یکی از مشاغل تراشکاری است که شاید در نگاه بسیاری یک شغل مناسب برای جوانان نباشد اما این کسب وکار علاوه بر اشتغال زایی می تواند منبع درآمد مناسبی هم باشد. راه اندازی یک تراشکاری به مجموعه ای از ابزارآلات و یک ملک مناسب در یک منطقه غیرمسکونی نیاز دارد. تمامی موارد یادشده نیاز به سرمایه ای دارند که به راه اندازی این کسب وکار کمک می کند. برای راه اندازی یک کارگاه تراشکاری هزینه های متفاوتی نقل می شود. گاهی این هزینه ها بسیار بالا و در برخی مواقع هم هزینه یادشده متوسط به نظر می رسد.
برای نتیجه گیری بهتر باید تمامی ابعاد را با در نظر گرفتن سرمایه اولیه بررسی کرد.صولاً تراشکاری به عملیاتی گفته می شود که توسط یک ابزار تک لبه قطعات استوانه ایی شکل ایجاد می کند و در اکثر موارد ابزار ثابت است در حالیکه قطعه کار دوران می کند.از بسیاری جهات تراشکاری یک روش برش فلزات است که تعاریف مشخص و نسبتاً غیرپیچیده ای دارد. از سوی دیگر با توجه به اینکه فرآیندی بسیار پرمصرف و متداول است تاکنون توسعه زیادی پیدا کرده است و در سطوح بالایی بهینه سازی شده است و در هنگام کاربرد باید عوامل مختلف مورد ارزیابی قرار گیرند.
علیرغم اینکه عملیات تراشکاری با یک لبه برنده انجام می شود اما این فرآیند از نظر شکل کار و جنس آن، شرایط عملیات، نیازه، هزینه ها و … معرف عوامل و فاکتورهای متعددی برای ابزار برشی می باشد.
ابزارهای برشی امروزی به دقت طراحی می شوند و این امر براساس دهها تجزیه، تحقیق و توسعه می باشد. از شکل هندسی و جنس ابزار گرفته تا شکل کلی، نوع گرفتن روی ابزارگیر، نوع ساقه یا طرحهای مدلوار، ابزار تراشکاری از آنچنان پویایی در زمینه برش فلزات برخوردار هستند که آنچه امروز قابل اجرا است، دو دهه قبل حتی تصورش هم مشکل بود.
بسیاری از اصولی که برای برش فلزات تک لبه به کار می رود برای بقیه روشها حتی عملیات فرزکاری که در آن یک ابزار چند لبه دوران می کند هم کاربرد دارد. تراشکاری ترکیبی از دو حرکت است: دوران قطعه کار و پیشروی ابزار. در بعضی از موارد اجرایی ممکن است قطعه کار ثابت بوده و ابزار دور قطعه کار دوران کند اما اصول اصلی یکی است.
بنابراین تراشکاری به معنای برداشتن مواد از روی سطح جانبی یک قطعه کار دوار با یک ابزار تک لبه است. در آخر باید متذکر شوم که هر دستگاه تراش به حداقل 9 متر مربع فضا نیاز دارد. در این پروژه سعی شده است که تراش قطعات دنده های الکترو گیربکس های صنعتی بصورت کامل معرفی شود. تا علاوه بر معرفی ناچیز، بتوان بخشی از قدرت صنعت تراشکاری را هم به دیگران معرفی کرد.
تاریخچه ماشین تراش
بررسی میزان سرمایه اولیه برای راه اندازی کارگاه تراشکاری
راه اندازی یک کارگاه تراشکاری نیاز به یک مغازه نیمه تجاری در یک منطقه غیرمسکونی دارد. ابعاد این مغازه حداقل باید 4 در 6 باشد. به عبارتی تجهیزات تراشکاری مورد نیاز برای راه اندازی کارگاه تراشکاری به یک فضای حداقل سی متری نیاز دارد. در حال حاضر شهرک های مختلف در تمامی شهرهای کشور برای فعالیت های نیمه صنعتی و فنی راه اندازی شده که بیشتر آن ها در حوالی شهر قرار دارند. این فضاها بیشتر در اختیار فعالیت هایی مانند مکانیکی، ریخته گری، تراشکاری، تولیدات نیمه صنعتی، قطعه سازی، جوشکاری و… قرار دارد.
