مورد نظر آماده دریافت ایمپلنت شود. برای مثال انجام:

ارتودنسی دندان اول انجام دهیم یا ایمپلنت دندان؟

در برخی موارد اگر سالها از کشیده شدن دندان گذشته باشد ممکن است که دندانهای کناری به هم نزدیک شده باشند تا فضای خالی را پر کنند به همین دلیل ممکن است فرد به یا بریس نیاز داشته باشد تا فاصله به حد عادی برسد.

 پیوند استخوان برای تقویت فک

پیوند استخوانی

ایمپلنت دندان برای حفظ ماندگاری به بافت زیرین خود متکی هستند. در برخی موارد به علت این که سال های زیادی از کشیده شدن دندان گذشته است بافت استخوانی تحلیل رفته و در نتیجه به پیوند استخوان برای افزایش قدرت بافت نیاز است. در صورت عدم وجود استخوانی کافی جوش خوردن ایمپلنت با مشکل مواجه میشود. به همین دلیل دندانپزشک از ناحیه فک عکس سه بعدی درخواست میکند تا وضعیت استخوانی فک مشخص شود. متاسفانه بسیاری از افرادی که به پیوند استخوان نیاز پیدا میکنند دچار بیماری شدید تحلیل لثه نیز هستند. در مراحل پیشرفته این بیماری علاوه بر لثه ها بافت زیرین استخوانی نیز دچار تحلیل میشود.

جای خالی دندان ها موجب می شود که فرد احساس ناخوشایندی داشته باشد. زمانی که شما چندین دندان از دست رفته دارید، لبخند شما نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. در این مقاله قصد داریم به ایمپلنت دندان و یدانیم برای چه کسانی ایمپلنت دندان مناسب نیست ؟ با این روش شما می توانید جای خالی دندان های از دست رفته را پر کنید.

آشنایی با ایمپلنت دندان

دندانپزشک بهترین شیوه برای کاشت دندان  یعنی همان ایمپلنت دندان را به بیماران پیشنهاد می کند. خوب است بدانید ایمپلنت از جنس تیتانیوم خالص است و با بدن سازگار می باشد. شکل آن شبیه میله باریکی است که درون استخوان فک قرار می گیرد. لازم به ذکر است بدانید این روزها ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته می باشد. ایمپلنت ها معمولا ماندگاری و دوام بالایی دارند و از موفق ترین درمان ها به شمار می روند.

چه کسانی می توانند ایمپلنت کنند؟

یکی از موفق ترین روش ها در حوزه دندانپزشکی ایمپلنت دندان می باشد. اگر شما به جایگزینی دندان های از دست رفته خود فکر می کنید ایمپلنت می تواند انتخاب بسیار خوبی باشد. یک متقاضی مناسب جهت ایمپلنت باید شرایط زیر را داشته باشد:

چه کسانی می توانند ایمپلنت کنند

لثه های سالم

داشتن لثه های سالم برای حفاظت از ایمپلنت دندان ضروری می باشد. بیمار دارای بیماری پریودنتال ممکن است نارسایی ایمپلنت را تجربه کنند.

سلامتی

همانطور که می دانید ایمپلنت یک عمل جراحی می باشد. به همین خاطر حتما باید از سلامتی کامل برخوردار باشید. کسانی دیابت دارند و مشروبات الکلی مصرف می کنند کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت نیستند.

استخوان کافی برای پایداری و استحکام ایمپلنت در فک

بعضی از افرادی که استخوان فک خود را از دست داده اند می تواند ایمپلنت انجام دهند. ولی باید استخوان آن ها با استفاده از شیوه های مخصوصی مانند پیوند استخوان ترمیم شود. چگالی و کیفیت کافی استخوان یکی از مهم ترین موارد برای موفقیت ایمپلنت می باشد.

مراقبت از دندان های ایمپلنت شده و لثه ها

ایمپلنت دندان نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان دارد. به همین خاطر رعایت کردن بهداشت می تواند عمر ایمپلنت را افزایش دهد. مسواک زدن و کشیدن نخ دندان روزانه نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. توجه داشته باشید استحکام و سلامت دندان ها هم مهم می باشد.

