ایا به زنی که رابطه نامشروع داشته نفقه تعلق میگیرد؟

یکی از سوالاتی که بسیاری از مردان با آن مواجه می شوند این است: اگر بتوانند رابطه نامشروع همسرشان را ثابت کنند آیا دیگر نیازی به پرداخت نفقه دارند یا نه؟

از جمله حقوق اساسی که زن با انعقاد عقد ازدواج به دست می آورد حق دریافت نفقه است. طبق احکام شرعی و قانون مدنی مرد موظف است نه تنها نفقه فرزندان خود بلکه نفقه همسرش را نیز به طور کامل پرداخت کند.

نفقه چیست؟

طبق ماده 1107 قانون مدنی نفقه زن شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت اوست؛ از جمله مسکن پوشاک خوراک وسایل منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی.

اگر زن به دلیل بیماری یا شرایط خاص نیاز به خادم داشته باشد مرد نیز موظف به تأمین آن است. به زبان ساده تر نفقه در واقع مبلغی است که برای تأمین نیازهای روزمره و ضروری زن پرداخت می شود و این وظیفه به عهده مرد است تا تمامی نیازهای مادی همسرش را مطابق با عرف و شرایط اجتماعی برطرف کند.

آیا با وجود رابطه نامشروع زن نفقه همچنان پرداخت می شود؟

پاسخ این پرسش منفی است اما با توضیحاتی. رابطه نامشروع زن به تنهایی دلیل کافی برای قطع نفقه نیست.

حتی اگر خیانت زن اثبات شود او همچنان از حق دریافت نفقه محروم نمی شود.

علت این موضوع آن است که قانون پرداخت نفقه بر مبنای تمکین زن چه تمکین عام و چه خاص تنظیم شده است

ارتباط قانونی نفقه با تمکین زن است و نه با مسائل اخلاقی یا روابط شخصی او. پس تا زمانی که عدم تمکین زن اثبات نشده باشد او همچنان مستحق دریافت نفقه است.

رابطه نامشروع به خودی خود دلیل قطع نفقه نیست؛ تنها اثبات عدم تمکین می تواند این حق را از زن سلب کند.

به طور خلاصه: خیانت زن دلیلی برای عدم پرداخت نفقه نیست اما اثبات عدم تمکین می تواند چنین حقی را برای مرد ایجاد کند.

تکلیف مهریه در هنگام رابطه نامشروع

یکی از سوالاتی که خیلی در مورد آن سوال شده آیا مهریه به کسی که خیانت کرده تعلق می گیرد یا خیر؟ در یک کلام باید بگوییم بله. کپی برداری شده از مهریه در صورت اثبات رابطه نامشروع – برترین ها

نفقه بعد از طلاق

وظیفه ای برای پرداخت نفقه زن ندارد مگر در دو حالت خاص:

  • بارداری زن: در صورتی که زن باردار باشد فارغ از نوع طلاق مرد موظف است تا زمان زایمان نفقه زن را بپردازد. پس از تولد فرزند نیز مرد همچنان موظف به پرداخت نفقه فرزند است اما دیگر تعهدی برای پرداخت نفقه به زن ندارد.
  • طلاق رجعی: در این نوع طلاق زن باید تا پایان مدت عده در منزل شوهرش سکونت داشته باشد و در این مدت مرد موظف است نفقه او را پرداخت کند. پس از پایان عده این تعهد نیز از بین می رود.

به طور خلاصه پس از طلاق تنها در موارد خاص مانند بارداری یا طلاق رجعی نفقه به زن تعلق می گیرد و پس از آن مرد از این وظیفه معاف خواهد بود.

رأی شعبه دیوان عالی کشور در مورد این موضوع

در این پرونده اعتراض و فرجام خواهی خانم ن.ج. با وکالت آقای ذ.ص. علیه شوهرش آقای ح.ک. نسبت به دادنامه ای است که از سوی شعبه سیزدهم دادگاه تجدیدنظر استان مازندران صادر شده است. این دادنامه در تأیید رأی شعبه 8 دادگاه عمومی آمل مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش و عدم استحقاق زوجه به اجرت المثل صادر شده است. نکته اصلی این اعتراض به حقوق مالی زن به ویژه اجرت المثل و نفقه مربوط می شود.

دادگاه تجدیدنظر رأی به عدم استحقاق زوجه به اجرت المثل داده و درباره نفقه نیز نظری نداده که این بخش از حکم را فرجام خواهی مخدوش دانسته است. اگرچه زوجه به دلیل لغزش اخلاقی و رابطه نامشروع محکوم به تعزیر شده است اما از نظر قانونی این لغزش موجب سلب حق او به نفقه و اجرت المثل نخواهد شد. دلیل این امر این است که زوجه نسبت به زوج نشوز نداشته و همچنان در تمکین شوهر بوده است.

خداوند نیز در قرآن می فرماید: «ولایجرمنّکم شنآن قوم ان لاتعدلوا اعدلوا هو اقرب للتقوی» که به معنای توصیه به عدالت در همه حال است. بنابراین اگر مشخص شود که زوجه در طول زندگی مشترک کارهایی انجام داده که قصد تبرع نداشته است (مانند مراقبت از فرزند مشترک) دادگاه باید طبق نظر کارشناس کمّاً و کیفاً میزان این کارها را تعیین کرده و شوهر را به پرداخت اجرت المثل محکوم کند.

همچنین درباره نفقه معوقه و جاریه نیز دادگاه باید میزان آن را مشخص کند و هر مقداری که ثابت شود زوج به پرداخت آن محکوم می شود. درباره مهریه نیز پرونده در جریان رسیدگی است و باید طبق تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق عمل شود.

در نتیجه اعتراض وارد است و دادنامه مورد فرجام خواهی نقض می شود و پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع می شود.

دکمه بازگشت به بالا