به صورت معمول هر مغازه مناسب تراشکاری حدود 30 میلیون ودیعه و 2 میلیون در ماه اجاره نیاز دارد. البته هر چه میزان ملک بزرگ تر و در فضایی صنعتی تر قرار بگیرد میزان اجاره بها هم بیشتر می شود. برای مثال یک مغازه مناسب برای تراشکاری در منطقه خاوران تهران با ودیعه 50 میلیون تومانی و ماهی 6 میلیون اجاره در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. یک کارگاه تراشکاری برای یافتن جایگاه مناسب باید با سرمایه ای بین 300تا 500 میلیون تومان راه اندازی شود.
یک کارگاه تراشکاری در ابتدا نیاز به یک ماشین تراش، یک ماشین فرز و دریل ایستاده دارد. به طور متوسط قیمت هر ماشین تراش متوسط با طول یک متر و نیم حدود 160 میلیون تومان است. هر ماشین فرز با مارک CNC که بیشترین استفاده را در تراشکاری های نیمه صنعتی دارد، حدود 18 میلیون تومان قیمت دارد. قیمت هر دریل ایستاده یا ستونی با متوسط توان 250 وات بین 60 تا 70میلیون است.
همچنین در کارگاه مواد اولیه و ابزارآلات خرد نیز مورد نیاز است. البته با گذر زمان کارگاه هم زمان با بالا رفتن سفارش ها باید ماشین تراش متوسط، میل تراش، ماشین های سنگ زنی و انواع سوهان ها را به لیست ملزومات خود اضافه کند؛ اما در مراحل اولیه کسب وکار ماشین تراش، دریل ایستاده، دستگاه فرز، جعبه ابزارآلات و یک سوهان می تواند نیازها را برآورده سازد.
برای بهبود کسب وکار هم حتما باید با روش های سنتی و دستگاه های دسته دوم و قدیمی خداحافظی کرد. در حال حاضر این حرفه تحت تاثیر تکنولوژی قرارگرفته و تمامی دستگاه ها به صورت حرفه ای و پیشرفته است. از آنجایی که روش های سنتی کاملا از بین رفته اند کارگاه تراشکاری به یک واحد نیمه صنعتی تبدیل شده و به همین دلیل می توان برای راه اندازی آن وام کارآفرینی دریافت کرد که تا سقف 200 میلیون تومان را پوشش می دهد با این مبلغ می توان تا 75 درصد هزینه های اولیه را تامین کرد. برای توسعه کسب وکار کافی است کمی مهارت را چاشنی فعالیت کرد.
چالش ها برای راه اندازی کارگاه تراشکاری
کارگاه تراشکاری در دسته مشاغل نیمه صنعتی قرار دارد از این رو نمی توان آن را با یک کارگاه صنعتی با گردش مالی بالا و میزان سفارش های حجیم مقایسه کرد اما این کسب وکار هم به نوبه خود می تواند افرادی را صاحب شغل کند.
همچنین در مواقعی مواد اولیه به صورت روزشمار دچار نوسان قیمتی می شوند و این موضوع بر روی درآمد و دستمزد و سود خالص کار تاثیر می گذارد. همچنین دستگاه ها پس از مدتی نیاز به احیاء و یا تعویض قطعه ای دارند که در حال حاضر و با توجه به تغییرات بسیار زیاد محصولات و به روزرسانی دستگاه ها گاهی با مشکل نبود قطعه مواجه می شود و باید کل دستگاه با یک دستگاه جدید جایگزین شود که این موضوع هزینه زیادی را بر دوش صاحب کسب وکار می گذارد.یک کارگاه تراشکاری با چالش بزرگی به نام ایمنی محیط کار روبه رو است.
متاسفانه دستگاه های بسیاری وجود دارند که ممکن است در طول شبانه روز به کارگران و یا استادکاران آسیب برسانند. از سوی دیگر کوچک ترین غفلت در این کارگاه ها باعث بالا رفتن میزان ضایعات شده و ممکن است علاوه بر آسیب بدنی به استادکار و یا کارگر بخش قابل توجهی از مواد اولیه سفارش گرفته شده را از بین ببرد.برای مثال در طول یک سفارش ساده آلومینیوم به عنوان ماده اولیه به کار رفته می شود. قیمت خرید خام آلومینیوم بین 12500 تا 12800 بسته به نوع و جنس آلومینیوم متغیر است.