چه کسانی نمی توانند ایمپلنت کنند؟

امروزه موفقیت ایمپلنت های دندانی بیشتر از 95 درصد می باشد و مواردی در پایین نامبرده می شوند، ریسک ایمپلنت ناموفق در آن ها بیشتر است و برای اینکه بدانند می توانند ایمپلنت دندان انجام دهند، حتما باید با متخصص ایمپلنت مشورت نمایند.

چه کسانی نمی توانند ایمپلنت کنند

شرایط سنی

 توجه داشته باشید ایمپلنت دندان محدودیت سنی دارد. کودکان و نوجوانان نمی توانند عمل ایمپلنت را انجام دهند. توجه داشته باشید هیچگاه برای این جراحی دیر نیست اما امکان دارد زود باشد. بسیاری از افراد سالخورده فکر می کنند برای ایمپلنت دیر شده است اما این باور غلط می باشد. اگر شرایط لازم را داشته باشید سن هیچ مانعی برای این عمل نمی باشد. کودکان و نوجوانان به علت رشد نکردن استخوان فک نمی توانند این عمل را انجام دهند. بهتر است از سن بیست سالگی به بعد این عمل انجام شود.

مصرف الکل

کسانی که الکل مصرف می کنند نمی توانند گزینه مناسبی برای ایمپلنت دندان باشند. زیرا الکل بر انعقاد خون اثر می گذارد. ولی به یاد داشته باشید اگر الکل و سیگار مصرف می کنید به این معنی نیست که نمی توانید به کاشت ایمپلنت فکر کنید. بلکه باید از چند هفته قبل مصرف آنها را قطع کنید تا بافت ها کاملا جوش بخورند.

مصرف دخانیات

کسانی که سیگار می کشند برای کاشت ایمپلنت دندان مناسب نیستند. مصرف دخانیات بر اکسیژن رسانی بافت ها تاثیر می گذارد و سبب کند شدن گردش خون می شود. به همین خاطر این امر موجب می شود عفونت بیشتر شود و بهبودی روند کندتری پیدا کند. تنباکو و سیگار در سیستم ایمنی فرد اختلال ایجاد می نماید. به همین علت عفونت را به شدت افزایش می دهد.

استخوان فک

اگر استخوان فک شما تراکم یا حجم کافی نداشته باشد نمی توانید ایمپلنت دندان را انجام دهید. شرایط استخوان فک نقش مهمی در عملکرد ایمپلنت ایفا می نماید. استخوان بایستی رشد کند و به پایه ایمپلنت جوش بخورد. سپس باید ثابت در جای خود باقی بماند. ولی اگر مدت زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد استخوان سریعا تحلیل می رود و ضعیف می شود. به همین خاطر امکان دارد حجم زیادی از آن از دست برود و دیگر کاشت ایمپلنت انجام نشود. به یاد داشته باشید در صورتی که پیوند استخوان زمینه مناسبی را برای ایمپلنت فراهم کند، شما می توانید درمان را انجام دهید. در این جراحی با کشیدن دندان در گونه فرورفتگی ایجاد می شود و استخوان تحلیل می رود. علاوه بر این ارتفاع فک ها کاهش می یابد و صورت پیر دیده می شود.

انجام ایمپلنت دندان در دوران بارداری

امکان دارد در دوران بارداری نتوانید کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهید. در این دوران اشکالی ندارد که به دنبال مراقبت های درمانی دهان خود باشید. اما بهتر است ایمپلنت بعد از سه ماهه اول انجام شود. توجه داشته باشید دندانپزشک ترجیح می دهد که بیمار بعد از بارداری ایمپلنت را انجام دهد. مطالعات نشان می دهد استفاده کردن از بی حسی موضعی در بارداری هیچ گونه ضرری ندارد. ولی بی حسی که برای کاشت ایمپلنت  لازم است، قوی می باشد و امکان دارد برای مادر و جنین خطرناک باشد. لازم به ذکر است بدانید عکس برداری رادیولوژی که با اشعه ایکس انجام می شود نباید در سه ماهه اول بارداری انجام شود. به همین خاطر باید تا پس از زایمان صبر کنید.

