ویدئو: نقشه راه شروع برنامه نویسی اندروید
1- انتخاب و دریافت ابزار مناسب
آموزش برنامه نویسی اندروید: اولین قدمی که برای برنامه نویسی اندروید باید بردارید، انتخاب ابزار مناسب برنامه نویسی است. برای این کار باید از محیط های مناسب برنامه نویسی که به نام IDE یا Integrated Development Environment شناخته میشوند استفاده کنید. امروزه تعداد زیادی IDE وجود دارد که میتوانید آنها را بر اساس نیاز خودتان انتخاب کنید. محیط برنامه نویسی استاندارد برای پلتفرم اندروید، Android Studio است که توسط گوگل معرفی شده و پشتیبانی میشود. میتوانید برای شروع، این IDE را دانلود کنید و استفاده کردن از آن را یاد بگیرید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی کامل تر با محیط های مختلف برنامه نویسی اندروید، مقاله زیر را مطالعه کنید:
2- یادگیری زبان برنامه نویسی
دومین ابزاری ضروری برای شروع، یک زبان برنامه نویسی مناسب است. خوشبختانه با IDE های مختلفی که برای توسعه اپلیکیشن های اندروید وجود دارند، میتوانید از زبان های مختلفی مانند جاوا، کاتلین، سی شارپ، پایتون و غیره برای ساختن اپلیکیشن های اندروید استفاده کنید. در حال حاضر زبان های جاوا و کاتلین، زبان های رسمی برنامه نویسی اندروید هستند. زبان کاتلین دومین زبانی است که از طرف گوگل به صورت رسمی برای برنامه نویسی اندروید معرفی شد. اما اگر شما تازه کار هستید و فکر میکنید یادگیری زبان جاوا ممکن است کمی سخت باشد، پیشنهاد میکنم از زبان کاتلین شروع کنید. کاتلین به روز تر، ساده تر و خلاصه تر از جاوا است و همچنین زبان آینده پلتفرم اندروید است. برای آشنایی با همه زبان های برنامه نویسی اندروید میتوانید مقاله زیر را مطالعه کنید:
3- طراحی رابط کاربری
امروزه برای طراحی ظاهری یا طراحی نرم افزارها در پلتفرم های مختلف، راهنما هایی وجود دارد که برای طراحی بهتر و استاندارد، میتوانید از آنها پیروی کنید. متریال دیزاین یکی از سیستم های طراحی است که برای اپلیکیشن های اندروید استفاده میشود. این سیستم دارای چارچوب های کلی برای طراحی رابط کاربری نرم افزار، به همراه کامپوننت ها و اجزای مختلفی است که میتوانید در قسمت های مختلف اپلیکیشن آنها را به کار ببرید. پس یکی از قدم های شروع برنامه نویسی اندروید، آشنایی با متریال دیزاین، نحوه استفاده از آن و قواعدی که برای آن وجود دارد میباشد. میتوانید با مراجعه به وبسایت رسمی Material.io داکیومنتیشن های این سیستم طراحی را مطالعه کنید.
4- معماری سیستم عامل اندروید
یادگیری زبان جاوا برای شروع برنامه نویسی اندروید کافی نیست و شما باید با معماری پلتفرم اندروید برای فهم درست فضای این سیستم عامل آشنا باشید. یعنی برای استفاده از ویژگی ها و امکاناتی که فریم ورک اپلیکیشن اندروید (Android Application Framework یا AAF) در اختیار شما قرار میدهد، باید آشنایی اولیه با کامپوننت ها و لایه های معماری اندروید داشته باشید. با یادگیری این موارد، میتوانید زبان جاوا را برای استفاده از امکانات سیستم عامل اندروید و ساخت اپلیکیشن به کار ببرید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی اولیه با معماری پلتفرم و کامپوننت های مهم اندروید، این مقاله را مطالعه کنید:
5- کار با شبکه و ارسال درخواست
تقریبا همه اپلیکیشن هایی که امروز با آنها کار میکنیم، دارای سرور هستند. یعنی استفاده از شبکه در اپلیکیشن های اندروید و ارسال درخواست به سرور، یکی از کارهای ضروری برای برنامه نویسان اندروید میباشد. به همین دلیل شما برای شروع برنامه نویسی اندروید، باید با نحوه کار کردن سرور ها، نحوه استفاده از API و ارسال درخواست از طریق آن و نحوه پیاده سازی این موارد در اپلیکیشن های اندروید آشنا باشید. برای این کار کتابخانه های مختلفی مانند Retrofit و Volley وجود دارند که کار ارسال درخواست از طریق شبکه را بسیار آسان کرده اند. پس به عنوان یک برنامه نویس اندروید، باید از اتفاقات سمت سرور و نحوه ارتباط سرور و کلاینت با یکدیگر آشنا باشید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی با API ها این مقاله را مطالعه کنید:
همچنین برای پیدا کردن دید کلی به دو قسمت مهم نرم افزار به نام بک اند و فرانت اند (کلاینت و سرور) و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر، این مقاله میتواند مفید باشد:
6- افزایش مهارت اشکال یابی
در تک تک مراحل ساخت یک اپلیکیشن، از ایجاد پروژه تا انتشار نسخه قابل نصب، ارورهای مختلف یار و همراه همیشگی برنامه نویسان هستند. شرط به سر انجام رسیدن پروژه هم این است که بتوانید این ارورها را رفع کنید تا اپلیکیشن کارکرد درستی داشته باشد. برای رفع هر ارور ابتدا شما باید ریشه و دلیل به وجود آمدن آن را بشناسید. بعد از شناخت دلیل به وجود آمدن ارور، باید توانایی و مهارت حل کردن آن با استفاده از تجربه شخصی خودتان یا تجربه دیگران را داشته باشید.
