حدود 10 درصد از مردم دنیا دوست دارند با دست چپ بنویسند. شواهدی از فرآیندهای مختلف مغز آنها، علت نامشخص است. با این حال، برخی تحقیقات جدید نشان می دهد که ترکیبی از “ژن و خطر” می تواند باعث این رفتار بی ضرر در انسان شود.
به گزارش سلام آنلاین، به نقل از ایتنا، نمونه ای از دست راست یا چپ یک فرد در هفته اول بارداری دور انداخته می شود و بر اساس گزارش تحقیقاتی منتشر شده در مجله Nature Communications، به نظر می رسد “به ندرت” باشد. در بدن دست چپ حدود سه برابر بیشتر از دست راست است.
دانشمندان بر این باورند که این کشف مهم می تواند بینش جدیدی از مکانیسم های پشت این پدیده به ما بدهد.
کلاید فرانک، مدیر تحقیقات مؤسسه ماکس پلانک در هلند می گوید: «ما می دانیم که دو نیمکره مغز در جنین، دست چپ و دست راست، علیرغم مکانیسم هایی که در پشت آن وجود دارد، شروع به رشد متفاوتی می کنند. این پدیده هنوز ناشناخته است. این امکان وجود دارد که دست راست نتیجه پیش فرض اولین رشد مغزی باشد که به صورت ژنتیکی رمزگذاری شده است.
اما چه چیزی در جنین یک فرد چپ دست وجود دارد که بدن او را از پیروی از الگوی رشد اولیه مغز باز می دارد؟
پاسخ احتمالاً در دستگاههایی که سلولها برای مرتبسازی و انتقال پروتئینها دارند، یافت میشود. از این نظر، دانشمندان میتوانند توالیهای «DNA» بسیاری را که پروتئینهایی به نام میکروتوبولها را کنترل میکنند، از جمله رایجترین ژنها در انسانهای چپدست شناسایی کنند.
کلاید فرانک میگوید: «این نوع جهشهای ژنتیکی عموماً تأثیر کمی بر ویژگیهای انسان، مانند تأثیر بر فعالیت ژنها در یک بافت خاص دارند».
به همین دلیل، در یک مطالعه جدید، محققان به جای تنظیم پروتئین ها، بر روی جهش های ژنتیکی متمرکز شدند که مستقیماً بر روی توالی پروتئین ها تأثیر می گذارد.
اگرچه این ژن ها به ندرت حدود 1-2٪ از “DNA” را تشکیل می دهند، اما می توانند تأثیر بیشتری بر ویژگی های انسان نسبت به برخی از افراد حامل آنها داشته باشند.
با بررسی ژنهای نزدیک به 350000 نفر ثبتشده در بانک اطلاعات پزشکی بریتانیا، محققان توانستند «جهشهایی» را شناسایی کنند که اگرچه به ندرت در افراد چپدست به 2.7 برابر میرسد. این “جهش” که تنها یک نفر از هر هزار چپ دست را تحت تاثیر قرار می دهد، روی ژن TUBB4B تاثیر می گذارد.
محققان معتقدند عنصر «خطر» در دست چپ انسان نیز نقش دارد. کلاید فرانک می گوید: «ما معتقدیم در بیشتر موارد، دست چپ به دلیل تغییرات تصادفی در طول رشد مغز جنین بدون ژن های خاص یا تأثیرات محیطی تصادفی است. به عنوان مثال، تغییرات تصادفی در غلظت مولکول های خاص در مراحل کلیدی شکل گیری مغز.”
به عنوان مثال، میکروتوبولهای موجود در شاخکهای ظریف روی سطح سلولها میتوانند منبع حرکت نامتقارن و جریان مایع باشند که به تشکیل محورهای چپ و راست در جنین کمک میکنند.
با مشاهده این عنصر تصادفی، محققان استدلال کردند که حتی دوقلوهای همسان نیز می توانند ترجیحات متفاوتی داشته باشند (یعنی یک دست چپ و دیگری دست راست).
اما استفاده از دست چپ یا راست می تواند بر سایر عملکردهای بدن نیز تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، در میان افراد مبتلا به اختلالات یا بیماری های روانی خاص، افرادی با چند دست چپ یافت می شوند.
به گفته کلاید فرانک، در میان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، احتمال استفاده بیماران از دست چپ یا «دو دست» دو برابر بیشتر است و در افراد مبتلا به اوتیسم سه برابر بیشتر است.
انتهای پیام/