بیماری قلبی

 اگر ناراحتی قلبی دارید یا سکته کرده اید قبل از کاشت ایمپلنت دندان حتما باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. امکان دارد جراح ایمپلنت داروهایی برای مراجعه کننده تجویز کند که با داروهای بیماران قلبی تداخل داشته باشد. ولی بهتر است بدانید بیماری قلبی هرگز مانعی برای کاشت ایمپلنت دندان نمی باشد. راهکاری مناسب به بیماران قلبی پیشنهاد می شود که بدون  قطع کردن داروهای ضد انعقاد خون جراحی ایمپلنت را انجام دهند. تحقیقات نشان می دهد گاهی بدون بریدن لثه جراحی انجام می شود. این شیوه عمل را فلپ لس می نامند. در این روش به جای بریدن لثه و دسترسی آسان به استخوان، لثه سوراخ می گردد. پس از آن ایمپلنت به طور مستقیم از ناحیه بافت نرم، داخل استخوان می رود. این جراحی دردی ندارد و بیمار سریع بهبود می یابد.

پرتو درمانی سرطان

امکان دارد پرتو درمانی کاشت ایمپلنت دندان را با مشکل روبرو کند. رادیوتراپی یا پرتو درمانی که برای درمان سرطان انجام می شود تا حد فراوانی شکست ایمپلنت را بالا می برد. پزشکی مدرن و تکنولوژی پیشرفته به ما کمک می کند تا پرتو درمانی را در بخش کوچک متمرکز کنیم. پس از آن بافت سالم کمتر صدمه می بیند. به همین خاطر اگر پرتو درمانی در ناحیه دورتر از دهان انجام شود پس می توانید جراحی  ایمپلنت را انجام دهید.

پوکی استخوان 

بعضی از افرادی که درگیر پوکی استخوان هستند نمی توانند به آسانی جراحی ایمپلنت دندان را انجام دهند. اکثر کسانی که پوکی استخوان دارند نگران این موضوع هستند که آیا می توانند کاشت ایمپلنت را انجام دهند یا خیر؟ این باور گاهی صحیح و گاهی غلط است. شیوه های گوناگونی برای کاشت موفق ایمپلنت در این افراد وجود دارد. اگر استخوان فک شما تحلیل نشده باشد می توانید از مینی ایمپلنت کمک بگیرید یا پیوند استخوان انجام دهید. زیرا استخوان فک تقویت می شود و برای حفاظت از ایمپلنت آماده می شود. اگر پس از کشیدن دندان این پروتز را انجام دهید احتمال موفقیت بیشتر می باشد.

سلامت دهان و دندان

اگر عفونت دهانی یا عفونت لثه دارید نمی توانید کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهید. در این شرایط باید مشکل دهان و دندان خود را درمان کنید و پس از آن برای کاشت ایمپلنت اقدام کنید.

انجام ایمپلنت دندان برای بیماران دیابتی

افرادی که دیابتشان کنترل نمی شود امکان دارد نتوانند کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند. کاشت ایمپلنت برای بیماران دیابتی مشکلی ایجاد نمی کند. ولی توجه داشته باشید اگر مبتلا به دیابت هستید ممکن است در این جراحی با شکست روبرو شوید. اگر این بیماری تحت کنترل نیست پس نباید جراحی را انجام دهید. بلکه باید حتما دیابت شما کنترل شود که نتیجه جراحی موفقیت آمیز باشد.

سیستم ایمنی ضعیف

افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند نمی توانند کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند. ضعیف بودن سیستم ایمنی در جوش خوردن بافت ها تاثیر می گذارد. به همین علت درصد موفقیت ایمپلنت را کاهش می دهد. اگر به هر علتی سیستم ایمنی تان ضعیف است و سریع درگیر عفونت می شوید پس بهتر است جراحی های غیر ضروری را از برنامه خود حذف کنید.

