اگر با طریقه نگهداری برنج ایرانی و خارجی در خانه آشنایی ندارید و یا اگر روش نگهداری برنج خام به مدت طولانی را نمیدانید در این مقاله با ما همراه باشید تا 0 تا 100 با چگونگی نگهداری برنج آشنا شوید. برای خرید برنج عنبربو کلیک کنید.
همچنین در خصوص بهترین ظرف برای نگهداری برنج، نگهداری برنج از شپشک و حشره و موارد دیگر نیز صحبت کردیم تا کاملترین راهنمای نگهداری برنج را در اختیار داشته باشید.
اصول و روشهای نگهداری برنج در منزل
برنج یکی از مواد غذایی بسیار مهمی است که باید در نگهداری آن وسواس به خرج داد. چراکه در زمان بستهبندی این محصول غذایی، هیچگونه ماده نگهدارندهای به آن اضافه نمیگردد. به همین دلیل اگر تمامی نکات مهم در حفظ و نگهداری برنج رعایت نشود، محصول ما دچار آفات گوناگون نظیر شپشک و کرم میشود.
نگهداری مناسب کیسههای برنج در خانه
همواره به یاد داشته باشید که نگهداری از میزان زیادی برنج در محیط خانه کار مشکلی است. درواقع انبارداران کیسههای برنج را در شرایط مناسب انبار، یعنی با تهویه و درجه حرارت موردنیاز برنج قرار میدهند و ایجاد این شرایط در خانه یا ممکن نیست یا نیازمند فضایی با ویژگیهای لازم برای نگهداری برنج است. پس تا حد مقدور سعی کنید نهایتاً بهاندازه نیاز سه ماهه خود برنج خریداری نمایید.
اما اگر میزان زیادی برنج خریداری کردید تا بهتدریج از آن استفاده کنید، بهترین شیوه نگهداری، درون همان کیسههای پارچهای است.
دقت کنید که مکان نگهداری باید کاملاً خشک باشد. برنجها باید از هرگونه رطوبتی دور بمانند. کیسههای پارچهای میتوانند رطوبت را از برنج بگیرند و مانع آفت زنی آن شوند.
نکته بعدی این است که انبار یا جایی که کیسههای برنج را در آن قرار میدهید، باید خنک و به دور از نور خورشید باشد. هرچه درجه حرارت محیط کمتر باشد، طول عمر برنج شما بیشتر میشود. مناسبترین دما، دمای چهار درجه سانتیگراد است.
حتماً یک راه نفوذ هوا به محیط نگهداری کیسههای برنج در نظر بگیرید. تهویه اصولی این محیط بسیار اهمیت دارد زیرا اگر هوا بهطور مناسب جریان نداشته باشد، عرق کردن دانههای برنج در داخل کیسههای پارچهای حتمی خواهد بود. این امر بهنوعی ایجاد رطوبت کرده و طول عمر برنج را کاهش میدهد. علاوه بر آن شرایط را برای رشد آفات فراهم مینماید.
اگر شهری که در آن ساکن هستید، آب و هوایی بهشدت گرم و مرطوب دارد، بهترین شیوه آن است که برنج را در یخچال نگهداری کنید. در غیر این صورت باید برنج را بهاندازه نیاز خود خریداری بفرمایید.
اصول نگهداری از برنج در آشپزخانه
معمولا برنج را در آشپزخانه در حجم کمتری نگهداری میکنند. برای میزان کمتر برنج میتوان از ظروف مناسب استفاده کرد. ظروف پلاستیکی مات بهترین نوع هستند زیرا میتوانند از عبور نور به داخل ظرف جلوگیری نمایند. همچنین لازم است که ظرف نگهداری برنج، درب محکمی داشته باشد تا از ورود رطوبت ممانعت کند.
در صورت استفاده از ظروف شیشهای، حتما آن را داخل کابینت نگه دارید تا برنج در محیطی تاریک قرار بگیرد. ظروف فلزی هم باید طوری طراحی شده باشند که لایه داخلی ظرف از جنس پلاستیک باشد. جدار پلاستیکی از ایجاد طعم فلزی در دانههای برنج جلوگیری میکند.
دقت کنید که ظروف پلاستیکی از کیفیت بالایی برخوردار باشند زیرا مواد پلاستیکی هم پس از مدتی استفاده در ماده غذایی اثر میگذارند و مولکولهای آن تدریجا به سمت دانههای برنج مهاجرت میکنند. در کل توصیه میشود که هر چند وقت یکبار ظرف پلاستیکی مخصوص نگهداری برنج خود را تعویض کنید.
چگونه از شپشک زدن برنج جلوگیری کنیم؟
دور کردن برنج از عوامل رشد آفات
دانههای برنج ممکن است در طی مراحل مختلف کشاورزی به تخم آفات آلوده شوند. اگر شرایط مناسب برای رشد این آفات را فراهم کنیم، تخم آنها فعال شده و بهزودی شاهد حضور تعداد زیادی شپشک یا کرم برنج در ظرف نگهداری برنج خواهیم بود.
گرما و رطوبت عواملی هستند که باعث فراهم شدن شرایط رشد آفات و تسریع رشد آنها میشوند. ظرف برنج باید تا حد امکان دور از نور و رطوبت نگهداری شود. اگر ظرف را با فاصله از دیوار و زمین یا دیوارههای کابینت قرار دهید، مانع از انتقال رطوبت این سطوح به دانههای برنج میگردد.
استفاده از نگهدارندههای طبیعی
روش دیگری که میتوان با آن به مبارزه با تخم آفات و حشرات در برنج پرداخت، استفاده از بعضی مواد طبیعی در ظرف برنج است.
