به گزارش روزنامه اینترنتی سرهی کوزان مشاور سابق وزارت دفاع اوکراین شورای آتلانتیک با توجه به اینکه دونالد ترامپ قرار است در هفته های آینده به کاخ سفید بازگردد گمانه زنی ها مبنی بر اینکه اوکراین و روسیه ممکن است به زودی مذاکرات جدی صلح را آغاز کنند افزایش یافته است. با این حال نشانه هایی وجود دارد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه آماده است تا از هدف خود برای اشغال اوکراین صرف نظر کند. در مقابل فرمول صلحی که در حال حاضر توسط مقامات کرملین ترویج می شود احتمالاً به مرحله بعدی کارزار پوتین برای سرنگونی استقلال اوکراین پیش خواهد رفت.
از آنجایی که مذاکرات صلح در بهار 2022 در مراحل اولیه یک تهاجم تمام عیار با شکست مواجه شد روسیه تاکید کرده است که هرگونه توافق صلح باید شامل جدایی ارضی از کی یف همراه با بی طرفی و خلع سلاح اوکراین باشد. پوتین در ژوئن 2024 بر انتظار قلمرو روسیه تاکید کرد و از کی یف خواست تا چهار استان نیمه اشغالی اوکراین را که تحت کنترل کامل روسیه نیستند تحویل دهد. هیچ یک از این نقاط به طور کامل تحت کنترل روسیه نیست. این به معنای الحاق تعداد زیادی از مناطق اشغال نشده اوکراین از جمله Zaporizhia است که حدود 750000 نفر جمعیت دارد.
پوتین و نزدیکانش در کرملین بارها به وضعیت خود اشاره کرده اند. اینها شامل خروج رسمی اوکراین از عضویت در ناتو و توافق عدم ورود به اتحاد نظامی با قدرت های غربی است. انتظار می رود کی یف نیز محدودیت های گسترده ای را در مورد اندازه نیروهای مسلح خود و نوع سیستم تسلیحاتی که مجاز به داشتن آن است بپذیرد. این دستورالعمل ها دستورالعمل هایی برای آماده سازی دائمی نیستند. برعکس طرح صلح پوتین در واقع پیشنهادی برای تسلیم کامل به کیف است.
خواسته های مسکو عمداً برای منزوی نگه داشتن اوکراین در سطح بین المللی و بی دفاع طراحی شده بود. اگر این شرایط بر مقامات اوکراینی تحمیل می شد بدون شک پوتین از هر تاکتیک خصمانه برای مقابله و ادامه جنگ در سال های آینده استفاده می کرد.
نیت واقعی روسیه را می توان در اصرار او بر کنار گذاشتن تلاش های اوکراین برای پیوستن به ناتو و اتخاذ بی طرفی دائمی جغرافیایی مشاهده کرد.
مسکو مدعی است که این امر برای حفاظت از امنیت ملی روسیه ضروری است اما اقدامات خود پوتین چیز دیگری را نشان می دهد. زمانی که فنلاند همسایه روسیه برنامه های خود را برای پیوستن به ناتو در سال 2022 اعلام کرد پوتین هیچ تلاشی برای جلوگیری از این روند نکرد و گفت روسیه مشکلی با پیوستن فنلاند به ناتو ندارد. او حتی فراتر رفت و بیشتر نیروهای روسی را از مرز فنلاند خارج کرد. واضح است که پوتین ناتو را یک تهدید امنیتی برای خود روسیه نمی داند. در عوض او این اتحاد را مانعی بالقوه برای جاه طلبی های خود در اوکراین می داند.
خواسته های روسیه برای بی طرفی و اوکراین غیرنظامی باید در کیف و در میان متحدان غربی اوکراین غیرقابل قبول باشد. پذیرفتن شرایط کرملین به معنای واگذاری میلیون ها اوکراینی به دست پوتین است و همچنین به مسکو جرات و انتظار برای توسعه طلبی بیشتر می دهد. از چچن و گرجستان تا کریمه و سوریه.
شواهد زیادی از دو دهه گذشته وجود دارد که نشان می دهد هرگونه عدم پاسخگویی به روسیه منجر به تنش های جدیدی خواهد شد. تلاش نادرست غرب برای جلب رضایت پوتین تاکنون منجر به بزرگترین و خونین ترین جنگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم شده است. تلاش های بیشتر برای جلب رضایت او پیامدهای مشابهی برای ثبات و امنیت آینده اروپا خواهد داشت. مقامات ارشد اروپایی اکنون هشدار می دهند که احتمال رویارویی نظامی با مسکو در حال افزایش است. به عنوان مثال برونو کال رئیس سرویس اطلاعاتی آلمان که پیش بینی کرد روسیه ممکن است بخواهد ناتو را قبل از پایان این دهه آزمایش کند.
از آنجایی که روسیه به دنبال اوکراینی غیرمسلح و بی طرف است مقامات اوکراینی در حال آماده شدن برای مذاکرات احتمالی صلح هستند که تضمین امنیت قابل اعتماد را در اولویت قرار می دهند. در ماه های اخیر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تمایل این کشور را برای سازش موقت در مورد تمامیت ارضی در راستای صلح پایدار ابراز کرده است. در عین حال مقامات اوکراین تاکید کرده اند که جایی برای مصالحه های مشابه در مورد مسائل امنیتی وجود ندارد.
هدف اوکراین همچنان عضویت در ناتو است که در کیف به عنوان تنها تضمین معتبر بلند مدت برای امنیت و حاکمیت کشور تلقی می شود. با این حال اعضای کلیدی ائتلاف از جمله ایالات متحده و آلمان همچنان تمایلی به پذیرش تمایل اوکراین برای پیوستن به ناتو ندارند. مقامات اوکراین همچنین در حال بررسی امکان تضمین امنیت دوجانبه هستند زیرا مسیر کشورشان برای پیوستن به ناتو احتمالا انگیزه سیاسی دارد. زلنسکی در مصاحبه اخیر با لکس فریدمن روزنامه نگار آمریکایی گفت که برای پایان دادن به جنگ روسیه به امنیت نیاز است. تنها در صورتی کارساز خواهد بود که ایالات متحده آنها را فراهم کند.
زلنسکی همچنین از یادداشت سال 1994 بوداپست انتقاد کرد که در آن اوکراین بزرگترین زرادخانه هسته ای جهان را در ازای ضمانت های امنیتی روسیه ایالات متحده و بریتانیا که در نهایت بی ارزش بودند رها کرد. با مشاهده مواضع متضاد روسیه و اوکراین در مورد عضویت در ناتو به نظر می رسد که تضمین های امنیتی به سدی در مذاکرات آینده برای پایان دادن به جنگ تبدیل شود.
آیا رهبران غربی می توانند فرمول امنیتی معتبری ایجاد کنند که از دولت اوکراین محافظت کند و روسیه را از تجاوز بیشتر باز دارد؟ اگر این کار را نکنند چشم انداز اوکراین بدتر خواهد شد و بقیه اروپا سال ها با رویارویی ارزشمند با ظهور روسیه مواجه خواهند شد.
ترجمه: مهسا مژدهی
311312