چه مراقبت هایی قبل از ایمپلنت دندان لازم است؟  

  • دندانپزشک قبل از انجام ایمپلنت دندان به بیمار توضیح می دهد که به چه صورت باید برای درمان آماده شود.
  • بعد از توضیحات لازم به بیمار، نوبت به تشکیل پرونده پزشکی می رسد. پیش از انجام هر نوع درمانی پرسشنامه ای در رابطه با شرایط پزشکی در اختیار بیمار قرار می گیرد. بیمار باید آن را با دقت پر نماید و اگر موضوعی را متوجه نشد از دندانپزشک سوال کند.
  • پیش از عمل جراحی، لثه ها معاینه می شوند و دندانپزشک باید از سلامتی آن ها اطمینان حاصل کند.
  • پوسیدگی و عفونت لثه قبل از ایمپلنت دندان به صورت کامل درمان می شود.
  • بعد از بررسی دندان ها نوبت به اسکن رادیوگرافی می رسد. اسکن توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت انجام می شود.
  • دندانپزشک به کمک اسکن ضخامت و ارتفاع استخوان را بررسی می کند. پس از آن محل قرار گیری ایمپلنت دندان را مشخص می کند.
  • گاهی اوقات پیش از جراحی ایمپلنت دندان بیمار نیاز به دریافت داروی خاص دارد. اگر مراجعه کننده، بیماری زمینه ای مانند ناراحتی قلبی داشته باشد حتما باید با دندانپزشک مشورت کند.

چه مراقبت هایی بعد از ایمپلنت دندان لازم است؟

  • پس از انجام ایمپلنت دندان شما به استراحت کامل نیاز دارید تا اثر بی حسی تمام شود. پس از بی حسی موضعی چند ساعت زمان لازم است تا دهان و دندانتان به حالت اولیه برگردد. امکان دارد شما به مسکن نیاز داشته باشید، پس حتما با دندانپزشک مشورت کنید.
  • به طور معمول پس از عمل می توانید به خانه برگردید. ولی اگر بیهوشی عمومی داشتید نیاز به یک همراه دارید تا شما را به خانه برساند. به یاد داشته باشید تا 24 ساعت اول بهتر است آشنا یا دوست مراقب شما باشد.
  • این نکته را به خاطر داشته باشید که چند روز پس از ایمپلنت دندان غذاهای نرم مصرف کنید.
  • توجه داشته باشید تا زمانی که بی حسی دهانتان به طور کامل برطرف نشده است غذاها و نوشیدنی های داغ میل نکنید.
  • بهداشت دهان و دندان را حتما رعایت کنید. دندان های خود را روزی سه بار مسواک بزنید. همچنین استفاده از نخ دندان فراموش نشود. امکان دارد برای تمیز کردن راحت تر بین دندان ها به مسواک ویژه احتیاج داشته باشید.

پروسه جراحی ایمپلنت دندان

تایم انجام عمل ایمپلنت دندان به تعداد و همچنین پیچیدگی شرایط عمل وابسته است.

  1. جراحی ایمپلنت دندان به طور معمول تحت بی حسی موضعی انجام می گیرد. در این حالت درد به طور کامل از بین می رود. حتی بیمار می تواند در هنگام عمل بیدار باشد. امکان دارد از یک آرام بخش در این جراحی استفاده کنید تا آرام تر شوید.
  2. پس از اینکه لثه به طور کامل بی حس شد. دندانپزشک یک برش در قسمت لثه می زند و یک سوراخ در استخوان فک ایجاد می کند.
  3. در شیوه یک مرحله ای میله و اتصالاتی که بین ایمپلنت و پروتز متصل می شود همزمان در دهان فرد قرار می گیرد.
  4. در شیوه دو مرحله ای ابتدا میله در زیر لثه قرار می گیرد. پس از دو تا سه ماه لثه کاملا بهبود می یابد.