به مجموعه این توانایی ها، مهارت اشکال زدایی یا Debugging گفته میشود. همچنین در IDE های مختلف، ابزارهای مناسبی برای اشکال زدایی کدهای شما قراردارد. به عنوان کسی که در مرحله های اولیه شروع برنامه نویسی اندروید است، باید بدانید که ارور ها یکی از اجزای اصلی برنامه نویسی هستند و شما باید با حل کردن آنها، مهارت بیشتری برای Debugging نرم افزار پیدا کنید. در حقیقت میشود گفت برنامه نویس ها بر اساس مهارت های اشکال یابی و اشکال زدایی دسته بندی میشوند.
7- یک پروژه جدید بسازید
خب، درباره همه مهارت ها و مفاهیمی که باید یاد بگیرید صحبت کردیم. الان وقت این است که اولین پروژه خودتان را بسازید و به دنیای برنامه نویسی اندروید وارد شوید. برای این کار باید IDE مورد نظر خودتان را نصب کرده باشید، بعد آن را باز کنید و اولین پروژه برنامه نویسی اندروید خودتان را بسازید. اگر از محیط برنامه نویسی اندروید استودیو استفاده میکنید، آموزش کامل و ویدئویی نصب این ابزار و ساخت اولین پروژه در دوره برنامه نویسی مقدماتی اندروید آکادمی برنامه چی بصورت رایگان در دسترس شما قرار گرفته است. میتوانید با استفاده از لینک زیر در این دوره ثبت نام کنید.
8- شروع به کدنویسی کنید
بعد از ساختن پروژه زمان آن رسیده است که کدنویسی برای اندروید را شروع کنید. معمولا برای ساخت اولین تجربه های کدنویسی برای اندروید، از ضروری ترین کامپوننت همه اپلیکیشن های اندروید شروع میکنند: اکتیویتی ها. میتوانید درباره کامپوننت های اندروید جستجو کنید، ولی هر اپلیکیشن برای اجرا شدن نیاز به اکتیویتی دارد. معمولا هم بعد از اکتیویتی با فرگمنت ها و کاربرد آنها آشنا میشوید تا انعطاف بیشتری برای ساخت اولین اپلیکیشن خودتان داشته باشید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی با این مقاله:
و برای آشنایی با این مقاله:
را مطالعه کنید. در دوره رایگان برنامه نویسی اندروید آکادمی برنامه چی، آموزش کامل استفاده از فرگمنت ها و نحوه پیاده سازی آنها داده شده است.
9- حرکت به سمت فول استک شدن
درست کردن اپلیکیشن های اندروید به تنهایی، پایان کار نیست. شما میتوانید با یادگیری موارد مختلف در برنامه نویسی، به سمت یک برنامه نویس فول استک موبایل حرکت کنید. برنامه نویس فول استک کسی است که میتواند همه موارد لازم برای ساخت یک پروژه کامل، یعنی از سمت سرور گرفته تا انتهای فرانت اند، همه را میتواند اجرا کند. برای اینکه بدانید چگونه میتوان به یک برنامه نویس فول استک موبایل تبدیل شد، مقاله زیر میتواند مفید باشد:
10- پیدا کردن پروژه و ساخت رزومه کاری
بهترین تمرین برای شروع برنامه نویسی اندروید، انجام پروژه های مختلف با چالش های متفاوت است. یعنی برای کسب تجربه و حرفه ای تر شدن، باید شروع به انجام پروژه های مختلف کنید. همچنین یکی از فاکتورهایی که برای پیدا کردن شغل یا درآمد بهتر به شما کمک میکند، داشتن رزومه کاری عملی است. اما پروژه ها را از کجا پیدا کنیم؟ در ادامه چند منبع خوب برای پیدا کردن پروژه های مختلف را با هم بررسی میکنیم:
سایت های فریلسنینگ
سایت های آزادکاری یا فریلنسینگ پر از پروژه های مختلف هستند. عملکرد این سایت ها این طور است که کارفرما پروژه ای که نیاز دارد و هزینه ای که میخواهد پردازد را مشخص میکند، برنامه نویس فریلنسر (آزاد کار) هم میتواند این پروژه را انجام بدهد و مبلغ پیشنهاد شده را دریافت کند. البته در ابتدای کار معمولا دریافت کار و درآمد از این طریق میتواند مشکل باشد. پیشنهاد میکنم چندتا از پروژه های مناسب را در این وبسایت ها پیدا کنید، انجام بدهید و برای تکمیل رزومه کاری خودتان از آنها استفاده کنید. با این کار شاید در ابتدا تعدادی پروژه رایگان بسازید، اما برای کارهای بعدی رزومه قدرتمندتری خواهید داشت. سایت هایی مانند پونیشا، کارلنسر، Freelancer و غیره در این زمینه فعالیت میکنند.
وبسایت گوگل
گوگل یک موتور جستجوی قدرتمند است که میتوانید تقریبا هر چیزی که در ذهنتان وجود دارد را از آن بپرسید. میتوانید با کمی جستجو در این وبسایت، از ایده های دیگران برای ساخت اپلیکیشن های ساده یا اپلیکیشن های چالشی استفاده کنید. پیشنهاد من این است که اوایل شروع برنامه نویسی اندروید، پروژه های ساده انجام بدهید و بعد به سراغ اپلیکیشن های چالشی بروید تا با مشکلات بزرگ در ابتدای کار روبرو نشوید