در کوچک ترین غفلت ممکن است از هر 10 کیلو آلومینیوم حدود 4 کیلوی آن به ضایعات تبدیل شود. حال اینکه ضایعات آن نهایت 2500 تومان خریداری می شود. موضوع ضایعات در کارگاه های تراشکاری یک چالش جدی است که ارتباط مستقیم بامهارت و قدرت مدیریت استادکار دارد . اگر ریسک ها و چالش های موجود این کسب وکار را درست و مناسب شناسایی کنیم حتما کسب وکار رونق می گیرد و رونق کسب وکار همیشه بر میزان اشتغال زایی و کسب درآمد تاثیر دارد. سوال اینجاست که این کسب وکار در بخش واقعی اقتصاد چه نقشی دارد.
میزان اشتغالزایی وسود احداث کارگاه تراشکاری
بررسی میزان اشتغال زایی یک کسب وکار به عوامل مختلفی بستگی دارد. گاهی یک کسب وکار کوچک می تواند برای چندین نفر اشتغال زایی کند. کارگاه تراشکاری در دسته مشاغل نیمه صنعتی قرار دارد ازاین رو نمی توان آن را با یک کارگاه صنعتی با گردش مالی بالا و میزان سفارش های حجیم مقایسه کرد اما این کسب وکار هم به نوبه خود می تواند افرادی را صاحب شغل کند.
در یک تراشکاری با چهار دستگاه حدود هشت نفر فعالیت می کنند. به عبارتی هر دستگاه با یک استادکار و یک کارگر کار می کند. اگر تعداد دستگاه ها بیشتر شود تعداد کارگران هم بیشتر می شود. به طور متوسط یک کارگاه با سه دستگاه می تواند ماهیانه 100 سفارش را پاسخگو باشد که هر سفارش حدود سه میلیون ارزش دارد.
به عبارتی یک کارگاه موفق که توانایی ادامه حیات دارد باید ماهیانه 300 میلیون سفارش داشته باشد که 30 درصد آن به مواد اولیه، 25 درصد به حقوق و دستمزد و 10 درصد هزینه استهلاک دستگاه ها، 20 درصد هزینه اجاره و… اختصاص پیدا می کند که نهایت 15 درصد آن را می توان به عنوان سود خالص برای صاحب کارگاه در نظر گرفت.یک کارگاه متوسط در بدترین حالت ماهیانه 3 تا 4 میلیون سود خالص داشته و در زمان رونق بازار هم تا سقف 60 میلیون تومان می رسد.
محصولات shdj tpn-co.com با استفاده از مواد با کیفیت بالا و فناوری روز دنیا تولید می شوند، تا از عملکرد بی نظیر و ماندگاری بالایی برخوردار باشند. همینطور همواره تلاش می کنیم تا محصولات خود را با قیمت منصفانه ارائه دهیم، تا شما بهترین تجربه خرید را با بهترین قیمت داشته باشید
لازمه موفقیت احداث کارگاه تراشکاری
برای موفقیت بیشتر و بالا رفتن میزان سفارش ها بهتر است یک کارگاه تراشکاری در نزدیک صنف ماشین ساز، قالب ساز و یا صنف تعمیرکاران باشد.بررسی ها نشان می دهد که یک کارگاه تراشکاری برای یافتن جایگاه مناسب باید با سرمایه ای بین 200 تا 500 میلیون تومان راه اندازی شود. حال اگر درصد قابل ت وجهی از این سرمایه به عنوان وام کارآفرینی دریافت شود.
باید میزان سرمایه در گردش و سود حاصل از آن به اندازه ای باشد که میزان هزینه ها را پاسخ بگوید. برای جلوگیری از منفی شدن تراز این کسب وکار نیاز است که چالش ها، موانع و ریسک های آن را بررسی کرد.
گسترش سفارش های یک کارگاه تراشکاری
برای این راهکارهای متعددی وجود دارد برای مثال می توان سفارش های کم تعدادی را برای یک کارگاه دیگر که خودش محصولی را تولید می کند ماشین کاری کرد. این فعالیت ها می تواند شامل قطعات قالب، قطعات ساده دستگاه های صنعتی و … باشد.همچنین برای گسترش میزان سفارش ها می توان توجه ویژه ای به خدماتی مانند تعمیرات، بازسازی، نوسازی یا تولید مقطعی چند قطعه یدکی داشت.
این خدمات می تواند شامل تعمیر انواع پمپ های آب، موتور آسیب دیده الکتروموتورها، تعمیر قطعات خودروهای سبک مثل شفت بریده استارت، یا خودروهای سنگین و کشاورزی، راه سازی و معدنی مثل پمپ هیدرولیک، هیدرو موتور یا قطعات بریده شده، شکسته و جوشکاری شده ای که باید اصلاح و از نو سایز شوند و… باشد.