برای اطلاع از قیمت ایمپلنت دندان به لینک زیر مراجعه فرمایید.

آیا شرایطی وجود دارد که در اثر آن ها نتوانیم ایمپلنت انجام دهیم؟ آیا محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی وجود دارد؟ آیا بیماری یا شرایط فیزیکی وجود دارد که روی کاشت دندان به روش ایمپلنت تاثیر بگذارد؟ این سوالات در مطب دندانپزشکان و کلینیک دندان از طرف بیمارانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند و  قصد دارند ایمپلنت انجام دهند مکرر مطرح می شود. سوالات بسیار زیاد دیگری نیز طبق شرایط و بیماری هایی که هر فرد دارد مطرح می شود مانند اینکه آیا افراد سیگاری هم می‌توانند انجام دهند؟ اگر دیابت داشته باشم می‌توانم کاشت‌دندان انجام دهم؟ آیا بارداری در انجام ایمپلنت دندان تاثیر دارد؟

 در حقیقت می توان گفت به طور کلی ۹۵ درصد افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده‌اند می‌توانند بدون اینکه نگران از دست دادن آن در طولانی مدت باشند؛ ایمپلنت انجام دهند. در شرایطی که فرد از سلامت عمومی برخوردار باشد دلیلی وجود ندارد که نتوان عمل کاشت دندان را انجام داد اما چند بیماری خاص و شرایط خاص وجود دارد که ممکن است ایمپلنت دندان را با شکست مواجه کند. در چنین شرایطی این افراد باید بدانند که کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت دندان نیستند؛ این شرایط و بیماری های خاص به چند دسته محدود تقسیم می شوند:

دیابت کنترل نشده

 یکی از افرادی که نمی توانند ایمپلنت دندان انجام دهند مبتلایان به دیابت کنترل نشده اند. البته بسیاری از اشخاصی که مبتلا به دیابت نوع یک یا دو هستند و با مصرف دارو یا تزریق انسولین آن را کنترل می کنند و به عبارتی قند خون آنها تحت کنترل نیست و بالا و پایین می شود مشکلی برای انجام ایمپلنت ندارند. فقط افرادی که بیماری دیابت خود را تحت کنترل ندارند یا جهت کنترل قند خونشان دارو مصرف نمی کنند؛ میتواند پس از کنترل قند خون عمل کاشت دندان به روش ایمپلنت را انجام دهند.

توجه داشته باشید که انجام ایمپلنت دندانی نه تنها برای بیماران دیابتی هیچ خطری ندارد بلکه کاشت دندان می تواند به حفظ سلامت دهان و دندان و قلب آنها نیز کمک کند. اما محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی در افرادی که به دیابت کنترل نشده دچار هستند وجود دارد چون می ‌تواند موجب بیماری لثه یا بروز عفونت پس از انجام ایمپلنت شود.

بارداری

بارداری جزو محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی است. در صورتی که یک یا چند دندان خود را در دوران بارداری از دست دادید؛ نباید در کاشت دندان عجله کنید. این شرایط بسیار میان زنان ‌باردار متداول است و ممکن است روی ظاهر و زندگی روزمره آنها تاثیر نامطلوبی داشته باشد؛ به همین علت اکثر آن ها تمایل دارند که هر چه زودتر جای خالی دندان های خود را پر کنند اما توصیه همه دندانپزشکان به زنان باردار به تعویق انداختن کاشت دندان به روش ایمپلنت تا به دنیا آمدن فرزندشان است. به نکات زیر  می توان  به عنوان دلایل اصلی که زنان باردار نباید ایمپلنت دندان انجام دهند اشاره کرد:

  • احتمال بروز خطر  هنگام عمل جراحی: بارداری به خودی خود محدودیتی برای انجام ایمپلنت ایجاد نمی کند اما چون حین کاشت ایمپلنت باید عمل جراحی انجام گیرد بهتر است جنین خود را در معرض خطر قرار ندهید. چون امکان دارد نیاز به دریافت داروهای اورژانسی پیدا کنید و احتمال بروز خطر برای جنین وجود داشته باشد.
  • قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس: حین بارداری باید از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خودداری کنید. پیش از انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت، عکس برداری با اشعه ایکس ضروریست. البته عکسبرداری با اشعه ایکس برای دندانها در زنان باردار خطری ندارد اما ممکن است ریسک زایمان زودرس را در پی داشته باشد. حتی تابش اشعه متمرکز ایکس در ناحیه دهان و دندان نیز بهتر است در دوران بارداری انجام نگیرد تا سلامتی مادر و جنین به خطر نیفتد.
  • استفاده از داروی بی حسی: هرچند مطالعات نشان می دهند که درمان دندان ها با بی حسی موضعی طی بارداری ایمن است اما بهتر است در این شرایط خاص از دریافت هرگونه داروی بی حسی و بیهوشی که هوشیاری شما را تا حدودی کاهش می دهد؛ دوری کنید.
  • افزایش استرس: افزایش نگرانی و اضطراب در زنان باردار می تواند روی رشد جنین تاثیر نا مطلوبی بگذارد. انجام هر نوع عمل جراحی، فشار و استرس زیادی در فرد ایجاد ‌می کند که موجب می‌شود هورمون‌های افسردگی در فرد ترشح شود که قابل کنترل نیست. ریلکس بودن و تمرکز داشتن برای رشد بچه ضروریست نباید تحت هیچ شرایطی مانند انجام عمل های جراحی غیر ضروری در دوران بارداری استرس و اضطراب غیرقابل کنترلی برای زنان باردار ایجاد شود. بنابراین بهتر است ایمپلنت دندان را تا به دنیا آوردن فرزندتان به تعویق بیندازید.
  • قالبگیری بهتر تاج دندان: پس از زایمان می توانید برای کاشت دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و در صورتی که از لحاظ فیزیکی مشکلی نداشته باشید؛ بلافاصله مراحل کاشت ایمپلنت را شروع کنید. قالب گیری دندان ایمپلنت شده پس از زایمان بسیار کیفیت بهتری خواهد داشت چون ممکن است حین زایمان به علت پف آوردن یا چاقی ساختار چهره شما به هم ریخته باشد اما پس از زایمان و شیردهی ساختار چهره و صورت شما نیز به حالت اولیه بازگشته و تاج دندان قالبگیری شده برای قرار گرفتن روی ایمپلنت به خوبی در محل خود قرار می گیرد و نیازی نیست که نگران لق شدن آن باشید.

سکته قلبی

از دیگر موارد محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی سابقه سکته قلبی طی شش ماه گذشته است. در این صورت بهتر است فرد تا زمانی که شرایط جسمانی او به حالت طبیعی باز نگشته کاشت دندان به روش ایمپلنت را انجام ندهد. معمولاً افرادی که سابقه سکته قلبی دارند باید با پزشک قلب و عروق در خصوص انجام ایمپلنت دندان مشورت کنند.

البته توجه کنید که ایمپلنت دندان روی اشخاصی که عمل بایپس یا جراحی قلب انجام داده‌اند و یا سکته قلبی را تجربه کرده‌اند نیز با موفقیت انجام گرفته است. فقط این افراد باید شرایط جسمانی خود را بررسی و کنترل کرده و استرس و اضطراب یا نگرانی غیر قابل کنترلی نداشته باشند. ریلکس و آرام بودن حین مراحل انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت تاثیر بسیار زیادی در میزان موفقیت آن دارد.

ضربان قلب نامنظم و غیرقابل کنترل

 از جمله افرادی که نمی توانند ایمپلنت دندان انجام دهند؛ بیمارانی هستند که ضربان قلب نا منظم و غیر قابل کنترل دارند. دلیل نامنظم بودن ضربان قلب ممکن است بارداری نیز باشد که در این شرایط نیز  بهتر است ایمپلنت دندان انجام نگیرد.

