تقویم علمی;
در این تقویم به بررسی رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری خواهیم پرداخت.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا. تاریخ علم پر است از رویدادهای مهم، از جمله نوآوری ها، اکتشافات، و حتی تولد و مرگ برخی از تأثیرگذارترین دانشمندان و مخترعان جهان. در این تقویم علمی رویدادهای مهم مصادف با امروز 12 اردیبهشت برابر با 1 اردیبهشت را ورق می زنیم.
***
نمک ید دار
در 1 می 1924 برابر با 12 می 1303، اولین نمک خوراکی یددار در یک فروشگاه مواد غذایی در میشیگان ایالات متحده آمریکا فروخته شد. نمک خوراکی حاوی 0.01 درصد ید سدیم به عنوان مکمل است، زیرا مصرف کافی ید باعث کاهش بروز نقرس (تورم بزرگ غده تیروئید در گردن) می شود. به اصرار انجمن پزشکی ایالتی میشیگان و پروژه ای به رهبری دیوید موری کاوی، شرکت نمک مورتون افزودن ید در محصول نمک خوراکی خود را پذیرفت که در ابتدا تردید داشت، اما در پایان سال عرضه شد. بازار ملی دیوید مارین، آسیب شناس آمریکایی، طی آزمایشی که بین سال های 1917 تا 1922 بر روی گروه بزرگی از دانش آموزان انجام داد، ارزش قابل توجه ید را در کاهش سوزاک نشان داد. مارین بعداً در سازمان بهداشت جهانی روی استفاده از ید در نمک کار کرد و مزایای آن را بیشتر گسترش داد.
آسپرین
در 1 می 1899، معادل 12 می 1278، شرکت داروسازی آلمانی بایر آسپرین را به صورت پودر معرفی کرد. این دارو توسط محققان همان شرکت فلیکس هافمن در 10 اوت 1897 کشف شد. هافمن که به عنوان شیمیدان در شرکت داروسازی بایر آلمان کار می کرد، به دنبال مسکن بهتری برای آرتریت روماتوئید پدرش بود تا جایگزین اسید سالیسیلیک شود که طعم بدی داشت و باعث درد معده می شد. در 10 آگوست 1897، او مشتقی از اسید سالیسیلیک را با ساخت اسید استیک با اسید استیک تولید کرد. آزمایشات این شرکت نشان داده است که این دارو در تسکین درد و کاهش تب بی خطر و موثر بوده و می توان از آن به عنوان یک داروی ضد التهاب استفاده کرد. از سال 1899، این ماده با نام تجاری آسپرین به بازار عرضه شد. نام هافمن در یک پتنت است و او رئیس بازاریابی دارویی شد، اما سهم مالی موفقیت جهانی آن را دریافت نکرد. بعداً در اول ژانویه 1915 آسپرین به شکل قرص معرفی شد.
قمر نپتون
در 1 می 1949، معادل 12 می 1328، جرارد کویپر دومین قمر نپتون به نام نیرید، سومین قمر بیرونی و بزرگ سیاره را کشف کرد. قطر نرید 340 کیلومتر، نیم محور اصلی چرخش آن به دور نپتون 5513818 کیلومتر، مدار آن 360.14 روز، انحراف مداری آن 7090 درجه و گریز از مرکز آن 0.7507 است. نام نیرید به پریان دریایی از جمله 50 دختر نرئوس و دوریس اشاره دارد که در اعماق دریای اژه و مدیترانه زندگی می کردند و با پدران خود در غارهای نقره ای زندگی می کردند. کویپر، ستاره شناس هلندی-آمریکایی، علاوه بر نرید، قمر اورانوس میراندا را نیز کشف کرد.
بیماری میناماتا
در 1 می 1956، معادل 12 مه 1335، رئیس بیمارستان شرکت چیسو در میناماتا به مقامات بهداشت عمومی محلی گزارش داد که “شیوع یک بیماری ناشناخته در سیستم عصبی مرکزی”. این روز بعدها در تاریخ ژاپن به عنوان سالگرد رسمی کشف این بیماری اعلام شد. پس از اعلام این خبر، محققان دانشگاه کوماموتو متوجه شدند که علت این بیماری مسمومیت غذایی ناشی از فلزات سنگین است و بعداً متوجه شدند که عامل اصلی بیماری میناماتا خوردن غذاهای حاوی جیوه است. علائم این بیماری با مشکلات راه رفتن، گفتار، بینایی، شنوایی، بی حسی بدن، گرفتگی عضلات و همچنین از دست دادن هوشیاری و تعادل در ساکنان میناماتا همراه است.