سنگ نمک، مواد غذایی تند مثل سیر یا فلفل تند خشکشده از بهترین نگهدارندههای طبیعی هستند.
یک حبه سیر را لابهلای دانههای برنج قرار دهید تا از شر آفات دور بمانند. اگر از بوی سیر بیزارید، از سایر مواد ذکرشده استفاده کنید.
جلوگیری از حضور جانوران موذی در ظرف برنج
اگر میخواهید برنج شما از شر جانورانی مثل سوسک در امان بماند، حتما ظرف یا کیسه برنج را بافاصله زیادی از زمین قرار دهید. کابینتهای بالایی آشپزخانه مکان بسیار مناسبی برای نگهداری ظرف برنج هستند.
حتما بعد از هر بار استفاده از برنج، از محکم بسته شدن درب آن اطمینان پیدا کنید. حواستان باشد که هیچ راه ورودی برای این جانوران موذی باقی نگذارید.
امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان مفید بوده باشد، در ادامه پیشنهاد میکنیم مقالههای مرتبط زیر را نیز بخوانید.
چنانچه مایل بودید، لطفا این مقاله را برای دوستانتان ارسال کنید تا با روش صحیح نگهداری برنج آشنا شوند. همچنین منتظر شنیدن تجربیات پیرامون بهترین شیوه نگهبرنج یکی از مهمترین و اصلیترین مواد غذایی در سفره ما ایرانیها و خیلی از کشورهای آسیایی است. اگر تجربه نگهداری برنج خام را در منزل داشته باشید میدانید که کمی بیتوجهی در این کار میتواند باعث تکثیر آفت در برنج، از بین بردن عطر و طعم آن و از دست رفتن کیفیت اولیه برنج میگردد. بنابراین این تصور که میتوان برنج را بدون هیچ محدودیتی در انبار، آشپزخانه و… نگهداری نمود کاملا اشتباه است.
به عبارتی نگهداری از برنج به صورت طولانی مدت دارای اصول و شرایط خاصی است و با رعایت آنها میتوان مدتها آن را سالم نگه داشت. اگر میخواهید با بهترین روش نگهداری برنج و ذخیره طولانی مدت آن بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
طرز نگهداری برنج خام
بهترین روش نگهداری از برنج خام استفاده از کیسههای پارچهای است. این پارچهها میتوانند انتخابی عالی برای نگهداری از برنج باشند. زیرا بهخوبی میتوانند رطوبت برنج را جذب کنند و مانع از خراب شدن آن شوند. همچنین میتوانید از ظروف پلاستیکی شفاف و خشک نیز برای نگهداری از برنج استفاده کنید.
ضمن رعایت این دو موضوع برای ذخیره کردن برنج، لازم است حتماً آن را در محلی بدون رطوبت و جای خنک نگهداری نمود. زیرا همان طور که میدانید گرما، رطوبت و نور خورشید میتواند کیفیت دانههای برنج را کاهش دهد و موجب خرد شدن دانههای برنج و ظهور شود. ازاینرو بهتر است که برنج را در کیسههای پارچهای یا نخی و در محیطی دارای تهویه مناسب نگهداری نمایید.
مدت نگهداری برنج سفید
خیلی از افراد فکر میکنند که برنج ماده غذایی فاسدنشدنی است و میتوان تا زمان تمام شدن بهراحتی از آن استفاده نمود. درصورتی که برنج نیز همانند هر ماده غذایی دیگری دارای یک بازه زمانی مصرف خاص است. این مسئله در مقاله سایت تخصصی «برنجاول» با عنوان به روشنی توضیح داده است.
با این حال بسیاری از افراد از تاریخ مصرف برنج آگاه نیستند. در واقع اگر نگهداری برنج سفید در شرایطی عالی انجام شود، فاسد شدن آن تقریباً غیر ممکن خواهد بود. به عبارتی برنج در محیطهای خنک، خشک و تاریک هرگز خراب نمیشود.
در تشخیص برنج کهنه با برنج فاسد باید بدانید، که برنج فاسد شده، بسیار سست و شکننده است.
برنج اگر در شرایط محیطی مناسبی نگهداری شود، حتی میتواند تا 4 الی 5 سال طراوت و تازگی خود را حفظ کند. برای این کار نیازی به نگهداری برنج خام در یخچال نیست. این در حالی است که برنج پخته شده خیلی سریع فاسد میشود و حتی با وجود نگهداری در یخچال تنها به مدت 2 تا 5 روز میتوان از آن استفاده نمود. اما سوالی که وجود دارد این است؛ از کجا بفهمیم برنج فاسد شده است؟
مهمترین و شاخصترین نشانه فاسد شدن برنج آلودگی آن است. بهطوریکه حشرههای قهوهای کوچک و یا حشرات روشنتری در برنج یافت میشود. در چنین شرایطی باید بسته برنج را کاملاً ببندید و دور بیندازید و قفسه نگهداری برنج را نیز بهخوبی تمیز کنید. البته با نیز میتوانید از کیفیت برنج آگاه شوید.
همچنین برنج پخته را نیز حتماً باید در ظرفی بسته، در داخل یخچال نگهداری شود و اگر بیشتر از 2 ساعت در دمای اتاق نگهداری شود، فاسد خواهد شد؛ و دیگر قابل استفاده نیست. اکنون که با مدت نگهداری برنج و جلوگیری از فاسد شدن آن آشنا شدید، بهتر است به روشهای صحیح نگهداری از برنج بپردازیم.