پوکی استخوان

بهبود استخوان در افرادی که دچار پوکی استخوان هستند به علت اینکه از داروهایی حاوی بیس فسفونات با دوز بالا به مدت چند هفته یا چند ماه استفاده می کنند؛ بسیار کند اتفاق می ‌افتد. مشهورترین داروی حاوی بیس فسفونات، فوزاماکس است و برای افرادی که میزان تراکم استخوان آنها کاهش یافته یا افرادی که مبتلا به سرطان  استخوان هستند؛ تجویز می شود.

بنابراین در صورتی که پایه ایمپلنت در استخوان افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند؛ کاشته شود ممکن است به خوبی با استخوان جوش نخورد و همچنین بافت لثه آنها نیز به درستی ترمیم نشود. به همین علت کاشت دندان به روش ایمپلنت در افرادی که پوکی استخوان دارند یا به سرطان استخوان مبتلا هستند؛ توصیه نمی شود.

بیماران تحت‌ رادیوتراپی به‌خصوص در ناحیه فک و صورت

انجام رادیوتراپی می تواند محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی ایجاد کند و اثر نامطلوبی روی ایمپلنت های دندانی مخصوصاً  در قسمت عقب آرواره داشته باشد. بنابراین به افرادی که در حال انجام رادیوتراپی  به خصوص در ناحیه فک و صورت هستند  توصیه می شود را تا پایان رادیوتراپی به تعویق بیاندازند. چون اشعه رادیوتراپی اثرات سمی روی بافتهای  دهان و دندان دارد و ممکن است موجب به تاخیر افتادن بهبود  بافت لثه پس از کاشت  ایمپلنت شود.

شیمی‌درمانی و پرتودرمانی

بیمارانی که شیمی درمانی انجام میدهند ایمنی بدنشان پایین می آید به همین علت بیشتر در معرض عفونت کردن هستند. از همین رو به بیمارانی که شیمی درمانی یا پرتو درمانی انجام میدهند توصیه می شود که فقط در موارد خیلی ضروری به درمان دندان های خود بپردازند. پزشکان به افرادی که قصد کاشت دندان به روش ایمپلنت دارند اخطار می کنند در صورتی که کمتر از سه ماه از پایان شیمی درمانی و کمتر از شش ماه از پایان پرتو درمانی آن ها میگذرد اقدام به ایمپلنت دندانی ننماید زیرا احتمال عدم موفقیت کاشت ایمپلنت و همچنین عفونت کردن بافت لثه آنها بسیار بالاست. البته پس از پایان شیمی‌درمانی، امکان گذاشتن ایمپلنت وجود دارد.

مصرف طولانی مدت بیس ‌فسفونات

بیس فسفوناتها داروهایی هستند که معمولا برای پیشگیری از پوکی استخوان تجویز می شوند و محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی ایجاد می کنند. این داروها فرایند تحلیل استخوان و کاهش تراکم استخوان را تا حد قابل توجهی کاهش می دهند. این دارو هم برای مردان و هم برای زنان تجویز می شود. بیس فوسفوناتها در درمان بیماری پاگت نیز موثرند. داروهای قویتر حاوی بیس فسفونات نیز برای درمان سرطان استخوان که مشکلات متعددی در ساختار استخوان ایجاد می کند و بیمار دچار درد شدیدی است؛ نیز تجویز می شود.

داروهای بیس فسفونات طی شیمی درمانی، سرطان های پروستات، روده، سینه و استخوان در مدت زمان مشخصی به بیمار تزریق می شود. اخیراً مطالعات متعددی روی زنانی که از بیس فسفونات خوراکی استفاده می کنند و کاشت دندان انجام داده اند انجام گرفته نتایج نشان داده که میزان عدم موفقیت ایمپلنت دندان در این زنان بیشتر از زنانی بوده که داروهای بیس فسفونات مصرف نمی کردند. علت اصلی عدم موفقیت ایمپلنت دندان احتمالاً عدم وجود استخوان کافی برای رشد کردن اطراف پایه ایمپلنت و جوش خوردن با آن است.

بیماری‌ در سیستم ایمنی بدن مانند لوسمی

 از دیگر افرادی که نمی توانند ایمپلنت دندان انجام دهند مبتلایان به بیماری های سیستم ایمنی مانند لوسمی هستند. تقریباً هر شخصی که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی داشته باشد نمی تواند نتیجه خوبی از کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک خود بگیرد.

 بیماری های سیستم ایمنی بیماری هایی هستند که با مبتلا شدن به آنها سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله کرده و آن ها را تخریب می کند. این بیماری ها که معمولا فرد را با درد شدید یا ناتوانی های گوناگون روبرو می کنند؛ یکی دیگر از موارد محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی هستند. لوسمی، ایدز و MS برخی از این نوع بیماری های سیستم ایمنی بدن هستند. زمانی که می ‌خواهید ایمپلنت دندان انجام دهید باید بدن شما و به خصوص استخوان هایتان از سلامت کافی برخوردار باشند.

همچنین حفظ بهداشت دهان و دندان و دارا بودن شرایط مناسب در دهان و دندان به خصوص بافت لثه و استخوان فک که باید پایه ایمپلنت را حمایت کند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برخی مطالعات نشان می دهد که خطر عدم موفقیت کاشت دندان به روش ایمپلنت در افرادی که به بیماری های سیستم ایمنی مبتلا هستند؛ بسیار بالاست. ایجاد التهاب که یکی از عوارض جانبی بیماری سیستم ایمنی است؛ بهبود بافت لثه در این بیماران پس از کاشت ایمپلنت را مختل می کند. بنابراین بهتر است پیش از اقدام به ایمپلنت دندان در مورد شرایط خاص خود با دندانپزشک مشورت کنید.

کشیدن سیگار و قلیان

سیگار کشیدن یا استفاده از قلیان و پیپ نه تنها یکی از دلایل مهم از دست دادن دندان ها است بلکه می‌تواند محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی ایجاد کرده و اثر نامطلوبی نیز روی ایمپلنتهای دندانی داشته باشد. مطالعات انجام گرفته روی افراد سیگاری نشان میدهد که درصد موفقیت کاشت دندان به روش ایمپلنت در این افراد ۱۵ درصد کمتر از افراد غیرسیگاری است. همچنین خطر ایجاد عفونت در لثه پس از انجام ایمپلنت برای افراد سیگاری بسیار بالاست. بنابراین توصیه می شود تا زمان بهبودی کامل ایمپلنت دندان و جوش خوردن آن از سیگار کشیدن خودداری کنید.

محدودیت سنی

از دست دادن یک یا چند دندان در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. برای ایمپلنت کردن جای خالی دندان از دست رفته حداقل یا حداکثر سن مطرح نیست بلکه تمام افرادی که از سلامتی عمومی کافی برخوردار باشند و بافت لثه و استخوان فک سالمی داشته باشند؛ می ‌توانند ایمپلنت دندان انجام دهد. اما نوجوانان و کودکان بهتر است انجام ایمپلنت دندان را تا پایان دوران رشد خود به تعویق بیاندازند تا فک آنها به اندازه کافی رشد کرده و رشد آن متوقف شود.

به این ترتیب احتمال لق شدن ایمپلنت کاشته شده کاهش یافته و درصد موفقیت آن بیشتر می شود.  معمولاً ایمپلنت دندان روی افراد کوچکتر از ۱۸ سال انجام نمی شود و دندانپزشک توصیه می کند که فرد تا پایان رشد کامل فک خود منتظر بماند. همچنین حداکثر سن نیز برای ایمپلنت مطرح نیست به طوریکه بسیاری از سالمندان برای رهایی از دندان های مصنوعی دردسر ساز به کاشت ایمپلنت یا اوردنچر روی می آورند که میزان موفقیت آن نیز بیش از ۹۵ درصد است. با محمدی خیال خود بابت ایمپلنت را راحت کنید.

Dr. Theo Spyrakis

دکمه بازگشت به بالا